Olivia Wildes rolle i Clint Eastwoods roste ‘Richard Jewell’ skaber kontroverser

Olivia Wildes rolle i Clint Eastwoods roste ‘Richard Jewell’ skaber kontroverser
Olivia Wilde til Gotham Independent Film Awards 2019. (Foto: Jemal/Getty Image)

Clint Eastwoods nyeste film, ’Richard Jewell’, har netop fået premiere i USA. Den er baseret på den virkelige historie om sikkerhedsvagten Richard Jewell, der blev fejlagtigt beskyldt for at medvirke i bombningerne af sportspladsen Centennial Olympic Park tilbage i 1996, hvor byen Atlanta var vært ved De Olympiske Lege.

Filmen om den uskyldige menigmand er blevet positivt modtaget af kritikere og scorede for nylig en Golden Globe-nominering til Kathy Bates, der portrætterer Richard Jewells mor i filmen. Men én scene har dog indhyllet filmen i kontroverser.

I scenen ser vi journalisten Kathy Scruggs (spillet af Olivia Wilde) skaffe informationer om Richard Jewell fra en FBI-agent spillet af Jon Hamm. I scenen impliceres det, at hun tilbyder sex for disse informationer, og det er hér, nælden har sin rod.

Kritikken blussede for alvor op, da avisen The Atlanta Journal-Constitution, hvor den virkelige Kathy Scruggs arbejdede, i et åbent brev opfordrede Warner Bros. til at komme med et dementi, hvor filmselskabet gjorde det klart, at filmen indeholdt fiktive elementer. De mente nemlig, at portrættet smædede journalistens omdømme og eftermæle. Den virkelige Kathy Scruggs døde i 2001.

Den opfordring ville Warner Bros. dog ikke efterleve. Heller ikke folkene bag filmen giver meget for kritikken.

Da Variety (via Indiewire) fangede Olivia Wilde på den røde løber til dette års Gotham Independent Film Awards, kunne hun fortælle, at hun ærgrede sig over, at snakken om karakteren er blevet reduceret til den ene lille scene i filmen. Hun mener også, at portrættet er misforstået: »Det er en almindelig misforståede, at feminisme er sexløst. Det sker for mange kvinder, at vi forventes at være endimensionelle, hvis vi skal opfattes som feminister. Der er en kompleksitet i Kathy, ligesom der er i os alle. Jeg beundrer hende virkelig«, fortalte hun og uddybede efterfølgende på Twitter:

Også hovedrolleindehaver Paul Walter Hauser undrer sig over kritikken i et interview med Indiewire: »På intet tidspunkt siger hun rent faktisk: ’Jeg vil gå i seng med dig, hvis du giver mig de informationer’. Det er kun hentydet til. Vi viser heller ikke efterfølgende en scene, hvor de humper hinanden i en bil eller en lejlighed«, fortæller han og roser samtidig Clint Eastwoods håndtering af scenen:

»Havde det været en mindre dygtig filmskaber, kunne det have været grimt og akavet. I stedet nøjes vi med at antyde det«.

Filmens manuskriptforfatter Billy Ray fortæller til Deadline, at han er frustreret over alt den opmærksomhed, Kathy-karakteren har fået: »Filmen handler ikke om Kathy Scruggs. Den handler om Richard Jewells heltemod, og om hvad en alt for hurtig mediedækning kan gøre ved en uskyldig mand. Jeg står ved hvert eneste ord i manuskriptet«.

’Richard Jewell’ får dansk biografpremiere 20. februar.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af