DR3’s ‘Fuckbois’ var et klamt fejlskud – ikke en indforstået joke

’Fuckbois’, der nu er slut, skilte sig ud fra DR3’s tidligere fluen-på-væggen-dokumentarer – og ikke på den gode måde. Seriens lade trussetyve fremstod galoperende usympatiske, men det var ikke det, der i sidste ende var problemet.
DR3’s ‘Fuckbois’ var et klamt fejlskud – ikke en indforstået joke
'Fuckbois' på DR3. (Foto: DR3)

KOMMENTAR. I disse glohede kønspolitiske tider virker det nærmest som en fræk provokation at skabe en dokumentarserie om tre unge ’fuckbois’, hvis eneste mål i livet er at lave damer og rangere scoringerne på en skala fra »virkelig grim« til »virkelig lækker«.

Frækt – eller bare hovedrystende tonedøvt. For der var vitterligt ikke meget andet end kønssygdomskløe at komme efter i DR3’s nyligt overståede realitysatsning ’Fuckbois’, hvori de tre hovedpersoner over tre afsnit fremstod så usympatiske og uintelligente, at vi bevægede os langt over i betalingskanals-glosuppereality, hvor fame hungry klaphatte uden et gran af selvindsigt eller moralsk kompas fjoller rundt på skærmen og afføder spydige bemærkninger og forargelse fra seerne.

’Fuckbois’ var på overfladen skåret over samme populære DR3-dokuskabelon som kanalens greatest hits ’Prinsesser fra Blokken’, ’Tykke Ida’, ’De hårde drenge’ og ’Gina Jaqueline – en sugardaters fortælling’. Endnu engang var vi med som fluen på væggen blandt på den ene eller anden vis ’ekstreme’ unge i et miljø, mange ikke er i berøring med til daglig. I dette tilfælde 18-19-årige fuckbois’ seksuelt motiverede udskejelser i det københavnske natteliv.

Eftersom det så ofte er pigerne, der står i centrum for tv-hudfletninger af unges forhold til sex og køn – og problematikkerne ved at faldbyde sin teenageseksualitet igennem snaps – virkede det interessant at få drengenes perspektiv med, der måske kunne nuancere den generelle forestilling om fuckbois som nogle fucking idioter. Det er trods alt ikke nødvendigvis noget, drengene selv går rundt og kalder sig, erfarede vi tilbage i ’Fuckbois’ første afsnit.

Well – kønt blev det ikke.

DR3’s ‘Fuckbois’.

‘Fuckbois’ fulgte Mikki, Kim og Victors hverdag med flasker, designerpapirsposer som vægdekoration (wtf?) og one-nights med jævnaldrende piger i halvandenmandssengen på drengeværelset i forældrenes parcelhus i forstaden. Krydret med fingerede sms-samtaler på tv-skærmen, der måske skulle give seeren ’Skam’-vibes, men i stedet synede af tyk og irriterende instruktion – tilsat stavefejl for autenticitetens skyld. En player kan ikke bruge tid på nutids-r (til gengæld betyder hans hår »ALT«).

»Det er ikke særligt sjovt dagen efter«, indrømmede sugardateren Gina Jaqueline sidste år i et af sine mere sårbare øjeblikke, der viste bagsiden af glorificeret købesex og duckface-selfies i hendes verden. I ‘Fuckbois’ var der til gengæld sjældent noget, der var så skidt, at det ikke også var ret LOL, som oftest på de intetanende erobringers bekostning. Det var svært at holde aftensmaden nede, når de medvirkende søgte hinandens anerkendelse ved at starte ‘sjove’ anekdoter med »jeg bollede hende så hårdt, at hun begyndte at bløde«.

Var det de medvirkende eller seerne, der blev kørt rundt i manegen, når trioen blev til omvandrende billboards for alt, hvad medier og mere fornuftigt fungerende seksuelt aktive individer mener, der er galt med store dele af generation x’s forråede syn på sex? Var drengene selv indforståede med joken – og var det i så fald snarere satire end dokumentar?

Stilforvirringen skurrede i øjne og ører.

Nu er DR3’s realityprogrammer selvsagt ikke sociologiske informationstimer for kaffebordssegmentet, der skal lære at forstå »ungdommen nu til dags«. På samme vis havde ‘Fuckbois’ heller intet ansvar for at vise sine hovedpersoner som indtagende væsner. Fuckdrengene sagde selv god for projektet, og der er utvivlsomt mange flere som dem derude (yikes).

Men det rykker ikke ved følelsen af, at serien krydsede en usynlig moralsk grænse med sit ‘friskfyr’-portræt af de tre på liderlige eventyr, der i højere grad normaliserede drengenes forkastelige adfærd igennem iscenesættende ungdomsseriegreb, end den gav bolden op til debat. Det er immervæk svært at grine af Netto-casanovaers savlende insta-sammenligninger af lækre teenagetøser, de har knaldet, når nyhederne flyder over med historier om unge, der udsættes for det ene tilfælde af intim degradering på sociale medier efter den andet.

Hvis ’Fuckbois’ pushede en form for satire, var det halvhjertet og i værste fald usmageligt at tage seksuel fornedrelse af piger og kvinder akkurat lige så useriøst, som drengene i strobelyset gjorde det. Kim, Mikki og Victor, de kan være ligeglade, og er det formentlig også, når de bader i champagne på Crazy Daisy og nyder deres nyfundne kendisstatus.

Vi forsøgte at få et interview fra ’Fuckbois’ redaktionschef Berthel Ravn Berthelsen, men han havde med egne ord ikke tid til at snakke før om et par uger. DR3-redaktør Mads Kroman Andersen har ikke besvaret Soundvenues henvendelser.

Læs også: ‘Simona overlever’: DR3’s ‘Prinseser fra Blokken-spinoff river i hjertet

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af