Hvordan gik det hele op i slutningen af ’Watchmen’? En guide til de rundtossede

Hvordan gik det hele op i slutningen af ’Watchmen’? En guide til de rundtossede
Foto: HBO Nordic

Det niende og sidste afsnit af Damon Lindelofs ’Watchmen’ er nu rullet over skærmen, og i min rolle dobbelte rolle som Lindelof-fanboy og ’Watchmen’-nørd er min begejstring ikke blevet mindre siden min originale anmeldelse. Tværtimod giver jeg den i dag gerne fuld plade.

Det er tydeligt for enhver, at serien er skabt af en stor kender og elsker af den originale tegneserie, der har haft hænderne godt nede i råmaterien. Således kunne man skrive en hel anmeldelse kun om de utallige easter-eggs og inside-jokes, serien byder på, men det er nu ikke ærindet her. I stedet er det et slags forsøg på at ridse kronologien op i og forstå, hvad der sker i de sidste afsnit, uden at skulle tage hensyn til fine spoiler-fornemmelser.

I massakren i Tulsa, Oklahoma i 1921 smugles drengen Will Reeves ud af sine forældre, som efterfølgende dør i en eksplosion. Will finder en forladt nyfødt pige, som han samler op. Efter han er blevet politimand i New Yorks racistiske politistyrke, møder han pigen igen som voksen og gifter sig med hende, og de får en søn som bliver Angelas far. Efter et lynching-forsøg af sine kollegaer, som er hemmelige medlemmer af den hvide højreekstremistiske organisation Cyclops, tager Will rebet og sækken som sin superhelteuniform og bliver selvtægsmanden Hooded Justice, med whiteface under hætten.

Han bliver en del af superheltegruppen Minutemen under Captain Metropolis’ ledelse – og indleder en affære med ham. Hans kone forlader ham. Metropolis vil ikke være med til at stoppe Cyclops, men i en dræberrus slår Hooded Justice dem alle ihjel og afslører et plot om at hypnotisere sorte til at slå hinanden ihjel.

(Foto: HBO Nordic)

Herefter følger HBO’s ’Watchmen’ tegneserien, som i serieuniverset anses som kanon, dog med et par tilføjelser. Heriblandt førnævnte homoseksuelle affære og Hooded Justices sande sorte identitet, men også Adrian Veidt/Ozymandias, som slipper sin højdesignede blæksprutte-alien løs på New York fra sin base på Antarktis. Få øjeblikke før det sker, stjæler en vietnamesisk rengøringskone Veidts nedfrosne sæd og sprøjter det op og undfanger derved Lady Trieu. Datteren, som overtager farens rolle som en af verdens rigeste og mest intelligente. Hun gengælder tjenesten senere og kloner sin mor.

I Vietnam ser vi hvordan Angela mister sine forældre og kommer på plejehjem, og hvordan hun ender som politibetjent. Vi får også en førstehåndsoplevelse af Alien-angrebet, som Wade/Looking Glass oplevede som ung missionær.

Historien tilvejebringer siden en række flashbacks og forudanelser. Mest interessant er nok Doctor Manhattans færden. Han teleporterer sig i slutningen af tegneserien tilbage til Mars, og det er her, Jordens befolkning tror, han opholder sig. I virkeligheden har han fingeret sit ophold på planeten, og opholder sig i virkeligheden på Jupiters måne Europa. Her har han flyttet det engelske palæ, han søgte ly i med sin far som jødisk flygtning under Anden Verdenskrig, og klonet en mand og kvinde med palæets ejere som modeller. Men i 2009 vender han tilbage til Jorden og ankommer til Saigon under de årlige fejringer af den amerikanske sejr i Vietnam – som han faciliterede.

Udklædt som sig selv snakker han med Angela på en bar og fortæller, hvordan de får 10 gode år sammen, inden der sker noget forfærdeligt. Han fortæller også, hvordan han teoretisk kan videregive sine kræfter, hvis han overfører sine dem til noget organisk – som et æg – som et menneske så spiser.

