‘Den skyldige’ forbigået ved Oscar – Danmark må nøjes med tre halve nomineringer

‘Den skyldige’ forbigået ved Oscar – Danmark må nøjes med tre halve nomineringer
Jakob Cedergren i 'Den skyldige'.

Danmark havde to film i spil til en Oscar-nominering, da årets kandidater til verdens største filmpris blev offentliggjort tirsdag eftermiddag ved en ceremoni i Los Angeles.

Gustav Möllers one location-thriller med Jakob Cedergren, ‘Den skyldige’, var på shortlisten til kategorien for bedste ikke-engelsksprogede film, mens Simon Lereng Wilmonts virkelighedsskildring af en dreng i et krigshærget ukrainsk område ‘Olegs krig’ var i spil til bedste dokumentar.

Desværre klarede ingen af filmene cuttet. ‘Den skyldige’ var en outsider, om end bestemt ikke chanceløs på forhånd, men ærgerligt nok var det favoritterne ‘Roma’, ‘Cold War’, ‘Shoplifters’, ‘Kapernaum’ og ‘Never Look Away’, der kom til at udgøre feltet. Man kan kun trøste sig med, at niveauet er så tårnhøjt blandt de fem film, at det ingen skam er for Gustav Möllers lowbudget-debutfilm at måtte nøjes med et lige-ved-og-næsten.

Der skulle ske et mirakel, hvis ‘Olegs krig’ skulle klemme sig ind blandt de sidste fem, og som ventet måtte den se sig forbigået til fordel for mere højprofilerede, amerikanske dokumentarfilm som ‘RBG’, ‘Minding the Gap’, ‘Free Solo’, ‘Three Identical Strangers’ og ‘Of Father and Sons’.

Til gengæld er der danske vinkler at glæde sig over i nogle af de vægtige skuespilkategorier. Viggo Mortensen, der er halvt dansk, blev – som alle også havde regnet med – nomineret for sin hovedrolle i ‘Green Book’, hvor han spiller en småracistisk italiensk-amerikaner, der bliver chauffør og bodyguard for en sort musiker (Mahershala Ali) på turné i de xenofobiske sydstater i 60’erne.

Samtidig blev Glenn Close lige så forventeligt nomineret for sin hovedrolle i ‘The Wife’ – hun er som bekendt ikke halvt dansk, men filmen er produceret af danske Meta Film med producer Meta Louise Foldager i spidsen, så vi kan godt tillade os at tage lidt af æren.

Close er tilmed favorit til at vinde sin første Oscar (efter seks tidligere nomineringer), mens Viggo Mortensens chancer nok er en kende mindre mod favoritter som Christian Bale (‘Vice’), Bradley Cooper (‘A Star is Born’) og Rami Malek (‘Bohemian Rhapsody’). Mortensen har tidligere været nomineret to gange, for ‘Captain Fantastic’ og ‘Eastern Promises’.

Endelig har Danmark som co-producent en aktie i Ali Abbasis svenske ‘Grænse’, der blev forbigået i kategorien for bedste ikke-amerikanske film allerede før shortlisten, men som til gengæld løb med en nominering for bedste makeup og hår.

Læs også: Her er alle årets Oscar-nomineringer

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af