Fire bud på en ikke-hvid James Bond, hvis Idris Elba er diskvalificeret

Fire bud på en ikke-hvid James Bond, hvis Idris Elba er diskvalificeret
Gary Carr i 'Downtown Abbey'.

Det har trukket overskrifter i alverdens medier de seneste dage, også her på sitet, at James Bond-producer Barbara Broccoli over for instruktør Antoine Fuqua har givet udtryk for, at det er på tide, at en skuespiller af en etnisk minoritet skal indtage den ikoniske agent-rolle.

Det har fået mange, inklusive Fuqua, til igen at henlede opmærksomheden på Idris Elba, ’The Wire’- og ’Luther’-stjernen, som i årevis har været nævnt som en potentiel 007. Men det er værd at bemærke, at Elbas navn ikke er blevet bragt i spil fra Broccolis egen side, og det er derfor ikke meget mere sandsynligt i dag end i sidste uge, at englænderen bliver den næste Bond. Faktisk er der intet, der tyder på, at producerne lige nu leder aktivt efter en ny Bond – de har trods alt en kommende, sidste film med Daniel Craig at fokusere på.

Idris Elba har den pondus og coolness, der skal til for at træde i de store MI5-sko. Men der er også flere ting, der taler imod ham: Dels vil den i dag 45-årige skuespiller være den ældste nye Bond nogensinde. Han vil være på vej ud af 40’erne, hvis han da ikke vil have rundet det skarpe hjørne ved 50, før første film får premiere – til sammenligning er Daniel Craig 50 år her mod slutningen af sin Bond-karriere. Dels kan man argumentere for, at han er for kendt, for etableret. Daniel Craig var i hvert fald en kanin op af hatten på en helt anden måde, end Elba vil være: en blank tavle, franchisen kunne forme i deres eget billede.

Men altså: Det, der står tilbage efter weekendens historier, er, at den magtfulde Barbara Broccoli tilsyneladende er åben over for en James Bond, der ikke er hvid. Samtidig ved vi, at han skal være brite. Én ting er en kvindelig, sort eller homoseksuel Bond. Noget helt andet er en amerikansk Bond: Utænkeligt.

Så hvem er i spil, hvis Idris Elba bliver vejet og fundet for gammel, for kendt, for street? De oplagte bud ligger ikke lige for, men her er fire, der i det mindste kunne få chancen for at bevise ved en casting, at de har dry martinis og hurtige biler i årene.

Gary Carr i ‘Downtown Abbey’.

Gary Carr

Du husker ham måske som jazzsangeren, der stjal Roses (Lily James) hjerte i ’Downton Abbey’. Eller  – mere sandsynligt – som alfonsen CC, der ofte stjæler selve billedet i David Simons ’The Deuce’, hvis anden sæson får premiere i næste måned. Med sine spæde 31 år ville Gary Carr ikke blot blive den første sorte Bond, men også den yngste nogensinde, hvilket kunne åbne op for en interessant afsløring af, hvordan James blev 007. Akkurat som Daniel Craig gjorde det præ-Bond, har Carr allerede vist, at han både mestrer det lady killer’sk charmerende og en ulmende, tvetydig farlighed, der potentielt kunne ryste en anderledes kæk ung brushane af en Bond ud af cocktailshakeren.

(Foto: Frazer Harrison/GettyImages)

Ricky Whittle

Mange fandt Daniel Craig for grov, for muskuløs, for uelegant, da han fik Bond-tjansen i 2005, men siden har de fleste måttet æde deres ord. Ricky Whittle vil være en direkte fortsættelse i den hypermaskuline retning. Den 36-årige skuespiller, der især er kendt fra hovedrollen som Shadow Moon i ’American Gods’ er høj, flot og veltrænet, men som han har vist i den vanvittige, actionprægede serie om gudernes kamp, har han også et velplaceret glimt i øjet. Det taler nok imod, at den tidligere model har en fortid i en britisk soap opera såvel som reality-programmet Strictly Come Dancing, men større udviklingshistorier er trods alt set.

(Foto: Tristan Fewings/Getty Images)

Chiwetel Ejiofor

Ønsker Bond-producerne at trække figuren i en helt anden retning end forgængeren Craig, kan Chiwetel Ejifor være et bud. Den 41-årige, britisk-nigerianske skuespiller har umiddelbart en mere intellektuel, introvert udstråling, som han har forvaltet med stor kraft i særligt Oscar-vinderen ’12 Years a Slave’, hvor han havde hovedrollen. Det vil være en markant anderledes 007, men samtidig har Ejifor en slående udstråling og distinkt, sympativækkende personlighed, der får et ekstra lag af det tydelige ar i panden, som han som 11-årig fik efter en tragisk bilulykke, hvor hans far døde. Der er en dybde og troværdighed i Ejiofors spil, der vil klæde Bond-rollen, men om han har den sidste afgørende kombination af elegance, tør humor og umiskendelig charme, kan kun et castingbånd vise.

Raza Jaffrey i ‘Homeland’.

Raza Jaffrey

Raza Jaffrey er først og fremmest kendt for sine tv-roller i blandt andet ’Homeland’, ’Elementary’ og, ahem, ’Lost in Space’, så den 43-årige indisk-engelske skuespiller ville være et overraskende, om end ikke helt ude i skoven bud på en moderne Bond, der repræsenterer det multietniske britiske samfund, agenten i dag ikke kan sige sig fri for at være en del af. Fordi Jaffrey er et relativt ubeskrevet blad i spillefilmregi, ville der være rig mulighed for at forme publikums nye forhold til karakteren uden for mange forstyrrende associationer til tidligere roller, og Jaffray har både alderen og den helt essentielle old-school classy gentlemanpondus, der gør en glimrende, slet skjult anti-Brexit Bond.

Læs også: Fra longshot til favorit – de bedste bud på en ny Bond

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af