‘Can You Ever Forgive Me?’: Melissa McCarthy er sin Oscar-nominering værdig i biografoverset film

‘Can You Ever Forgive Me?’: Melissa McCarthy er sin Oscar-nominering værdig i biografoverset film
Melissa McCarthy og John E. Grant blev begge Oscar-nominerede for deres roller i 'Can You Ever Forgive Me?'

Hvad stiller man op, når ens talent ikke rækker? Året er 1991, og forfatterinden Lee Israels karriere er gået endegyldigt i stå. Hun er i starten af 50’erne, bor alene med sin kat som eneste selskab, og hendes konfrontatoriske personlighed gør hende svær at arbejde sammen med. Hele sin professionelle karriere har hun brugt på at nedfælde andre menneskers kunstneriske virke i bogform. Hun er blevet kendt på biografier om Katharine Hepburn, Tallulah Bankhead og Estée Lauder, men tiden er fløjet fra hende, og ingen interesserer sig for hendes igangværende projektet om stumfilmstjernen Fanny Brice, mindst af alt hendes agent Marjorie.

’Can You Ever Forgive Me?’ er baseret på Lee Israels selvbiografi fra 2008 af samme navn og fortæller den sande historie om, hvordan hun forfalskede over 400 breve skrevet af litterære berømtheder og solgte dem som samleobjekter. En forbrydelse, hun begår mere ud af nød end ud af ambitioner om rigdom.

Lee Israel spilles af Melissa McCarthy, der brød igennem som den sjove veninde i ’Brudepiger’ og siden har båret hovedroller i film som ’Spy’ og ’Ghostbusters’. Rollen som Lee Israel er hendes første forsøg på drama, og den indbragte hende i år en Oscar-nominering for bedste hovedrolle. Når skuespillere skifter komedie ud med drama, er resultatet ikke altid vellykket, men McCarthy gør det overraskende godt som mavesur og antisocial forfatter.

’Can You Ever Forgive Me?’ er en historie om ikke at passe ind og om at være sin egen værste fjende. Lee Israel skriver godt, det er der ikke nogen, der er i tvivl om, men hendes personlighed gør hende svær at arbejde sammen med, og hendes introverte opførsel gør hende svær at sælge som kunstner. Samtidig, som hun nævner i en dialog, er hun for meget en kujon til at skrive sine egne romaner. Det kræver, at man åbner sig selv op for offentligheden og gør sin skrivestil tilgængelig for kritik.

‘Can You Ever Forgive Me?’ er baseret på forfatteren Lee Israels egen historie.

En medsammensvoren i brev-falskneriet møder hun i den homoseksuelle dandy Jack Hock, spillet af ligeledes Oscar-nominerede Richard E. Grant. De mødes over deres fælles hang til alkohol og fanger hinandens venskab som enspændere, der lever fra hånden til munden.

’Can You Ever Forgive Me?’ er på mange måder en klassisk Oscar-film. En skæbneberetning om en utilpasset rebel, bygget på virkelige hændelser og med ophav i et bogforlæg. Endda med en genrehoppende hovedrolleindehaver, der forbløffer med sin dramatiske kunnen. Filmen er instrueret af Marielle Heller, der i 2015 brillerede med filmatiseringen af Phoebe Gloeckners grafiske novelle-hybrid ‘The Diary of a Teenage Girl’.

Lee Israels brevfalskneri er bemærkelsesværdigt, og man kan godt forstå, at Hollywood har fattet interesse for historien. Men man kan ikke lade være med at undre sig over, hvorfor man skal høre lige netop denne historie.

Kampen for at være sig selv i en verden, der ikke kan rumme én, er yderst sympatisk. Men hvorfor ønsker Lee Israel egentlig at være forfatter? Hvorfor kan hun ikke finde anden beskæftigelse? Hendes arbejde på biografien om Fanny Brice, hvis stjerne er falmet ud i ukendtheden, bygger på ægte kærlighed. Og der ligger et håndværk og talent i den indlevelse i forfatternes gøren og laden, hendes brevfalsknerier kræver. Men det er en indadvendt og selvisk fandyrkelse af hendes ikoner. Hun skriver kun om de emner, der interesserer hende, og nægter at gøre reklame for sine bøger. Hun har heller ikke mange skrupler over, hvilken skade brevene kan forvolde for forfatternes nærmeste og eftermæle.

Valget om at blive brevfalskner er den lette udvej – den anden vej ville kræve en større livsstilsændring. Men udover penge giver falsknerierne hende også et behageligt sug i maven, som hun ikke kan slippe, da hun først er gået i gang. Det er et valg, mange nok kan nikke genkendende til.

Filmen formår dog aldrig rigtigt at konfrontere Lee Israel med hendes handlinger (altså udover selvfølgelig at det er ulovligt), og den ender som et lidt for pænt billede af en rebel, der går ufortrødent efter sin drøm. At den drøm består i at smelte sammen med og lukrere på sine idolers berømmelse, sættes der ikke så stort spørgsmålstegn ved.


Kort sagt:
’Can You Ever Forgive Me?’ er et lidt for klassisk Hollywood-portræt, men Melissa McCarthy udmærker sig i karrierens vel nok bedste rolle.

Læs også: Melissa McCarthy i seks ubetalelige klip

Læs også: Verdens største skuespiller lige nu #2: Hun tager begrebet leading actress fuldkommen bogstaveligt 

Spillefilm. Instruktion: Marielle Heller. Medvirkende: Melissa McCarthy, Richard E. Grant, Jane Curtin, Dolly Wells. Spilletid: 106 minutter. Premiere: Kan ses på Blockbuster
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af