Farvel til Stan Lee: Vi hylder tegneserielegendens fem bedste cameos i Marvels filmunivers

Tegneserieskaberen Stan Lee døde mandag i en alder af 95, og efterlader sig en globalt skattet kulturel arv. Såvel som en lang række ikoniske, evigt solbrillebeklædte cameos i det filmiske Marvel-univers, hvor Lee har holdt sine elskede kreationer i ørerne. Vi peger på de fem bedste overfor blandt andre Spider-Man og Doctor Strange.
Farvel til Stan Lee: Vi hylder tegneserielegendens fem bedste cameos i Marvels filmunivers
Stan Lees cameo i 'Doctor Strange' hører til blandt tegneserieskaberens bedste.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Doctor Strange’

Stan Lees cameos spænder over blink-and-you-miss-it optrædener i baggrunden til komiske interaktioner med filmenes hovedroller. En af de mest veltænkte er dog af den mere filosofiske slags, da Lee dukker op som en buspassager midt i en af ‘Doctor Strange’s actionsekvenser.

Strange (Benedict Cumberbatch) og superskurk in spe Baron Mordo (Chiwetel Ejiofor) smadrer ind i siden af en bus, hvor Lee sidder og morer sig over Aldous Hoxleys ‘The Doors of Perception’, i hvilken forfatteren fortæller om sine oplevelser med det hallucinerende stof mescalin – passende metalæsestof i en film, der netop leger med Stranges opfattelse af virkeligheden, psykedeliske drømmebilleder og sin egen selvopfattelse som superhelt (et koncept, Lee klukker over).

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Guardians of the Galaxy Vol. 2’

Er alle Lees cameos i virkeligheden den samme alien i forklædning? Det antyder tegneseriemagerens cameo i ‘Guardians of the Galaxy Vol. 2’, hvor Lee ‘afsløres’ som et muligt medlem af racen The Watchers. En astronautklædt Lee på en fjern planet afbrydes sålunde midt i en anekdote om dengang, han optrådte som en FedEx-mand – en cameo-rolle, han spillede i ‘Captain America: Civil War’.

MCU-præsidenten Kevin Feige har forklaret cameoen med, at Lee svæver over vandene i alle de forskellige Marvel-films virkeligheder. Og filmens post-credit-scene cementerer budskabet, da Lee siger »Hvordan kommer jeg ud herfra? Åh altså, jeg har så mange historier, jeg gerne vil fortælle!«.

Eneste lille problem er så, at ‘Guardians’ rent kronologisk foregår før ‘Civil War’ … oh well. Alt er relativt i rummet.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘X-Men: Apocalypse’

Ikke alle Stan Lees cameos spilles for komisk effekt, og en af de mest alvorlige findes i Bryan Singers ‘X-Men: Apocalypse’, hvor Lee bevidner supermutantskurken En Sabah Nurs (Oscar Isaac) opsending af alle verdens atommissiler (»No more weapons«) til tonerne af Beethovens syvende symfoni.

Missilerne farer til himmels, og Singer klipper til et reaktionsskud af Lee og hans virkelig hustru Joan, der holder om hinanden mens røg og ild reflekteres i Lees solbriller. En scene, der i dag tilføres ekstra emotionel vægt eftersom Joan i virkelighedens verden døde kort tid efter.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Captain America: Civil War’

Apropos førnævnte FedEx-mand … Lee er i hopla som buddet, der leverer en pakke til Tony Stark (Robert Downey Jr.) i slutningen af ‘Captain America: Civil War’. Adresseret til Tony Stank, til Tonys irritation og Rhodes (Don Cheadles) fornøjelse.

Drilleriet af Tony er et kvikt callback til Lees cameo i den første ‘Iron Man’, hvor han dukker op på en rød løber flankeret af tre blondiner – hvorfor Tony fornærmende forveksler ham med Hugh Hefner.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Spider-Man 3’

Selvfølgelig er en af Stan Lees bedste cameos i en ‘Spider-Man’-film som et lille kærlighedsbrev til tegneserieskaberens mest elskede søn.

I den ellers ikke synderligt vellykkede ‘Spider-Man 3’ går en velklædt og autoritær Lee op til Peter Parker (Toby Maguire) på gaden, og ytrer de udødelige ord, »You know, I guess one man can make a difference. ‘Nuff said«. Replikken er møntet på helten, men det er Lee selv, der fortjener cadeauen for sit livslange bidrag til kunsten.

Tak for alt.

Læs også: Marvel-tegneserieskaberen Stan Lee har filmet sin sidste ikoniske cameo

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af