Cannes-festivalen har sammensat den cooleste jury ever

Cannes-festivalen har sammensat den cooleste jury ever
Kristen Stewart under sidste års Cannes-festival. (Foto: Neilson Barnard/Getty Images)

Cannes-festivalen får hyppigt kritik for underrepræsentationen af kvinder i hovedkonkurrencen, og med tre film af kvindelige instruktører ud af de foreløbigt 18 annoncerede er årets udgave ingen undtagelse.

Til gengæld har festivalen sørget for kvindeligt overtal i den prestigefyldte jury, der skal uddele årets Guldpalme og de øvrige priser. Vi har et stykke tid vidst, at Cate Blanchett har fået jobbet som jurypræsident, og nu er resten af konstellationen annonceret med fem kvinder og fire mænd på listen:

Cate Blanchett (jurypræsident)
Ava DuVernay
Kristen Stewart
Leá Seydoux
Denis Villeneuve
Andrej Zvyagintsev
Chang Chen
Robert Guédiguian
Khadja Jin

Det kunne meget vel være den mest cool jury i årevis. ‘Selma’-instruktør Ava DuVernay er som et af Hollywoods mest profilerede navne som både filmskaber og producer et stærkt kort. Og hun får selskab fra den nordamerikanske hemisfære med Kristen Stewart, der forlængst har lagt ‘Twilight’-fortiden bag sig og markeret sig i film af den slags, som bliver udtaget til netop Cannes (hun har de seneste år været på festivalen som skuespiller i ‘Skyerne over Sils Maria’ og ‘Personal Shopper’ og som instruktør på kortfilmen ‘Come Swim’), samt den canadiske instruktør Denis Villeneuve (‘Sicario’, ‘Arrival’, ‘Blade Runner: 2049), en af de mest respekterede instruktører i verden lige nu.

Stjernestøv er der også fra den franske hjemmebane i form af Leá Seydoux, der fik et stort gennembrud i Guldpalmevinderen ‘Adèles liv’ og siden har klaret det flot i Hollywood med film som ‘Spectre’ og ‘The Grand Budapest Hotel’. Hun har den anerkendte instruktør- og producerlandsmand Robert Guédiguian (‘Kilimanjaros sne’) ved sin side.

Filmkunstnerisk vægt bringer russiske Andrej Zvyagintsev, der tidligere har fået stor ros i Cannes for mesterlige film som ‘Leviathan’ og ‘Loveless’, og som efter sigende tager intense engelskkurser for at forberede sig på jurytjansen.

Chang Chen er en mandlig kinesisk skuespillerstjerne, der fik sit gennembrud i ‘Tiger på spring, drage i skjul’, men også har arbejdet sammen med mestre som Wong Kar Way (‘Happy Together’) og Hou Hsiao-hsien (‘The Assassin’).

Endelig er Khadja Jin en singersongwriter og komponist fra Burundi, og der er således også geografisk mangfoldighed i juryen, hvor fem kontinenter og syv nationaliteter er repræsenteret.

Cannes-festivalen starter 8. maj.

Læs også: Nu må I bestemme jer, Cannes Film Festival – er Lars von Trier tilgivet eller ej?

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af