‘Jurassic World: Fallen Kingdom’: Dinofilmen finder tilbage til gyserrødderne

‘Jurassic World: Fallen Kingdom’: Dinofilmen finder tilbage til gyserrødderne
Chris Pratt i 'Jurassic World: Fallen Kingdom'.

Det er ikke længere noget særligt at se levende dinosaurer, altså på det store lærred. Men når en monsterfilm er effektiv, er det stadig en biografbillet værd.

Siden 1993 har vi sammenlignet alle dinofilm med Steven Spielbergs klassiker ’Jurassic Park’. Han betragtes som en børnevenlig instruktør, men Spielbergs hemmelige våben er at indlejre horror-scener i ellers mere eventyrlige og familievenlige historier, endda ofte med et sadistisk strejf.

Den spanske instruktør J.A. Bayona fik sit internationale gennembrud med ’Børnehjemmet’. Han har også et par gysertricks i ærmet, og han laver nogle lækre, skumle ting med skygger og closeups, og han forstår som Spielberg at fortælle med kameraet. ’Jurassic World: Fallen Kingdom’ er den mest gyser-agtige i filmserien siden originalen. Filmens tredje akt foregår endda i et stort haunted house-agtigt mansion, hvor dinoerne – selvfølgelig – slipper løs.

Vi starter ellers på et velkendt sted. Isla Nublar er efter endnu en kollapset park blevet et fristed for dinoer, hvor de vader rundt i menneskenes fiasko – igen. Men øens vulkan er samtidig blevet aktiv og truer med at udrydde dinosaurerne – igen.

Claire (Bryce Dallas Howard) er blevet dyreaktivist, symboliseret ved at hun i denne film har udskiftet de høje hæle med mere fornuftigt fodtøj. Raptor-træneren Owen Grady (Chris Pratt) bliver overtalt til at tage på en storstilet redningsmission, og imens er Jeff Goldblums Dr. Ian Malcolm tilbage i en skuffende lille rolle, der består i at fremsige teorier om, hvor galt det hele kommer til at gå.

Det hele minder faktisk meget om ”Jurassic Park: The Lost World”, som også var fuld af seje, men stadig spiselige militærtyper. Vi starter i ruinerne på øen, hvorefter vi sejler monstrene ind til fastlandet, hvor vi tror, at vi kan styre dem.

Det kan vi ikke, og der bliver lagt op til et tredje kapitel i denne nye trilogi, som peger mod noget større – et ’Planet of the Apes’-agtigt scenario, som åbner en ny verden af muligheder.

Der er stadig liv i dinosaurerne. ’Jurassic World: Fallen Kingdom’ leverer solid popcorn-underholdning med cheesy jokes, imponerende effekter og en økologisk morale.


Kort sagt:
Der er ikke så meget nyt i ’Jurassic World: Fallen Kingdom’, men det, der er, er der masser af spræl i, for den talentfulde spanske instruktør J.A. Bayona har medbragt posen med tricks, der gjorde hans ’Børnehjemmet’ til en uhyggelig lækkerbisken. Det klæder filmserien at finde tilbage til sine rødder i gysergenren.

Spillefilm. Instruktion: Juan Antonio Bayona. Medvirkende: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Jeff Goldblum, Toby Jones, Ted Levine, James Cromwell m.fl.. Spilletid: 128 min.. Premiere: Den 7. juni
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af