‘Eagles’: Man sluger nemt Sveriges DR-aktuelle gymnasieserie på en aften

‘Eagles’: Man sluger nemt Sveriges DR-aktuelle gymnasieserie på en aften
Felicia og Ludvig i 'Eagles'.

Svenske SVT’s ungdomssatsning ’Eagles’ er ikke flov over sin inspirationskilde. Den er lavet til og i samarbejde med unge, og den følger fire teenageres op- og nedture, når det kommer til kærlighed, ambitioner og drømme i en lille svensk by i Småland. Og det er der, undskyld mig, ingen skam i.

Nærmere bestemt handler serien om de to søskende Felicia og Elias Kroon, hvis far har spillet ishockey i NHL og efter at have kørt karriere og stiftet familie i Boston vælger at vende hjem til barndommens by Oskarshamn. Nu skal hans influencer-datter og vidundersøn af en ishockeyspiller finde mening i den mere jordbundne svenske tilværelse, han selv kommer fra.

Men det er hårdt for de to børn, der er blevet landskendte gennem en tv-dokumentar om familien, at træde ind på et almindeligt skandinavisk gymnasie. For selvom Elias stryger ind på Oskarhamns førstehold Eagles, har holdkammeraterne ikke meget tilovers for ’Kroonprinsen’. Felicia bliver hånet af skolens piger for sin Instagram-feminisme og higer efter et venligt smil fra en kunstnerisk type som den smukke Amie.

Amie i ‘Eagles’.

Elias finder hurtigt en fjende på isen i form af den tidligere førsteholdskandidat Ludvig, og Felicia finder en flirt i samme fyr, som hun deler Snapchat- og Spotify-playlister med. Linjerne er tegnet op til forbudt kærlighed, faderforagt og fest hos lækre Tobbe fra skolebandet. Måske lyder det dumt, men ’Eagles’ er alligevel noget nær umulig at slukke for.

Nok er der norske Hartvig Nissen-aner, men Eagles læner sig nærmest helt forfriskende mere op af det amerikanske. Skulle ’Eagles’-navnet eller episodetitler som ’Audition’ og ’Homecoming’ ikke afsløre slægtskabet, så kig bare på de æstetisk filmede sportskampe, indie-soundtracket og de tunge ’One Tree Hill’-referencer. Ambitionerne er høje i denne nordiske sports- og ungdomsserie, der med det samme fangede mig. Og da en række enormt velcastede og troværdige unge skuespillere trådte ind på podiet, var de otte afsnit af et kvarters varighed slugt på én aften.

Felicia har en historie, man gerne vil høre. Som hun nærmer sig Ludvig på trods af sin åndsbolle af en fars formaninger om ikke at påvirke brorens spil ved at hyggeflirte med holdkammeraten, begynder hendes indre liv og fortid at udfolde sig. Godt nok er hun influencer, men hun er meget mere end sukkersøde sponsorater.

Samtidig finder Ludvig modet til at bringe sine skeletter frem i stedet for at lave mor-jokes og pranks med vennen Adam. Som han bevæger sig længere og længere væk fra drengerøvsmentaliteten, bliver han også mere bevist om sandheder, han har fornægtet.

På sidelinjen står Felicias nye veninde Amie, der prøver at tro på sit sangtalent. Hun har været en del af en anden venindegruppe, men forsøger at bryde ud og finde sin egen stemme. Desværre er de gamle veninder ikke just begejstrede for Felicia, og det kan få store konsekvenser at vokse væk fra det velkendte.

Og meget overraskende bliver det i starten fåmælte og bøvede ishockey-es Elias fokuseret på at finde sin egen vej gennem farens ambitioner og skabe en tilværelse, der giver mening for ham selv.

Kernefamilien Kroon er fint skildret med den bløde, skandinavisk far, mor og to børn, der måske kan snyde andre, men ikke sig selv. Forældrene er ikke gemt væk som i ’Skam’, men spiller en rolle gennem deres relation til børnene.

Der er mange hemmeligheder i ’Eagles’, og selvom de fleste bliver afklaret, savner afrundingen forløsning. Ærgerligt efter en god binge, men en sæson 2 er dog annonceret.

’Eagles’ er let fordøjet og overstået, og måske er det netop charmen. Alligevel har jeg tænkt en del over, om man kan udveksle Spotify-lister via telefonnumre?


Kort sagt:
’Eagles’ finder sin egen stemme som en svensk ungdomsserie, der blandt ishockeystave og skolekoncerter fortæller en troværdig, bedårende binge-bar serie om coming of age-kærlighed og -venskab.

Læs også: Lyt til podcasten SOUNDVENUE STREAMER om ‘Eagles’ og Clooneys krigssatireserie

Tv-serie. Hovedforfatter: Stefan H. Lindén. Medvirkende: Alva Bratt, Edvard Olsson, Adrian Öjvindsson, Yandeh Sallah, Sarah Gustafsson, Per Lasson. Spilletid: 8 afsnit á 20 min.. Premiere: Kan ses dr.dk/tv
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af