’The Marvelous Mrs. Maisel’: Forrygende morsom Golden Globe-vinder om en standup-kvinde i en Don Draper-tid

’The Marvelous Mrs. Maisel’: Forrygende morsom Golden Globe-vinder om en standup-kvinde i en Don Draper-tid
Rachel Brosnahan i 'The Marvelous Mrs Maisel'

»Min opførsel tidligere i dag var irrational, uansvarlig og ekstremt respektløs. Jeg lod følelserne løbe afsted med mig. Jeg er trods alt en kvinde«.

Ordene tilhører Midge (Rachel Brosnahan fra ’Beautiful Creatures’ og ’House of Cards’), og de opsummerer på sarkastisk og rammende vis handlingstråden i den vidunderligt morsomme og skarpslebne komedieserie ’The Marvelous Mrs. Maisel’ skabt af Amy Sherman-Palladino, som stod bag intet ringere end ’Gilmore Girls’.

Vi befinder os i New York, 1958. Manhattans overklasse med sine smukke, luksuriøse lejligheder. Bohemelivet i The Village og The Gaslight Café. Dag og nat. Forventninger og autoriteter kontra humor og frigørelse. Og her mellem disse så tilsyneladende forskellige verdener befinder Miriam ’Midge’ Maisel sig.

Midge er den perfekte hjemmegående husmor. Hun er gift med forretningsmanden Joel (Michael Zegen fra ’Frances Ha’, ’The Walking Dead’ og ’Girls’), hvis store drøm er at indsvøbe sig i stand up-scenens berømmende spotlys. Så Midge og Joel frekventerer kaffebaren The Gaslight Café i The Village, som bestyres af Susie (Alex Borstein fra ’Family Guy’) – anti-doten til The Upper West Side – hvor digtere, folkemusikere og andet godtfolk optræder i løbet af natten.

Som enhver anden fantastisk hustru i 50’ernes storby er Midge den perfekte støtte til Joel. Hun nedskribler noter til ægtemandens performance, som for resten er tyvstjålet fra komikeren Bob Newhart, mens denne i turtleneck forsøger at levere den samme halvdårlige sketch hver eneste aften.

En mislykket aften på The Gaslight, der allerede starter, da stakkels Joels opdager huller i sin trøje, efterlader ham desillusioneret. Maisel-parret vender hjem, og som en sand jack-in-the-box springer klovnen frem og tilstår, at han har haft en affære med sin sekretær, hvorfor han forlader Midge. Midges egne forældre viser ikke megen støtte, så frustreret og fuld vender Midge tilbage til The Gaslight.

Impulsivt træder hun ind i spotlyset og giver til tilskuernes store underholdning en optræden, der både omhandler hendes fallerede ægteskab, skvattede ægtemand for ikke at nævne hendes frustrationer over at føle sig mindre tiltrækkende end en sekretær, som udmunder i, at hun flasher sin bryster.

To politibetjente anholder hende for at performe uden licens og blufærdighedskrænkelse, og hun hives væk fra scenen, mens klapsalverne og latteren fra et underholdt publikum følger hende ud. Bestyreren Susie anerkender talentet, og med hendes hjælp igangsættes nu en uhyre morsom og velskrevet og ikke mindst velspillet frigørelsesrejse i 50’ernes dobbeltmoralske storby.

Alex Borstein og Rachel Brosnahan i ‘The Marvelous Mrs. Maisel’

Cinematografisk og scenografisk er ’The Marvelous Mrs. Maisel’ en stemnings- og sansefyldt tour de force gennem 50’ernes New York. Klicheer, koreografi, karakterer og kostumer skaber en spændingsfyldt komedieserie, der ledsages af en musical-stemning og et tidsbillede mættet af et stramt udtryk, der næppe er set bedre siden ’Mad Men’s ditto for nu en stor håndfuld år siden. Med Midge i førersædet drages vi ind i en fortælling, hvor søgen efter forandring og selvstændighed tager rattet. Det er rejsen fra den fantastiske hustru Mrs. Maisel til den fantastiske Midge.

Derfor er serien, der vandt en Golden Globe tidligere på året, også uhyre aktuel. Fra et splintret privatliv til et splintret patriarkat, som gennem Midges portræt af en kvinde i oprør bruger humoren til at underbygge alvorlige problematikker, der stadig er gennemgribende i samfundet i dag.

’The Marvelous Mrs. Maisel’ er portrættet af en kvinde, der søger sin egen stemme og berettigelse i Don Drapers verden, og som med humor, kløgt og rebelsk åndfuldhed nægter at lade sig underkue af en verden af skvattede ægtemænd, patriarkalske fædre og bornerte idealer.

Sæson 1 kan ses på Amazon Prime. Sæson 2 er undervejs, og serien er allerede fornyet med en sæson 3.


Kort sagt:
’The Marvelous Mrs. Maisel’ er en forrygende morsom og aktuel komedieserie med afsæt i 1950ernes New York, hvor den rebelske husmor Midge springer ud som komiker og sprænger den bornerte som mandsdominerede boble. En yderst velspillet og sansemættet tour de force.

Tv-serie. Hovedforfattere: Amy Sherman-Palladino. Medvirkende: Rachel Brosnahan, Alex Borstein, Michael Zegen, Tony Shalhoub, Marin Hinkle. Spilletid: 8 afsnit à cirka 50 min.. Premiere: Kan ses på Amazon Prime
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af