’3 sekunder’: Fængselsthriller med hårdkogt svensker burde have været en tv-serie

3 6
’3 sekunder’: Fængselsthriller med hårdkogt svensker burde have været en tv-serie
Joel Kinnaman i Andrea Stefanos '3 sekunder' (foto: SF Studios).

Det står efterhånden klokkeklart, at de indfødte hollywoodianere hyppigt lader sig lede af tanken: Kan det filmatiseres? Mens de glemmer at stille sig et endnu vigtigere spørgsmål: Bør det filmatiseres?

Det havde ’3 sekunder’ ikke rigtigt behøvet. Når man en time inde i fortællingen fornemmer, at den endnu ikke er nået ud af første akt, og man så småt begynder at tænke, at det her egentlig ville have været et mægtigt fint pilot-afsnit på HBO, bliver det tydeligt, at den ikke er skræddersyet til det store lærred.

Svenske Joel Kinnaman spiller den hårdkogte, men elskværdige ekselitesoldat Pete ’Pietr’ Koslow, der efter fire år i fængsel har slået en handel af med FBI: Hvis han kan infiltrere og rydde ud i den polske mafia, slipper han for at afsone de resterende ti-femten år af sin dom og kan i stedet leve lykkeligt til sine dages ende sammen med konen Sofia og datteren Anna. Men alt går selvfølgelig ikke efter planen, og Koslow må modvilligt vende tilbage til fængslet i håb om at genvinde mafiabossen Klimeks nåde samt bjærge resterne af FBI-agenten Wilcox’ plan.

(Foto: SF Studios).

Kan han (og endnu vigtigere: kan publikum) jonglere føderal politik, korrupte agenter, familielivet, bandekrig i fængslet, en mafioso, polske håndlangere, en one-man-wolfpack-politiefterforsker og en fængselsvagt med en sten i skoen? Der foregår så meget i den her karrusel af en unødigt kompliceret film, at en af trådene snurrer sig selv helt ud af historien for aldrig at vende tilbage igen.

Det er ikke til at misforstå, hvad filmen bestræber sig på: Den vil svøbe den velkendte fængselsthriller ind i mere jordnære, karakterbårne klæder, og den vil have, at vi forelsker os i karaktererne og fordyber os i det kriminelle mikrokosmos, der er Kaslows personlige helvede. Det kunne godt have lykkedes, hvis den havde haft fem-seks timelange episoder at brede sig ud på.

Kinnaman skinner i rollen som Kaslow, hvilket måske er en overraskelse for de fleste, der har været så uheldige at udsætte sig selv for ’Suicide Squad’. Han er øm og led, når han i lige mål modtager og uddeler øretæver filmen igennem.


Kort sagt:
’3 sekunder’ kan slet ikke servicere alle de lunter, den tænder – og havde fungeret bedre som tv-serie.

Spillefilm. Instruktion: Andrea Stefano . Medvirkende: Joel Kinnaman, Ana De Armas, Rosamund Pike, Clive Owen. Spilletid: 113 minutter. Biografpremiere: Den 26. september
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af