Det skal du se i biografen i april: Fra danske film om ekstremisme og barnedød til ventet Stephen King-gys

Det skal du se i biografen i april: Fra danske film om ekstremisme og barnedød til ventet Stephen King-gys
Dar Salim i 'Til vi falder'.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Danmarks sønner’

De politiske overtoner – en sjældenhed i dansk film – og stærke debutantkræfter i form af instruktør Ulaa Salim har gjort ’Danmarks sønner’ til én af årets mest imødesete danske titler.

I filmen befinder vi os i en nær fremtid, hvor et alvorligt terrorangreb begået af muslimske ekstremister har rystet den danske befolkning og fået frygt og fremmedhad til at flamme op. Et år senere har angrebet ført den nationalistiske politiker Martin Nordahl (Rasmus Bjerg i en rolle, hvor ordet folkekær får en ny betydning) tæt på statsministerposten, mens voldelige angreb mod landets muslimske befolkning har spredt sig. Den unge Zakaria (Mohammed Ismail Mohammed) involveres i en radikaliseret celle, der planlægger hævnaktioner, og her møder han Ali (Zaki Youssef), der har sin helt egen dagsorden.

Premiere 11. april. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Pet Sematary’

Hvis du tør risikere at sætte forholdet til din elskede kat på spil, er ‘Pet Sematary’ månedens mest interessante gyserfilm.

Fortællingen er baseret på Stephen Kings roman fra 1983, som allerede har været filmatiseret en gang i 1989 med Mary Lambert som instruktør. En børnefamilie flytter ind i et nyt hus – starten på enhver creepy fortælling – hvortil der hører en stor skovgrund med en hemgemt dyrekirkegård. Det står dog hurtigt klart, at grunden huser andet end gamle dyreskeletter.

Jason Clarke, John Lithgow og Amy Seimetz har fremtrædende roller i filmen, der instrueres af Kevin Kölsch og Dennis Widmyer. Filmholdet går efter at komme endnu tættere på Kings originale historie end den gamle filmatiseringen, og manuskriptforfatter Jeff Buhler har udtalt, at de satser på at kreere »den mest uhyggelige Stephen King-filmatisering nogensinde«.

Premiere 4. april.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Til vi falder’

Ægteparret Adam og Louise mistede deres søn under en ferie på en spansk ferieø. Politiet kalder det en drukneulykke, men liget blev aldrig fundet, og uvisheden om, hvad der skete med ham, gør kun sorgen mere ubærlig for de to.

Danske Dar Salim og svenske Lisa Carlehed udgør det sorgramte ægtepar i ’Til vi falder’. De vender tilbage til det spanske for at sælge deres ferielejlighed, men turen roder op i uforløste følelser.

’Til vi falder’ er dansk-franske Samanou Acheche Sahlstrøms første film siden debuten ’I dine hænder’ om aktiv dødshjælp i 2015. Ved sin premiere på Talinn Film Festival modtog hans nye film stor ros, og særlig skuespilpræstationerne blev fremhævet. Variety beskrev den som et »superbt spillet, dybt provokerende drama«.

Premiere 25. april. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Girl’

Belgiske Lukas Dhont er et nyt stjernefrø på instruktørhimlen.

Hans lige dele barske og bevægende debutfilm ‘Girl’ handler om den unge og målrettede ballerina Lara, der kæmper hårdt for de perfekte piruetter på balletskolen. Der er bare lige det, at Lara er transkønnet, og det gør unægteligt Laras drøm om at blive en talentfuld ballerina sværere. Hun er fanget i en drengekrop, og vi følger hende gennem hormonbehandling, balletskolens hårde miljø og klassekammeraternes skeptiske blikke.

‘Girl’, der er baseret på danseren Nora Monsecours virkelige historie, fik verdenspremiere ved sidste års Cannes Film Festival, hvor den også vandt fem priser – blandt andet til Lukas Dhont og debutskuespiller Victor Polster som Lara. Særligt Polster er af anmeldere blevet rost for sin skuespilpræstation, selvom lige netop dét skuespillervalg også har sparket en debat i gang: Er det problematisk, at en ciskønnet mand portrætterer en transkvinde?

Premiere 4. april.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Avengers: Endgame’

Marvelsagaen om superhelteholdet the avengers får sin slutning med ’Endgame’, hvor Thor (Chris Hemsworth), Iron Man (Robert Downey Jr.), Black Widow (Scarlett Johansson), Hulk (Mark Ruffalo), Captain America (Chris Evans) og Hawk Eye (Jeremy Renner) genforenes for at rette op den ødelæggelse, superskurken Thanos forsagede i ’Infinity War’ – den bedst sælgende film fra sidste år med en billetindtjening på to milliarder dollars.

Holdet står over for sin hidtil største udfordring og får assistance fra Captain Marvel, der i skikkelse af Brie Larson selv har fået sit eget biografhit.

Er man ikke opdateret på heltebedrifterne, er det nu, man skal indhente det forsømte, for ’Endgame’ bliver uden tvivl et spektakulært opgør, som skal opleves på det store lærred.

