Fem iskolde Stephen King-gys, du kan streame lige nu

Fortsættelsen til ’Ondskabens hotel’, 'Doctor Sleep’, er netop landet i biografen, men der er mindst lige så meget gysergods i disse fem Stephen King-filmatiseringer på streamingtjenesterne – heriblandt naturligvis også Stanley Kubricks horror-klassiker med Jack Nicholson. Tag din bedste gyserven i hånden og fat sofapuden, for de følgende titler er ikke for sarte sjæle.
Fem iskolde Stephen King-gys, du kan streame lige nu
'Mr. Mercedes'.
Carla Gugino i en kattepine, der kun bliver meget værre.

’Gerald’s Game’

En af Stephen Kings mindre kendte historier blev i 2017 til en særdeles vellykket Netflix-film – instrueret af manden bag ‘The Haunting of Hill House’, der også er på vej med ‘The Shining’-opfølgeren ‘Doctor Sleep’, Mike Flanagan – med en mindeværdig præstation af hovedrolleindehaver Carla Gugino.

Gerald (Bruce Greenwood) og hans hustru Jessie (Gugino) tager på sommerhusferie langt fra lands og lov ret for at spice sexlivet op, men weekenden udvikler sig til et bizart mareridt, da Gerald dør under lagenudfoldelserne, mens Jessie er låst fast til sengen med håndjern. Dag bliver til nat, og Jessie klynger sig desperat til håbet om at blive fundet, men som timerne går, forvandler panikken sig til hallucinationer, der får virkelighed og drøm til at smelte sammen med gyselige følger.

’Gerald’s Game’ er en stram og modbydeligt effektiv lille fortælling, der vil få dig til at overveje næste weekendtur med kæresten en ekstra gang. Og held og lykke med at komme igennem slutningen uden en sofapude for øjnene.

Kan ses på Netflix.

 

Der sker mystiske ting på The Overlook Hotel.

’Ondskabens hotel’

Der er ingen vej uden om historiens måske mest uhyggelige film, der er lige så tidløst creepy, som den er rasende velspillet og en visuel genistreg fra Stanley Kubrick.

Og du kan ganske enkelt ikke se ‘Doctor Sleep’ uden først at have set ‘The Shining’ aka. ‘Ondskabens hotel’.

Jack Nicholson har en af karrierens uforglemmelige glansroller som forfatteren Jack Torrance, der tager sin hustru Wendy (Shelley Duvall) og lille søn Danny (Danny Lloyd) med til et øde bjerghotel for at agere ’vicevært’ for vinteren, mens stedet er lukket for gæster. Jack regner med, at de idylliske omgivelser vil kurere hans skriveblokering, men The Overlook Hotel viser sig hurtigt at gemme på rædselsvækkende hemmeligheder, der giver lille Danny blodige syner og formørker temperamentsfulde Jacks sind.

’The Shining’ inducerer akut fobi for lange, tomme hotelgange, trehjulede cykler, tvillingepiger i blå kjoler, økser og små drenge med grydefrisurer – og konspirationsteoretikere mener, at filmen ligefrem gemmer på Kubricks indrømmelse af, at han fakede optagelserne af USA’s månelanding! Stephen King fandt filmatiseringen »for kold« i forhold til romanforlægget, men ’The Shining’ er ikke desto mindre en gyserklassiker, der kan ses igen og igen.

Kan lejes på Blockbuster.dk

 

Bill Skarsgårds Pennywise lurer i kolarkken i ‘It’.

’It’

Første del af Andy Muschiettis (’Mama’) filmatisering af Stephen Kings romanmoppedreng ’It’ er naturligvis pensum forud for ’It: Chapter 2’, og selv hvis du allerede så filmen i biografen i 2017, kan det klart anbefales at få historien og alle detaljerne frisket op inden gensynet med The Losers.

’It’ figurerer i toppen af Kings mest ikoniske fortællinger og følger en gruppe børn i sovebyen Derry i staten Maine (en tilbagevendende location i forfatterens univers), der terroriseres af den blodtørstige klovn Pennywise. Udyret skifter form efter børnenes værste frygt, og der er ingen hjælp at hente hos mor og far på den brutale dannelsesrejse: De voksne kan nemlig ikke se klovnen.

’It’ blev filmatiseret som en miniserie i 1990, men ud over geniale Tim Curry som Pennywise – der egenhændigt gav en hel generation af børn galoperende coulrofobi – var produktionen tv-skrabet og finalen decideret lattervækkende. I modsætning hertil er Muschiettis første ’It’-kapitel en regulær gyserblockbuster med laber 80’er-scenografi, svenske Bill Skarsgård som en endnu mere uforudsigelig, psykotisk fnisende Pennywise og et elskeligt, storspillende børnecast anført af ’Stranger Things’-stjernen Finn Wolfhard og Sophia Lillis fra ’Sharp Objects’.

’Chapter 2’ har store klovnesko at udfylde.

