Allestedsnærværende Lars Ranthe: »Nu har vi mumlet i dansk film i 20 år – sorry, men det er pisse kedeligt«

Lars Ranthe er så synlig i efterårets store danske serier, at han næsten synes, det er pinligt, og i denne uge debuterer han så med hovedrollen i Viaplays ’Friheden’, hvor han spiller svindler og familiefar. Vi har talt med ham om at være mere tiltrukket af fysik end psykologi – og om behovet for at prøve noget nyt i danske serier: »Man kan starte med at fyre mig!«
Allestedsnærværende Lars Ranthe: »Nu har vi mumlet i dansk film i 20 år – sorry, men det er pisse kedeligt«
Lars Ranthe i 'Friheden' (Foto: Viaplay)

Lars Ranthe må være Danmarks travleste skuespiller. Han er både aktuel i ’Herrens veje’ på DR, som rocker i ’Kriger’ på TV 2 og i den kommende ’Håbet’, ligeledes på TV 2.

Og så har han i denne uge aktuel i den ene hovedrolle i ’Friheden’, der er en af Viaplays første danske serier.

’Friheden’ handler om ægteparret og de tidligere svindlere Erik (Ranthe) og Nina (Lene Maria Christensen), der lagde dagene som kriminelle på hylden, da Nina blev gravid. 17 år senere bor de i et parcelhus klods op og ned af Friheden Station i Hvidovre. Erik er arbejdsløs, og med to børn hænger økonomien knapt sammen.

Men da deres gamle chef (Lotte Andersen) dukker op med tilbuddet om ét sidste job, der kan sikre deres økonomiske fremtid, bliver Erik og Nina trukket tilbage i den verden, de ellers havde forladt. Uden at børnene fatter mistanke.

Vi har mødt Ranthe i en lille biografsal på et hotel i hjertet af København.

Svindlerfaget har mange ligheder med at være skuespiller. Man skal overbevise folk om, at man er en anden. Var det noget, der tiltrak dig ved ’Friheden’?
»Metalaget i at spille en rolle, som spiller nogle andre forskellige roller – der slikker man sig med det samme om munden som skuespiller. Også fordi den her serie har et interessant dobbeltelement af noget fuldstændig hverdagsnaturalistisk og noget helt andet, hvor de er storsvindlere. Det havde jeg virkelig lyst til at prøve af«.

Lars Ranthe og Lene Maria Christensen i ‘Friheden’ (Foto: Viaplay)

Var det svært at balancere dynamikken mellem storsvindleren og familiefaren?
»Det er klart, at der et et spænd mellem at lave ’Olsen Banden’ eller ’Ocean’s Eleven’. Lene Maria og jeg ledte hele tiden efter det sted, hvor vi kunne take it a notch up uden gå helt væk fra det troværdige, men gerne sådan at det stadig blev larger than life.

Ligesom når en amerikaner vender sig om og siger: ’God damn, I’m getting too old for this shit’. Det er en total kliché, men det virker på en eller anden måde, selvom man er klar over, at det er en illusion. For det er jo en fed illusion at købe ind i.

Og med fare for at lyde højrøvet synes jeg, at Lene Maria og jeg er en type skuespillere, der både kan det komiske og skæve, men også kan spille naturalisme. For det er et sted derimellem, at vi har skullet finde seriens udtryk«.

Erik og Nina er jo kriminelle. Hvordan sikrer man, at de samtidig er sympatiske?
»Jeg tror ikke, at de intuitivt er kriminelle som mennesker. Jeg kender nogle kriminelle, og der er en forskel. Derfor var det ikke svært for dem at lægge kriminaliteten i graven. Men senere hen i livet er de gået i stå i det der grå hverdagsliv. De savner et rush, altså rockstjernelivet. De er på røven økonomisk og tænker: ’Nu laver vi ét sidste job’. Og det har man jo hørt før. Det er ikke et særligt godt udgangspunkt«.

Lars Ranthe, Kasper Løfvall Stensbirk og Emma B. Marott i ‘Friheden’. (Foto: Viaplay)

De samme fucking idioter

Når man kigger på de store serier, der kommer her i efteråret, så er det, som om navnet Lars Ranthe står på samtlige rollelister. Har du bevidst gået efter tv-serierne på det her tidspunkt i din karriere?
»Nej, det er rent tilfældigt. Der bliver jo lavet flere tv-serier end film for tiden. Og så er alle de andre tosser taget til udlandet, så alle rollerne var ledige. Det er voldsomt. Jeg synes nærmest, det er pinligt«.