Premiere 24. april.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Gloria Bell’

Med den Oscar-vindende ’En fantastisk kvinde’ og dramaet ’Disobedience’ om forbudt lesbisk kærlighed i et ortodoks-jødisk miljø har chilenske Sebastián Lelio opnået den anerkendelse internationalt, som han længe har haft i det sydamerikanske.

Med ’Gloria Bell’ vender han selv tilbage til sin roste film ’Gloria’ fra 2013. Nu er historien på engelsk i stedet for spansk, rammerne er LA i stedet for Santiago, og Julianne Moore indtager den bærende rolle. Men historien er den samme: Fraskilte Gloria er i sine 50’ere og nyder sin nyfundne frihed på dansegulvet, hvor hun møder en mand og beslutter sig for at give kærligheden en ny chance.

At filmen er et interessant kunstnerisk projekt og ikke bare et remake til ære for det engelsksprogede publikum, peger alle internationale anmeldelser på. The Guardian kalder den »opfindsom«, og Indiewire skriver, at »’Gloria Bell’ beviser, at de bedste historier kan fortælles i én uendelighed, så længe de fortælles godt«.

Premiere 11. april.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘El Angel’

Den pæne massemorder Ted Bundy har allerede lært os, at udseendet kan snyde. Det samme gør sig gældende for den argentinske mand Carlos Robledo Puch, der med sine charmerende krøllede lokker allerede havde 11 liv på samvittigheden som 20-årig. Nu har han som en af Argentinas værste forbrydere nogensinde siddet i fængsel i mere end 46 år.

‘El Angel’ er baseret på den sande historie om Carlos, der også gik under kaldenavnet ‘dødens engel’ på grund af det udadtil så uskyldige og indtagende udseende. Dramaet skildrer den 17-årige Carlitos, fiktionens Carlos, i 1970’ernes Buenos Aires, som hurtigt bliver hvirvlet ind i organiseret kriminalitet og mord.

I efteråret blev ‘El Angel’ nomineret til publikumsprisen på den danske filmfestival CPH:PIX, og så var den Argentinas bud på en Oscar-nominering i kategorien for bedste ikke-engelsksprogede film tidligere i år.

Premiere 11. april.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Transit’

Selvom ’Transit’ handler om en jødes flugt fra tyske tropper, er det langt fra et klassisk historisk drama. Her transformeres en roman af samme navn om tiden under anden verdenskrig til at udspille sig i det 21. århundrede.

Jøden Georg flygter fra Paris til Marseilles og forsøger at finde en vej ud af Europa. Han kommer i besiddelse af en afdød forfatters kuffert med et visa, som gør det muligt at købe en færgebillet, og Georg påtager sig den afdødes identitet. Men da han møder kvinden Marie, der leder efter sin forsvundne mand, kompliceres hans maskering.

Tyske Christian Petzold (’Barbara’) instruerer det anderledes krigsdrama, som opfordrer til refleksion over Europas nuværende tilstand, og som er blevet storrost af anmelderne. Vulture kalder den »foruroligende og fascinerende«, og Variety, roser hovedrolleindehaver Franz Rogowskis præstation.

Premiere 11. april. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘The Curse of La Llorena’

James Wan står bag et utal af dette årtis mest populære gysere såsom ‘Insidious’, ‘Lights Out’ og ‘The Conjuring’-filmene med de mange dertilhørende spin-offs. Wan har gjort det igen som producer på en af årets mest imødesete gyserfilm ‘The Curse of La Llorena’, der instrueres af manden bag den kommende ‘The Conjuring 3’.

Filmen er baseret på et mexicansk sagn om det grædende kvindevæsen La Llorena, som druknede sine børn i jalousi for derefter selv at hoppe i floden. Den tragiske hændelse får hende nu til at vandre hvileløst rundt og hapse børn for at dække sit eget tab – og det er der naturligvis en enlig mor, der bliver offer for i Wans gyserfilm, hvor en præst må tilkaldes for at fordrive den onde ånd.

Linda Cardellini, der også er aktuel i den Oscarvindende ‘Green Book’, spiller den hårdtprøvede mor over for Raymond Cruz og Patricia Velásquez.

Premiere 17. april.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Den sidste gentleman’

Robert Redfords – efter eget udsagn – endegyldigt sidste filmrolle bliver som verdens mest elskværdige og høflige bankrøver, Forrest Tucker. ‘Den sidste gentleman’ (‘The Old Man and the Gun’ på originalsprog) er baseret på virkelighedens Tucker, der gennem det meste af sin levetid røg ind og ud af fængslet.

I ‘Den sidste gentleman’, instrueret af altid interessante David Lowery (‘A Ghost Story’, ‘Ain’t Them Bodies Saint’), planlægger den ældre mand Tucker sit allersidste kup, og han har som altid de gode manerer intakt, selv når han træder ind i banken med en pistol i hånden og en venlig trussel på hjertet. Tucker har truffet en beslutning om at stoppe røverierne for i stedet at satse på kærligheden til Jewell, spillet af Sissy Spacek. Et plot, der lover feelgood komedie, kærlighedsdrama og krimi på én og samme tid.

Komediedramaet har fået fine anmeldelser med på vejen, og The Guardian kalder Redfords salut en »trist og sød afskedsperformance«.

Premiere 4. april.

Læs også: De 20 bedste film på Netflix lige nu

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af