Kan ses på C More.

 

‘Carrie’-ikonet Sissy Spacek og ‘It’-stjernen Bill Skarsgård i et King-mashup.

’Castle Rock’ sæson 1 og 2

Okay, nu snyder vi lidt, men det er absolut det værd. Serien ’Castle Rock’ er ikke en decideret Stephen King-filmatisering, men i stedet et yderst kreativt mashup af referencer og karakterer fra forfatterens enorme litterære univers, naturligvis tilvejebragt med Kings velsignelse. Og resultatet er decideret fremragende.

’Lost’-skaberen og ’Star Wars: The Force Awakens’-instruktør J.J. Abrams har produceret, og første sæson fortæller historien om advokaten Henry Deaver (André Holland fra ’Moonlight’), der rejser hjem til sin fødeby Castle Rock i Maine (selvfølgelig) for at forsvare en ung, pænt creepy udseende fyr, der pludselig dukker op i kælderen under Shawshank Prison, efter fængselsinspektøren (Terry O’Quinn fra ’Lost’) har begået selvmord. Fangen, The Kid, har hverken navn eller fortid, men hans tilstedeværelse i byen sætter en kædereaktion af tiltagende uhyggelige begivenheder i gang, mens Henry selv hjemsøges af forvirrede minder fra barndommen, der slører tid og sted.

Som i en sælsom King-crossover med ’It’ spilles The Kid af Bill Skarsgård, der ikke just fremstår mindre mistænkelig uden klovnemakeuppen, og den originale ’Carrie’, Sissy Spacek, brænder igennem på skærmen som Henrys adoptivmor. ’Castle Rock’s cocktail af rendyrket gys, tidshop og mystik fænger til sidste mindblowing plottwist, og King-fans kan gå på jagt efter seriens mange easter eggs og hints til ’Cujo’, ‘Pet Sematary’, ’The Shining’, ’The Dark Tower’ og mange, mange flere.

Anden sæson er i gang netop nu med ‘Shawshank’s Tim Robbins i en hovedrolle.

Kan ses på HBO Nordic. 

 

Harry Treadaway som Mr. Mercedes.

’Mr. Mercedes’ sæson 1-2

Stephen Kings roman nr. 51 (!), ’Mr. Mercedes’, blev i 2017 til krimiserien af samme navn, skabt af David E. Kelley (’Big Little Lies’) og med Brendan Gleeson (’In Bruges’) og Harry Treadaway (’Penny Dreadful’) i hovedrollerne som henholdsvis hårdtprøvet efterforsker og udspekuleret seriemorder.

Bill (Gleeson) er skilt, bitter og selvmordstruet, og egentlig gået på pension, da han modtager et mystisk brev fra en mand, der påstår at være den notoriske Mr. Mercedes (Treadaway): morderen, der dræbte otte ved at køre en stjålen Mercedes ind i en menneskemængde, og som Bill aldrig fangede. Efterforskeren fristes tilbage på sporet af psykopaten, der i virkeligheden er en mentalt forstyrret ung mand, som kører en isbil og holder skarpt øje med Bills gøren og laden – men hvorfor?

Altid seværdige Gleeson og en ækelt intens Treadaway med moderbindinger leger katten efter musen i serien, der kun bliver bedre i anden sæson.

 Kan ses på C More.

 

Alt kan ske i tågen…

’The Mist’

Nej, her taler vi ikke om den grelle, hastigt aflivede tv-serie fra 2017 (året, hvor det bogstaveligt talt regnede med Stephen King-filmatiseringer), men derimod den garvede King-instruktør Frank Darabonts (’The Shawskank Redemption’, ’The Green Mile’) klaustrofobiske sci-fi-thriller fra præcis 10 år forinden, i 2007.

Da en lille by i Maine rammes af et episk uvejr, søger indbyggerne mod indkøbscenteret for at handle forsyninger. Men mens de er derinde, kryber en mystisk, ærtesuppetåge ind i byen, hvor det snart vrimler med diverse skrækindjagende, H.P. Lovecraft-inspirerede monstre på klapjagt efter de overlevende.

Præmissen lyder måske en kende fjollet, men tag ikke fejl: ’The Mist’ er neglebidende horror med et overraskende mørkt twist (der med Stephen Kings accept afviger fra novelleforlaget) og en underliggende eksistentiel hudfletning af troens mange ansigter. Collider har simpelthen kaldt gyseren »en af de modigste film i det 21. århundrede«, og Thomas Jane, Marcia Gay Harden og Toby Jones leder castet, der også består af en længere række kendinge fra ’The Walking Dead’– heriblandt Jeffery DeMunn (Dale), Laurie Holden (Andrea) og Melissa McBride (Carol).

Kan lejes på Blockbuster.dk

Læs også: Alt det, Stephen King har gjort mig dødsensangst for (og hvorfor, jeg ikke ville undvære dem)

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af