At være så prominent?
»Du ved selv, hvordan det er, når man er ung: ’Skal vi nu se på de fucking idioter én gang til, mand? Jeg gider ikke glo på dem! Lad os nu se nogle fra vores egen generation’. Men det er klart, du ikke kan få en 22-årig til at spille Eriks rolle.

Og det kan jo være, de ikke gider glo på mig næste år. Så jeg har bare nydt det, mens det har stået på.

Mit drømmescenarie er at kunne lave én ting hvert andet år, ligesom Daniel Day-Lewis. Jeg gad fandme godt kunne gå fuldstændig all in på et projekt, fortabe sig helt og så finde jordforbindelsen igen inden den næste rolle. Danmark er bare for lille. Vi tjener jo ikke nok penge. Efter tre måneder er man på bistandskontoret igen«.

Lars Ranthe og Morten Brovn Jørgensen i ‘Friheden’ (Foto: Viaplay)

Ja, når du spiller så forskellige roller inden for en forholdsvist kort tidsperiode, hvor meget kan du så nå at fordybe dig?
»Jeg brugte meget tid på at fordybe mig i ’Kriger’, fordi jeg lavede en fysisk transformation, men jeg researchede også meget om miljøet. Med Erik og Nina handlede det mere om at læne sig ind i hverdagen, fordi hverdagen er deres substans. Jeg lavede ikke de store fysiske forberedelser til Erik. Tværtimod, der skulle jeg mere lade det hele stå til«.

Angsten for det nye

Er der noget bestemt, du går efter i de roller, du gerne vil spille?
»Jeg prøver hele tiden at lave noget, som udfordrer mig, og som jeg ikke har prøvet før. Jeg går meget efter fysik i mine roller – hvad der sker, når man ændrer sin fysik, og hvordan farver det karakterens psykologi. Jeg har aldrig siddet og arbejdet med et psykologisk landkort. Der går jeg mere fysisk til værks, for jeg forstår bedre fysik, end sproglig logik«.

Nu nævnte du også Daniel Day-Lewis, som er en meget fysisk skuespiller. Er han dit store forbillede?
»Han er mesteren, men der er også andre. Jeg er også meget begejstret for Gary Oldman, for han har også lavet rigtigt mange transformationer. Så voksede jeg jo op i en tid med De Niro og Al Pacino, selvfølgelig. Men også Heath Ledger, specielt i ’The Dark Knight’ og ’Brokeback Mountain’.

Det er den form for skuespil, der tænder mig. At det ikke bare er en form for naturalisme, men der er nogle tydelige valg, og der er vel egentlig det, jeg leder efter. At skabe en karakter, der kan komme så langt væk fra mig selv som muligt«.

Lars Ranthe i ‘Friheden’ (Foto: Viaplay)

Savner du roller i dansk film, der er lige så ekstreme som Heath Ledgers Joker?
»Helt vildt. Nu har vi mumlet i 20 år, spillet nordic noir, naturalisme og vist følelser, og det er fint, men I’m sorry, jeg synes, det er pisse kedeligt. Nu kan vi altså godt prøve noget andet.

Derfor er det jo fedt med de nye streamingtjenester som Viaplay, som vi har lavet ’Friheden’ for, for de er mere risikovillige og skal ikke forholde sig til public service. Det kan være med til, at der bliver prøvet nogle ting af, som ellers ikke ville være blevet lavet, ligesom ’The Rain’ (dansk Netflix-serie, red.).

Det er klart, at der vil være en overgangsfase, hvor folk siger: ’Ad, det er forkert, det skal lyde, som det plejer’. Men sådan er angsten for det nye. Det er bare vores forbandede pligt som kunstnere eller skuespillere at prøve noget nyt. Man kan starte med at fyre mig!«.

‘Friheden’ har premiere onsdag den 24. oktober kl. 20.00 på TV3 og Viaplay.

Læs også: Se traileren til ‘Friheden’

Læs også: Anmeldelse af ’Kriger’ – TV 2-serie med Dar Salim og Lars Ranthe er et stærkt kort på hånden

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af