MIX-festival i København: Tre stærke LGBTQ- film, du skal se i weekenden

Filmfestivalen MIX Copenhagen er i fuld gang og blænder op for et væld af forskellige LGBTQ-fortællinger. Udover chancen for at se Lukas Moodyssons 90’er-klassiker ’Fucking Åmål’ på det store lærred og Melissa McCarthys Oscar-nominerede paradigmeskift som litterær brevforfalsker i ’Can You Ever Forgive Me’, anbefaler vi her tre visninger fra programmets brede filmspektrum.
MIX-festival i København: Tre stærke LGBTQ- film, du skal se i weekenden

’Boy Erased’

»Kraftfuldt, konfliktfyldt portræt af forholdet mellem kærlighed og had« skrev amerikanske Indiewire om instruktør og skuespiller Joel Edgertons ’Boy Erased’, der i weekenden kan ses på det danske biograflærred for første gang.

’Boy Erased’ er baseret på Garrard Conleys beretning af samme navn og har den unge stjerne Lucas Hedges i hovedrollen som teenageren Jared, hvis baptistpræstefar fra Alabama sender ham i konverteringslejr, da han springer ud som homoseksuel. Nicole Kidman og Russel Crowe spiller Jareds konservative forældre, og birollelisten rummer både Edgerton selv, Youtube-fænomenet Troye Shivan, samt den Guldpalmevindende filminstruktør og LGBTQ-fortaler Xavier Dolan (der senest kunne ses i ’It: Chapter II’, hvori hans homoseksuelle karakter blev offer for en grum hadforbrydelse).

Både den danske dokumentar ’Homohelbredelsen’ og Sundance-hittet ’The Miseducation of Cameron Post’ har fortalt hjerteskærende historier om konverteringsterapi som fænomen i visse religiøse miljøer. Lucas Hedges blev nomineret til en Golden Globe for rollen som den hårdtprøvede Jared, og det unge skuespiltalent alene gør filmen værd at se. Siden gennembruddet i ’Manchester by the Sea’ har han ikke sat en fod forkert, og leverede senest en stærk præstation som misbrugersøn til Julia Roberts i ’Ben is Back’ og indestængt storebror i sommerens ’Mid90s’.

3. november kl. 19.30 i Empire. 

 

’5B’

Den Oscar-vindende filminstruktør Paul Haggis bag ’Crash’ og David Simon-serien ’Show Me a Hero’ har instrueret aids-dokumentaren ’5B’ i fællesskab med Dan Krauss, der blandt andet stod bag den Oscar-nominerede kortfilmsdokumentar ’Extremis’.

Filmen fortæller om USA’s første behandlingsafsnit til aids-patienter i epidemiens nådesløse første år, hvor de fleste udenforstående reagerede på den dengang på mange måder mystiske sygdom med isolering, berøringsangst eller brutal stilhed. ’5B’ konkurrerede ved årets filmfestival i Cannes, hvor The Hollywood Reporter beskrev den som »en opløftende film om dyb menneskelig ordentlighed og åndelig generøsitet«.

Aids-epidemien er et af de mest tabubelagte kapitler i amerikansk LGBTQ-historie, der i disse år bliver bearbejdet mere målrettet i både den Oscar-nominerede dokumentar ’How to Survive a Plague’ og i HBO-serien ’Pose’, der tager afsæt i beretningerne fra kultdokumentaren ’Paris is Burning’.

2. november kl. 16.15 i Cinemateket.

 

’Little Miss Westie’

»Vi har to børn: en dreng og en pige, som var en pige og en dreng«. Sådan forklarer McCarthy-familien selv, hvordan deres familie er ganske utraditionel i dokumentarfilmen, der følger et begivenhedsrigt år af deres liv, med to transkønnede børn.

Titlen ’Little Miss Westie’ kommer fra lokalsamfundets skønhedskonkurrence for børn, der bliver knudepunkt i fortællingen om det specielle søskendeforhold mellem Luca og Ren. Pigen Ren er født som dreng, men beslutter at deltage i konkurrencen som den første transpige nogensinde. Storebroren Luca vejleder med viden fra da han selv deltog som pige.

Transhistorier fra hverdagen – du ved; dem, hvor Oscar-belønnede cis-skuespillere som Hillary Swank og Jared Leto ikke dør i stor smerte – er fortsat sjældne, selvom flere forskelligartede serier forsøger at råde bod på uligheden igennem mere nuancerede fortællinger og transskuespillere på rollelisterne. ‘Little Miss Westie’ er et glimt af den håndgribelige virkelighed, fiktions-Hollywood gerne måtte afspejle lidt oftere uden at svøbe transoplevelser i chokeffekter.

Dokumentaren vises kun en enkelt gang og er en unik mulighed for at se, hvordan en familie tackler begge pubertetsbørns kønsskifteprocesser med Trumps USA som bagtæppe.

3. november kl. 16.15 i Cinemateket. 

Se hele festivalprogrammet på Mixcopenhagen.dk 

Læs også: 10 uomgængelige LGBTQ-film og -serie, du skal streame – ifølge dragqueen Mizz Privileze

Læs også: De vigtigste pointer fra INPUT-talk om queer-tendenser i dansk tv –»Jeg får nogle virkelig lollede tilbud«

SHITSTORM-ÅRTIET: Publikums værste fordomme blev hængt til tørre – men vi blev faktisk også klogere

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af