ABC trækker stikket på ’Roseanne’ og fyrer Roseanne Barr efter racistiske Twitter-kommentarer

ABC trækker stikket på ’Roseanne’ og fyrer Roseanne Barr efter racistiske Twitter-kommentarer
Roseanne Barr. (Foto: Alberto E. Rodriguez/Getty Images)

Tidligere på året vendte sitcom-klassikeren ’Roseanne’ tilbage til tv-fladen hos ABC – godt tyve år efter den oprindelige finaleepisode, der afrundede ni sæsoner med den ærkeamerikanske middelklassefamilie. Comebacket gik over al forventning, seertallene var skyhøje, og serien blev allerede efter premieren på 10. sæson den 30. marts fornyet til en 11. af slagsen.

Men successen brast brat, da hovedrolleindehaveren Roseanne Barr i går tweetede en racistisk kommentar rettet mod Valerie Jarrett, der var rådgiver for den tidligere præsident Obama: »Muslimsk broderskab & abernes planet fik en baby = vj«.

Tweetet blev mildest talt ikke vel modtaget. Kritikken haglede ned over Barr, flere involverede i serien tog afstand fra udtalelsen, og producer Wanda Sykes offentliggjorde sin opsigelse. Roseanne Barr, der også tidligere har gjort sig uheldigt bemærket på Twitter bl.a. ved at beskylde en skoleskyderi-overlevende for at heile, forsøgte at udbedre skaden ved at slette tweetet. Men internettet glemmer som bekendt aldrig – og få timer efter tweetet blev hun fyret og serien opsagt af ABC.

»Roseannes Twitter-udtalelse er afskyelig, uacceptabel og uoverensstemmende med vores værdier, og vi har besluttet at nedlægge hendes show«, lyder det fra ABC Entertainment-direktør Channing Dungey i en officiel udtalelse.

»Jeg undskylder til Valerie Jarrett og til alle amerikanere. Jeg er oprigtigt ked af at have lavet en dårlig joke om hendes politik og hendes udseende. Jeg burde have vidst bedre. Tilgiv mig – min joke var dårlig smag«, undskyldte Roseanne Barr på Twitter, inden hun opsagde sin konto.

Det er et atypisk træk, at serien i kølvandet på skandalen så hurtigt og kontant bliver opsagt. Men sammenligner man ’Roseanne’-fadæsen med andre serier, hvis hovedkarakterer har spillet en rolle i uheldige mediestorme – som det eksempelvis var tilfældet i ’House of Cards’, ’Transparent’ og ’Two and a Half Men’ – har det været muligt at arbejde videre med serien med en ændring i rollebesætningen. Problemet med ’Roseanne’ består i, at Roseanne Barr alle dage har været så synonym med sin karakter, at det synes utænkeligt at fortsætte med samme serie uden hende i titelrollen.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af