Ny Netflix-serie røber, om Richard Madden kan blive en god James Bond

Ny Netflix-serie røber, om Richard Madden kan blive en god James Bond
Richard Madden i den Netflix-aktuelle britiske serie 'Bodyguard'.

Da der sidste uge lød forlydender om, at Richard Madden er favorit til at blive den næste James Bond, havde mange måske svært ved at se det for sig. Der var langt fra den stolte, selvhøjtidelige og lidt naive tronarving Robb Stark i ’Game of Thrones’ til den charmerende trussetyv og evigt kølige efterretningsagent, vi alle kender.

Nu er Richard Madden imidlertid aktuel med hovedrollen i den britiske spændingsserie ’Bodyguard’, der netop har fået premiere på Netflix. Og når man ser ham her, står det pludselig meget mere klart, hvad hans 007-potentiale er. På godt og ondt.

I serien spiller han en tidligere soldat, David Budd, der nu arbejder som livvagt i politiet. Efter han ved et tilfælde stopper en terroraktion på et tog, bliver han forfremmet som ansvarlig for indenrigsministeren Keeley Hawes sikkerhed – en minister, der står for mange af de synspunkter, han som PTSD-ramt Afghanistan-veteran ikke kan udstå.

Godt nok er han ikke hemmelig agent i serien, men han er dog i majestætens tjeneste med skræddersyet jakkesæt, højprofessionelle kampskills og stærke forhandlingsevner, ligesom serien udspiller sig i en nutidig kontekst (altså modsat ’Game of Thrones’, der som bekendt foregår for længe, længe siden…). Med andre ord får Madden i langt højere grad mulighed for at give prøver på nogle af de samme kvaliteter, en vaskeægte Bond også besidder. Og hvad står så tilbage, på plus- og minussiden?

Richard Madden i ‘Bodyguard’.

Plus: Han ser godt ud i suit

Richard Madden har udseendet med sig og bevarer sin indtagende udstråling selv i de mest højdramatiske situationer. I ’Bodyguard’ er hans intense blik og tillidsvækkende ro således direkte instrumental i de relationer, han indgår i – både når han skal vriste en kvindelig selvmordsbombers finger væk fra bombeaftrækkeren og i forholdet til indenrigsministeren, han arbejder for. Den slags er trods alt en vigtig del af Bond-attributterne.

Plus: Han er ung

Skotske Richard Madden er blot 32 år, og der er således gode chancer for, at han vil være blandt de yngste 007-skuespillere, når første film kommer ud om realistisk set vel tre-fire år (hvis de rubber neglene). Craig var 38 ved sin første Bond-premiere, Brosnan 42, Dalton 41 og Moore 46. Madden har således alderen og tiden for sig i forhold til at forme sit eget bud på en moderne Bond.

Plus: Han kan bibringe en ny følsomhed

Med Daniel Craig fik James Bond en ny psykologisk dimension, da han ikke længere virkede så urørlig, samtidig med at han selv var mere hårdhændet end tidligere Bonds. Men med Richard Madden kan figuren få en ny følsomhed, som muligvis passer godt til tidsånden. Som ekssoldat med posttraumatisk stress viser Madden fin sårbarhed i ’Bodyguard’, hvor han formår at balancere jobbets hårdkogte effektivitet med de bagvedliggende psykiske traumer. Sårbarheden – man kan måske ligefrem tale om en melankoli – virker umiddelbart til at være Maddens mest oplagte nyskabelse af den klassiske karakter.

Richard Madden i gennembrudsrollen som Robb Stark i ‘Game of Thrones’.

Minus: Humor

Hvis der er en standup-komiker i Richard Madden, er den rigtigt godt gemt. Ligesom i ’Game of Thrones’ er der i ’Bodyguard’ en lidt forpint alvor over skuespilleren, og det kan muligvis godt bare skyldes rollernes beskaffenhed, men man kan sagtens frygte, at Madden har svært ved at formidle det uimodståelige overskud, som er en stor del af James Bond-dna’et. I en tid, hvor de sjove superhelte i den grad har givet de selvhøjtidelige af slagsen baghjul, kunne humor meget vel tænkes at blive en vigtig facet i de kommende agentfilm. I det lys virker Madden ikke som det mest indlysende valg.

Minus: Karisma

I direkte forlængelse er den største indvending mod Madden nok, at han virker en lille smule, hvordan skal man udtrykke det…: Røvkedelig. Han er et solidt og indlevende anker for ’Bodyguard’, men man sidder stadig med fornemmelsen af, at han kun akkurat har mere kulørt karisma end en lygtepæl. Hans udstråling virker troværdig, men også lidt konform – han stikker ikke ud fra mængden i nogen synderligt opsigtsvækkende retning.

Hvis man hører til blandt dem, der mener, at franchisen skal genopfinde sig selv med hver ny Bond, hvis den skal forblive relevant, ligner Richard Madden således ikke det mest radikale eller interessante bud. Han skal i hvert fald finde nogle helt nye facetter frem, hvis han skal kunne udfylde Daniel Craigs store sko.

Ville hans ’Game of Thrones’-halvbror Kit Harington mon i virkeligheden være et bedre bud?

Læs også: Fire bud på en ikke-hvid James Bond, hvis Idris Elba er diskvalificeret

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af