Ugens streamingtip: Verdens største basketstjerne tager bladet fra munden i ærligt, personligt og politisk program

Med 'The Shop' gør LeBron James det, forbløffende få amerikanske sportssuperstjerner før ham har gjort: Træder i karakter politisk – i godt selskab.
Ugens streamingtip: Verdens største basketstjerne tager bladet fra munden i ærligt, personligt og politisk program
LeBron James i 'The Shop'

UGENS STREAMINGTIP. Nogle rum opnår en særlig status i visse miljøer eller blandt specifikke befolkningsgrupper. Og det behøver ikke være et politisk synligt sted, for at det besidder en symbolsk eller pragmatisk styrke som forum for samhørighed. Det er nok, at det er et kulturelt kodet og trygt rum, et fællesskabets værn mod verden udenfor.

For sorte i USA er barbersalonen sådan et nærmest arketypisk sted. Bare tænk på scenerne fra ’Coming to America’ med Eddie Murphy, på Spike Lees film, på ’Barbershop’ eller den nyeste sæson ’Atlanta’, hvor det meste af et afsnit udspiller sig mellem en af hovedpersonerne og hans komplet upålidelige, men dygtige frisør.

The barbershop er også scenen for den legendariske amerikanske basketballspiller LeBron James’ program ’The Shop’. LeBron – eller LBJ, King James, The L-Train, kært barn har mange navne – er en af vor tids allerstørste sportsnavne, og det er således ikke uden betydning, når han sætter sig i frisørstolen med et hold af interessante skikkelser omkring sig.

I ’The Shop’ er den neutrale, indspiste og muntre setting langt mere direkte politisk motiveret.

Første programs eneste hvide person – altid fornøjelige og socialt-retorisk skarpe Jon Stewart – introduceres i begyndelsen til formatet: Hos en sort frisør kan alt ske. Man fælder dom over ugens film, snakker sport, og man lyver sgu ikke. Man kan tale om alt. Der er altid en fyr, der bare sidder i lokalet uden at blive klippet, men alligevel altid starter et eller andet lort.

Konceptet er ganske simpelt. På en sofa og i nogle frisørstole sidder programmets gæster og snakker sammen. Der er intet manuskript, og LeBron & co. lader sig blot føre af vinden og deres personlige interesser. I første afsnit er der en stamme af fire faste gæster i salonen plus udskiftere. Vi befinder os i salonens intime rammer hele programmet igennem.

Med barbershoppens uskrevne regelsæt og kulturelle position på plads bevæger fortællingen sig over mod LeBrons egen oplevelse af at begynde i highschool omgivet af hvide. Det er en interessant og elegant vinkling, hvor man bevæger sig en afroamerikansk setting til en hvid, fra den trygge ramme til dens modsætning. Det er en fortælling om, hvordan talent betyder meget, men samfundets magtstrukturerer og hierarkier ofte betyder mere.

En væsentlig baggrund for ’The Shop’ er det forfærdelige politidrab på den unge sorte mand Travyon Martin i 2012 og den efterfølgende BlackLivesMatter-bevægelse. Siden har sportsudøvere, skuespillere, musikere og andre fra det afroamerikanske community talt og handlet offentligt. NFL-spilleren Colin Kaepernik, som nægtede at stå op under nationalsangen, er nok den, der har fået mest bevågenhed. Men der har også været NBA-mestrene Golden State Warriors, som nægtede at besøge Donald Trumps Hvide Hus, og senest den berømte Nike-reklame, hvor netop Kaepernik spiller en hovedrolle med markante skikkelser som Serena Williams og LeBron ved sin side.

’The Shop’ føles væsentlig. Med gæster som Snoop Dogg, Vince Staples og Candace Parker (desværre den eneste kvindelige gæst) er man vidne til nuancerede diskussioner om alt fra kvinders balancegang mellem at være mor og professionel sportsudøver, n-ordet, kunstnerens evne til at forny sig (Jon Stewart lægger beslutningen om at forlade ’The Daily Show’ på bordet), fællesskab i et betændt politisk klima, sortes rettigheder med meget mere.

‘The Shop’

Det er måske lidt plat, at de sidder der og drikker rødvin, mens Kong LeBrons stol tilsyneladende er lidt højere hævet end de andres. Og der er lidt for meget rygklapperi. Men det er alt sammen let at se gennem fingre med, når ’The Shop’ lader betydningsfulde stemmer blive hørt i deres eget rum og insisterer på, at nye streger må tegnes på spillebrættet.

På et tidspunkt siger én, at sportsstjerner ikke umiddelbart har været kendt for deres politiske engagement. Muhammed Ali (og andre i særligt 1960’ernes USA) er undtagelser, som banede vejen for, at LeBron i dag kan sige sin mening uden at blive straffet for det..

Hans forgænger på basketball-tronen, Michael Jordan, markerede sig aldrig politisk, men med politisk tæft har LeBron nu valgt at tage bladet fra munden (han har også startet en offentlig folkeskole, tweeter mod Trump m.m.).

Alle kan lære noget af ’The Shop’. Det er ærligt, personligt og politisk.

’The Shop’ kan ses på HBO Nordic. Det vides endnu ikke, hvornår der kommer flere afsnit.

Læs også: Space Jam 2’ på vej med LeBron James i hovedrollen og ‘Black Panther’-instruktør i kulissen

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af