Sam Mendes’ krigsfilm ‘1917’ er hermed en seriøs Oscar-kandidat

Sam Mendes’ krigsfilm ‘1917’ er hermed en seriøs Oscar-kandidat

Sam Mendes’ Første Verdenskrigsfilm ’1917’ har været stærkt ventet som en af de sidste seriøse kandidater i årets awards season, og efter filmens første visning for presse og branchefolk i lørdags er Oscar-trommerne for alvor begyndt at buldre.

I filmen bliver to soldater, Blake (Dean-Charles Chapman) og Schofield (George McKay) beordret til at krydse en dødsensfarlig slagmark, der ligger inden for fjendens grænser for at give en vigtig besked til en gruppe soldater, hvor den enes egen bror er iblandt. Historien skulle være løst baseret på Mendes’ farfars egne historier fra krigen. Prominente navne som Colin Firth, Benedict Cumberbatch, Andrew Scott og Richard Madden er også på rollelisten.

Allerede da trailerne til filmen begyndte at dukke op, har især kameraarbejdet vakt megen opmærksomhed. ’1917’ er skudt, så det ligner én lang kameraindstilling, som vi kender det fra Hitchcocks klassiker ’Rope’ og senest den ubehagelige ’Utøya 22. juli’. Sam Mendes har hyret den prominente filmfotograf Roger Deakins, som har været Oscar-nomineret ikke mindre end 13 gange, blandt andet for sit arbejde på ’The Shawshank Redemption’, Mendes’ Bond-film ’Skyfall’ og senest ’Blade Runner 2047’, hvor han langt om længe vandt sin første velfortjente guldstatuette.

Efter den første visning af ‘1917’ tyder alt på, at Deakins og Mendes kan begynde at gøre plads til endnu en eller måske flere statuetter på kaminhylden.

Oscar-ekspert Steve Pond fra The Wrap kalder filmen en »sønderrivende følelsesmæssig oplevelse og en teknisk tour de force« og skriver samtidig, at den fortjener en plads blandt årets andre prominente Oscar-kandidater såsom ’Once Upon a Time in Hollywood’, ’The Irishman’ og ’Parasite’. Han spår ligeledes nomineringer for bedste film og bedste instruktør samt i de mere tekniske kategorier i form af bedste kamera, bedste score og bedste scenografi.

De officielle anmeldelser er under embargo indtil videre, men vi har samlet en række Twitter-reaktioner fra folk, som var med til visningen. Her roser folk ligeledes filmens utrolige kameraarbejde, mens andre kalder det den bedste krigsfilm siden Steven Spielbergs ’Saving Private Ryan’:

’1917’ får dansk biografpremiere 23. januar.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af