Urene i ‘Joker’ får internettets fanteorier til at koge over

Urene i ‘Joker’ får internettets fanteorier til at koge over
Joaquin Phoenix i 'Joker'.

(Spoiler-alert: Læs kun, hvis du har set ‘Joker’)

’Joker’ er en af årets mest populære og omdiskuterede film. På internettet er hardcore-fans således i fuld gang med at dissekere og analysere Todd Phillips’ alternative take på en superheltefilm.

En af de mere kulørte fanteorier handler om… filmens ure.

Ved tre lejligheder i filmen ser vi ure, der viser samme klokkeslæt: 11 minutter over 11. Første gang i scenen, hvor Arthur Fleck er til samtale med sin terapeut, anden gang i et flashback til Arthur, der banker sit hoved ind i døren på den lukkede, og en sidste gang efter han bliver fyret som klovn, hvor han ødelægger ind/ud-stempleren på kontoret.

Se dette billede fra en ‘Joker’-Facebook-gruppe:

Spekulationerne er mange. Nogle mener, at det meste af filmen er en fantasi, Arthur Fleck har på den lukkede, hvilket menes at kunne forklare filmens slutning, hvor vi ser vores hovedperson bryde ud af, hvad der menes at være Arkham State Hospital (Arkham Asylum).

Andre mere bibelkyndige fans gravede et foruroligende bibelcitat frem fra Jeremias’ bog i ’Det gamle testamente’, kapitel 11, vers 11:

»Derfor siger Herren: Nu bringer jeg en ulykke over dem, og de skal ikke undslippe den. Når de råber om hjælp til mig, vil jeg ikke høre dem«.

Hvad end man personligt mener, det må betyde, så har både Phillips og Phoenix begge skudt betydningen af tallet ned og slået fast, at 11:11 ikke har nogen særlig betydning:

»Det er et tilfælde, eller jeg ved det ikke, jeg tror, at det er et tilfælde«, har Phillips sagt til Cinema Blend.

Phoenix sammenligner konspirationsteorien med idéen om, at den ægte Paul McCartney døde i et biluheld i 1966 og blev skiftet ud med en lookalike, hvorefter bandet i deres efterfølgende albums havde små referencer til den ‘originale’ sanger.

»Paul er død. Paul er død. The Beatles«, sagde skuespilleren til CinemaBlend og fortsatte:

»Det, jeg siger, er, at vi har puttet sådan nogle ting ind, hvad fanden du end vil kalde dem, ja. Men altså, nogle af dem kan du sikkert læse ting ind i (…) Men nej, 11:11 betød ikke noget for mig, personligt«.

Det har dog ikke fået internettet til at stoppe med at konspirere videre. Det ville da også ødelægge morskaben, hvis folkene bag filmen bukkede under og forklarede alt…

Læs også: De 25 vigtigste film i 2010’erne

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af