’31’: På tredje sæson beviser Julie og Jesper, hvorfor de er mine bedste serievenner

’31’: På tredje sæson beviser Julie og Jesper, hvorfor de er mine bedste serievenner
Jesper Zuschlag og Julie Rudbæk i '31'.

Med en to-go-kaffe i hånden og uden store armbevægelser har Julie og Jesper slentret og sludret sig ind under huden på én. De to elskeligt fejlbarlige bedstevenner med grus i dating- og voksenlivet har i først ’29’ og så ’30’ vendt verdenssituation og pillet navler, præcis som vi alle gør. Serien er skarp, sjov og lige på kornet som få.

Jeg vil også trave Københavns parkstier tynde og dele pinlige historier fra kontoret med Julie og Jesper. Jeg er sikker på, de kender det eller selv har stået i en situation, der var mindst lige så akavet. Sådan har makkerparret Julie Rudbæk og Jesper Zuschlags komedieserie veloplagt og venskabsvarmt fortalt mig, at alle fucker forvirret rundt omkring de 30. En serieverdenens svar på din bedste vens forsikrende ’bare rolig – det hele skal nok løse sig’.

Flankeret af et fremragende arsenal af velskrevne bikarakterer (især brillerer Amalie Lindegaard og Jesper Ole Feit Andersen som ægteparret Laura og Tobias) har Julie og Jesper på to (alt for) korte sæsoner skabt en af tidens allerbedste danske serier.

Her i ’31’, seriens yderst vellykkede tredje sæson, bygges der både fermt og fornyende videre på grundformen. Jespers tiltagende forelskelse i Julie, som ’30’ cirklede omkring, kommer på bordet fra første afsnit. Den ellers så umiddelbare slentretur, hvor stort og småt vendes, sender pludselig Jespers tanker på vandring til en kammerats formaning om, at Jesper sgu er nødt til at sige til Julie, at han har mere end venskabelige følelser for hende. Men tør han? Og hvordan vil Julie mon reagere? Og hvad med venskabet?

En del af det glimrende ensemble til nytårsaften i ’31’.

Har du set traileren til ’31’ ved du allerede, at dette er sæsonen, hvor Julie og Jesper bliver kærester. Så det vover jeg hermed at spoile. De første to sæsoners indbyggede spænding og dynamik i forhold til will they/won’t they, som altid har ligget som en herligt boblende understrøm i fortællingen om venskabet de to imellem, er dermed udløst.

Men ’31’ styrer heldigvis uden om den traditionelle, romantiske komedies kedeligste parforholdsfaldgruber, idet Rudbæk og Zuschlag inkorporerer venner, ekskærester, kollegaer og familieforhold i ligningen. Og i stedet for at sovse rundt i parforholdets kedelige lyksaligheder får ’31’ os til fra start at stille spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er så god en idé at satse et enestående venskab for et simpelt parforhold. Den pointe er besk og veleksekveret sat i scene.

’31’ er også sæsonen, hvor Julie takker ja til ’drømmejobbet’ i Aarhus og således river tæppet væk under den hundehvalpsforelskede Jesper. Den nye setting, i en grinagtig startupvirksomhed i smilets by, er en kærkommen tilføjelse til seriens ellers københavnercentrerede univers. Med en chef omkring de 40 og yngre kollegaer i 20’erne passer Julie ikke rigtig ind. Eller det overbeviser hun i hvert fald sig selv om. Og værre bliver det kun, da hun i en tilstand af social panik til den første firmafredagsbar både ryger og drikker sig fra sans og samling a la upassende opførsel på dansegulvet, projektilopkast, blackout og jyde-bashing (»Jeg er fra Jylland, dååå. Goddaw dååå«).

Jesper i flashback til gymnasiet.

I det afsnit lægger Julie Rudbæk krop, mimik såvel som skamfuld selvindsigt til vores alle sammens moralske tømmermænd. Pinlighedskomikken vil ingen ende tage, men serien mestrer balancen og elsker sine karakterer i en sådan grad, at ren skadefro aldrig får lov at tage over for det nuancerede karakterportræt. Ja, Julie opfører sig som et gigantisk røvhul, men vi er alligevel med hende hele vejen.

Ud over afstikkeren til Aarhus kommer vi også på en hylesjov tur med tilbage til Julie og Jespers gymnasietid. Afsnit tre bærer titlen ’19 – Er det dig der er Jesper?’ og giver os endelig svar på, hvordan modsætningerne Julie og Jesper egentlig mødte hinanden og blev bedstevenner. Jesper er skolens nørdede elevrådsformand med hjemmesmurt madpakke, og Julie er en af de uregerlige piger med dynejakke og hættetrøje, der hænger på bænken og måske er kommet til at snyde med en elektronisk aflevering. Og så er det jo meget handy, hvis man kan blive venner med én med nøgleadgang til lærerværelset…

Når Julie, Jesper og alle vennerne fortsat er så godt serieselskab her på tredje sæson, skyldes det især Rudbæk og Zuschlags evne til stille og roligt at blive ved med at udvide historien og uddybe karaktererne med største naturlighed.

Tredje sæson tør i højere grad dramaet og 30’ernes fortvivlelse, og den satsning føjer tiltrængt klangbund til komikken.


Kort sagt:
’31’ ikke bare holder kadencen fra tidligere sæsoner og satiriserer med stor præcision på alle aspekter ved livet omkring de 30, men uddyber ubesværet karakterer og dilemmaer. Julie og Jesper er uden sammenligning mine bedste serievenner.

Læs også: Lyt til podcasten SOUNDVENUE STREAMER – »En af tidens bedste danske serier er tilbage«

Tv-serie. Hovedforfattere: Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag. Medvirkende: Julie Rudbæk, Jesper Zuschlag, Amalie Lindegård, Anna Berentina, Mette Horn, Jesper Ole Feit Andersen, Peder Bille, Rasmus Bruun, Julie Christiansen, Anders Brink Madsen, Marie Boda, Line Kirsten Nikolajsen, Christoffer Prisholm, Kasper Stensgaard, Alexander Clement, Ann Hjort, Kristian Halken, Ali Sivandi. Spilletid: 8 afsnit á 20 min.. Premiere: Den 28. marts på Yousees streamingkanal Xee
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af