Natalie Portman taler ud om at blive objektiviseret som 13-årig: »Første fanbrev var en voldtægtsfantasi«

Natalie Portman taler ud om at blive objektiviseret som 13-årig: »Første fanbrev var en voldtægtsfantasi«
Natalie Portman til Women's March i Los Angeles (Foto: Emma McIntyre/Getty Images)

Til weekendens Women’s March holdt Time’s Up-tilhængeren Natalie Portman en tale, hvor hun fortalte om at blive seksualiseret tidligt i sit liv, da hun medvirkede i gennembrudsfilmen ’Léon’ som 13-årig.

Samme år modtog hun sit første fanbrev nogensinde, og det var i form af en »voldtægtsfantasi« fra en voksen mand. På den lokale radiostation blev der talt ned til hendes 18-års-fødselsdag, hvor det ville være lovligt at gå i seng med hende.

»Jeg forstod meget hurtigt, selv som 13-årig, at hvis jeg udtrykte mig selv seksuelt, ville jeg føle mig utryg, og mænd ville føle sig berettigede til at diskutere og objektivisere min krop – til mit store ubehag«.

Portman fortalte ydermere, hvordan det påvirkede hendes adfærd:

»Som 13 år gammel var beskeden fra vores kultur klar. Jeg følte behov for at dække min krop til og og for at undertrykke mine ytringer og mit arbejde for at sende en besked til omverdenen om, at jeg fortjener tryghed og respekt«.

Tendensen med at seksualisere barneskuespillere er desværre ikke mindre aktuel i dag. Vi har for eksempel tidligere problematiseret, hvordan den 13-årige ’Stranger Things’-stjerne Millie Bobby Brown fremstilles i medierne.

Læs også: Spielberg og Guillermo del Toro reagerer på Natalie Portmans Golden Globes-bemærkning

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af