Doctor Manhattan lokker til sidst Angela ud til middag, og de bliver et par. Noget tid efter tager han en død mands identitet og udseende, ham som vi kender som Cal i seriens nutid. Det fører dog til en vis portion konflikter at have en kæreste, der er alvidende og eksisterer i alle tider samtidigt. Efter et skænderi opsøger han Will, Angelas bedstefar, og fortæller ham om, hvordan han dør i 2019, og den aftale, han vil have Will til at lave med Lady Trieu. Hvad de to vil opnå, er først og fremmest, at Lady Trieu ikke skulle få Docs kræfter, Will ville samtidig have hævn over sin gamle nemesis Cyclops, og så ville de gerne give Doctor Manhattans kræfter videre til en værdig afløser – nemlig Angela.

Doctor Manhattan opsøger også sin gamle allierede Veidt i hans base på Antarktis, hvor han lever i ensomhed og stadig tror, han har ansvaret for verdensfreden, så han minder befolkningen om truslen fra rummet ved at teleportere babyblæksprutter ned tilfældige steder på jorden. Veidt har en ting i baghånden, som kan hjælpe Manhattan/Cal/Jon Osterman i hans forhold med Angela. En dims, der kan give ham hukommelsestab, så han glemmer ,han er Doctor Manhattan, og at han har superkræfter. Til gengæld vil Veidt væk fra jorden, han er træt af en utaknemmelig befolkning, der ikke hylder hans geni og hans store bedrift, der reddede verden fra atomkrig. Manhattan teleporterer ham til månen Europa, hans lille paradis og Veidts kommende fængsel.

(Foto: HBO Nordic)

I lykkelig uvidenhed lever Cal sammen med Angela. Kun i 2016 røber han sig selv. Under ’The White Night’, hvor senator Keene orkestrerer, at Seventh Cavalry skal slå politifolk ihjel i deres hjem, bruger Cal ubevidst sine kræfter og teleporterede en indtrænger til Gila Flats, New Mexico, hvor han selv blev skabt. Det får Keene til at skifte fokus og arbejde på at stjæle Dr. Manhattans kræfter til sig selv og bruge dem til at føre sin racistiske agenda ud i livet. Lady Trieu har dog også opsporet Manhattan og bruger Seventh Cavalry som afledning for sin egen plan om at optage hans kræfter med et altruistisk motiv i dække af konstruktionen af The Millennium Clock.

Og så når vi til slutningen, sidste afsnit med titlen ’See How They Fly’: en linje fra Beatles-sangen ’I Am the Walrus’, som også indeholder teksten: »I am the egg-man«. Og æg, som Manhattan også tryllede frem, da han skulle overbevise Angela om, hvem han er, spiller en vigtig rolle.

Da han kommer tilbage fra sit skjul i Cal, er han tilsyneladende forvirret og vil lave vafler. Angela smadrer dem dog. Senere går han på swimmingpoolen, så Angela skal vide, at hun sådan kan teste, om hun har fået hans kræfter. Hun spørger også om, hvordan bedstefaren vidste, at hendes døde ven, politiinspektør Judd, havde skeletter i skabet. Hvorved hun i en typisk Lindelof-mindfuck giver informationen til Will, da Doctor Manhattan spørger ham i 2009.

Efter den uundgåelige undergang opdager Angela et helt æg i æggebakken og gætter, at hendes afdøde mand har gemt sine kræfter deri til hende. Hun spiser det og sætter foden ud i poolen.

Om hun har fået Manhattans kræfter, er et åbent spørgsmål. Men mon ikke. Lindelof har hele tiden sagt, at han kun laver én sæson, at han havde tænkt den som en afrundet fortælling. Men nu må vi se. Uanset hvad har han og hans hold mesterligt udvidet ’Watchmen’-universet på en inciterende facon og samtidig bibeholdt loyaliteten over for kildematerialet.

En mesterligt komponeret historie, der indeholder alle Lindelofs trademarks.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af