‘Happy Ending’: Hella Joofs mission – gamle, nøgne, liderlige kroppe – er prisværdig

‘Happy Ending’: Hella Joofs mission – gamle, nøgne, liderlige kroppe – er prisværdig
Birthe Neumann og Kurt Ravn i 'Happy Ending' (Foto: Rolf Konow)

Hella Joof er på en prisværdig mission. Hun vil vise os noget ganske almindeligt, som dog sjældent optræder i det til tider bornerte filmmedie: Gamle, nøgne, liderlige kroppe.

Instruktørens nye film handler om at finde sig selv – ikke mindst seksuelt – i en alder omkring de 70, og vejen dertil er befriende bramfri. Blå viagrapiller og en porcelænskrukke med vaseline findes således frem, hver gang det aldrende ægtepar Helle og Peter (kompetent spillet af Birthe Neumann og Kurt Ravn) skal igennem ugens samleje.

Efter 49 års ægteskab har den kønslige omgang fået karakter af rutine, hvorfor de i filmens begyndelse sagtens kan skændes, mens de giver hinanden et håndjob under dynen. De trænger begge til forandring, men er ikke helt enige om løsningen.

Helle glæder sig til, at arbejdsnarkomanen Peter endelig skal på pension, så de rigtigt kan tage ud at rejse sammen. Men Peter har andre planer. Uden at forhøre sig hos hustruen bruger han hele deres fællesopsparing – 1,8 millioner kroner – på at købe en andel i det østrigske vinhus Garten Eden, så han fremover kan lege vinimportør. Og så vil han i øvrigt gerne skilles.

Det er starten på en sjov og grænsesøgende rejse for begge parter. Troede jeg. Men faktisk er ’Happy Ending’ ret lang tid om at komme i gang. Mange års problemfrit liv i velstand har nemlig gjort Helle irriterende hjælpeløs, og man når at kede sig over hendes usikre stagnation, før hun omsider opdager, at hun godt kan klare sig uden sin mand.

Birthe Neumann og Kurt Ravn i ‘Happy Ending’ (Foto: Rolf Konow)Inden da råder veninderne hende blandt andet til at sende Peter nogle frække lingeri-selfies, så hans lyst til hende vækkes til live igen. Det bliver ikke for alvor komisk at overvære Birthe Neumanns akavede forsøg på at gøre sig til foran mobilkameraet – måske fordi filmen allerede har etableret, at der ikke er noget at skamme sig over?

Langt hen ad vejen er ’Happy Ending’ småhyggelig uden at blive hverken rigtigt sjov eller rigtigt spændende. Mod slutningen rundes historien om Peter og Helles visnede kærlighedsforhold ganske fint af, men inden da havde jeg desværre mistet en god del af interessen for dem.

Det kan naturligvis godt skyldes, at jeg som 24-årig ikke helt kan relatere til at lyve om sin alder på seniordatingsider. På den anden side blev jeg dybt rørt af Michael Noers plejehjemromance ’Nøgle hus spejl’ med Ghita Nørby.

I modstætning til denne er ’Happy Ending’ placeret i mindre relaterbare, nordsjællandske rigmandsvillaer med havudsigt, mens alderdommens slitage ses gennem komediens letbenede og her ikke altid lige morsomme filter.


Kort sagt:
Hella Joofs alderdomskomedie er herligt frimodig i sin skildring af sexlystne, rynkede kroppe, men både komikken og dramatikken stagnerer et godt stykke ind i filmen.

Læs også: Årets fem bedste danske film – rangeret

Spillefilm. Instruktion: Hella Joof. Medvirkende: Birthe Neumann, Kurt Ravn, Kenneth M. Christensen, Tammi Øst. Spilletid: 100 min.. Biografpremiere: Den 25. december
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af