’Into the Spider-Verse’: Hvem er den nye Spider-Man, og hvad går det hele egentlig ud på?

En ny Spider-Man-film er på vej, men det er ikke med Peter Parker i hovedrollen som edderkoppemand. Hvordan hænger det sammen?
’Into the Spider-Verse’: Hvem er den nye Spider-Man, og hvad går det hele egentlig ud på?
Der er flere edderkoppemænd i den kommende 'Spider-Man: Into the Spider-Verse'.

Til december udkommer endnu en film i rækken om verdens mest kendte vægkravler. Men hvordan skiller man sig ud fra Tom Holland og den store succes, Marvel høstede med ’Spider-Man: Homecoming’?

Svaret skal findes i ’Spider-Man: Into the Spider-Verse’, en film baseret på en række tegneserier fra 2014. Bag filmen sidder kapaciteter som Phil Lord og Christopher Miller, succesduoen bag ’The Lego Movie’ og ’21 Jump Street’-duoen. Og ’Spider-Man’-projektet, de nu er involveret i, ligner en ambitiøs animationsfilm med en helt unik visuel stil. Den er også ulig noget, vi før har set i forbindelse med den rapkæftede superhelt, da grundpræmissen er, at Peter Parker ikke er den eneste Spider-Man derude – og at det derfor heller ikke ser ud til at være ham, der kommer til at være i centrum for filmen, der får premiere i USA til december.

Hvem er Miles Morales?

Tilsyneladende følger filmen i hælene på den unge Miles Morales (Shameik Moore), der vokser ind i rollen som en ny Spider-Man efter Peter Parkers død (mere om det senere).

Miles Morales (Shameik Moore) i ‘Spider-Man: Into the Spider-Verse’.

I de to trailere, der indtil videre er landet, får vi ikke meget at vide om Miles. Han er en ung, afroamerikansk knægt, der som enhver anden teenager bøvler med en triviel hverdag – men med et ekstra lag af radioaktive edderkoppebid, monstre i kloakkerne og en familie, han skal beskytte. I langt de fleste af tegneserierne lider Miles under tabet af sin mor, hvilket bidrager til hans beskytterinstinkt meget lig Peter Parker og Onkel Ben.

Traileren viser dog et klip med begge forældre, hvilket antyder et anderledes familieforhold, end vi er vant til.

Selvom Miles påtager sig rollen som Spider-Man, er det dog langt fra sikkert, at han bliver en tro kopi af den velkendte figur. Kildematerialet fortæller os nemlig, at Miles gemmer på et par nye tricks under masken, eksempelvis det, der i tegneserien kaldes Venom Blast: et superangreb, der gør det muligt for ham at sende en slags elektriske rystelser imod sine fjender.

Hvad er The Spider-Verse?

»In your universe, there’s only one Spider-Man«, siger Miles i traileren, før han indikerer, at vi befinder os i et virvar af parallelle universer.

Hver enkelt af disse universer har deres egen Spider-helt. Og de kan påvirke hinanden indbyrdes – de mange Spider-helte kan bryde igennem de interdimensionelle barrierer og forenes, hvis de står over for en trussel, der kræver en fælles front.

Hvad med Peter Parker?

I Miles Morales univers er Peter Parker død. Det ved vi, da vi i den første trailer til filmen ser Miles besøge hans gravsted. Alligevel afsløres det i trailer nr. 2, at Miles’ veje alligevel krydser Peter Parkers (Jake Johnson). Det tyder altså på, at én af de to karakterer er hoppet fra ét univers til et andet.

Den Peter Parker, vi præsenteres for, er væsentligt ældre end ham, vi kender. Han trænger til en barbering, har toner af gråt hår og virker til at være helt ude i torvene, hvad angår økonomi. Alligevel påtager han sig rollen som mentor for den unge Miles med ordene: »Don’t do it like me, do it like you«.

Spider-Gwen (Hailee Steinfeld) i ‘Spider-Man: Into the Spider-Verse’.

Men hvem er Peter Parker egentlig nu, og hvordan bliver det at se ham som den mentor? Det bliver interessant at se de to Spider-Men over for hinanden med alt, hvad dertil hører af moralske komplekser og heroiske gerninger.

Og hvem er hende kvinden så?

Kan du huske Gwen Stacy fra The Amazing Spider-Man filmene? Altså dem med Andrew Garfield i rollen som Peter Parker, som ikke formåede at redde sin udkårne?

Det er ikke hende, vi ser i traileren, for vi befinder os altså som sagt i en verden fyldt med parallelle universer. Denne Gwen Stacy er nemlig Spider-Gwen (Hailee Steinfeld). Traileren afslører ikke hvordan Spider-Gwen passer ind i filmens plot, men jeg vil skyde på, at hun ligeledes bryder igennem barrieren fra et univers til et andet og kommer Miles til undsætning.

Så det var tre. Tre Spider-helte i en enkelt film. Og man kan sagtens forestille sig, at der kommer endnu flere. Som Miles selv spørger I traileren: »So… how many of us are there?«

’Spider-Man: Into the Spider-Verse’ får premiere 13. december.

Læs også: Se første trailer til stjerneduos animerede ‘Spider-Man: Into the Spider-Verse’ – med Peter Parkers arvtager

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af