Matt Damon og Joaquin Phoenix skulle have spillet hovedrollerne i ‘Brokeback Mountain’

Matt Damon og Joaquin Phoenix skulle have spillet hovedrollerne i ‘Brokeback Mountain’
Jake Gyllenhaal og Heath Ledger i Ang Lees 'Brokeback Mountain'.

Der gemmer sig en sliding doors-fortælling bag mangen en filmklassiker.

Således også i kulissen på Ang Lees sjælfulde og skelsættende cowboydrama ’Brokeback Mountain’, der i 2005 banede vejen for en bredere Hollywood-forståelse for repræsentationen af homoseksualitet på film – og gav os to ikoniske præstationer fra Heath Ledger og Jake Gyllenhaal, der blev bedstevenner på settet.

Begge mænd blev Oscar-nominerede for deres portrætter af henholdsvis forknytte Ennis og kække Jack, der knytter bånd til hest i 1960’ernes galoperende homofobiske Wyoming, og det er vanskeligt at forestille nogen anden duo formidle samme intime kemi end de to stortalenter, der fik lærredet til at dirre af usagte længsler.

Men ’Brokeback Mountain’ havde nær ved og næsten set markant anderledes ud.

Filmens Oscar-vindende manuskriptforfatter Diana Ossana fortalte for nylig til en særvisning af filmen i Santa Monica, at forarbejdet med ’Brokeback Mountain’ tog otte lange år, fordi ingen større instruktører eller skuespillere ville binde an med projektet.

»Vi sendte det til Edward Norton (som instruktør) og Joel Schumacher og en række andre, og de vendte alle tilbage og sagde, at de elskede ideen. Men ingen ville tage filmen, og de gav os ikke nogen egentlig grund. Jeg tænker, at de syntes, at projektet var for besværligt«, sagde Diana Ossana.

Hun fortalte endvidere, at en tidlig pitch pegede på Gus Van Sant som instruktør og Matt Damon – filmbyens ultimative mands mand ovenpå ’The Bourne Identity’ – og Joaquin Phoenix som Jack og Ennis. Det er uklart, om alle tre simpelthen blot takkede nej, men produktionen kom aldrig fra start. Endelig meldte Ang Lee sig under fanerne, men det var sin sag at få Ledger i hus.

»Det var kun mig og min skrivekollega Larry McMurtry, der ville have Heath. Studiet følte ikke, at han var macho nok til rollen som Ennis«, afslørede Ossana. Ikke helt ulig, hvordan mange senere mente, at Ledger ligeledes var for pæn til at spille Jokeren i Christopher Nolans ’The Dark Knight’.

Studiebosserne gav sig som bekendt sig og satsede på Ledger. Og det 21. århundredes filmhistorie blev to hovedværker rigere.

Læs også: 10 år efter Heath Ledgers død: Hollywood svigter stadig sine sky stortalenter

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af