Harvey Weinstein kalder sig for en glemt pioner for filmkvinder i nyt interview

Harvey Weinstein kalder sig for en glemt pioner for filmkvinder i nyt interview
Harvey Weinstein ankommer til retssagen 11. december, som endte i forlig. (Foto: David Dee Delgado/Getty Images)

Harvey Weinstein, der i sidste uge indgik forlig med dusinvis af de over 80 kvinder, der har anklaget ham for seksuelt upassende opførsel, chikane og voldtægt, forsøger stadig at redde sit image, mens han står til at skulle i strafferetten, hvor han kan blive idømt fængsel for voldtægt.

I går blev et nyt interview med den forhenværende filmselskabsmogul bragt i onlinemediet Page Six, hvor Weinstein forsøger at få oprejsning og spillede på sit vigende helbred. Han gav interviewet på sin hospitalsstue med gangstativ og en slange til blodaftapning i hånden, hvor han fortalte om sin indsats for at fremme kvinder i filmbranchen:

»Jeg føler mig som den glemte mand… Jeg lavede flere film instrueret af kvinder og om kvinder end nogen anden filmskaber, og jeg taler altså for 30 år siden. Jeg taler ikke nu, hvor det er på mode. Jeg gjorde det først! Jeg var pioner!«.

Han begræd i samme interview, at hans rolle i MeToo vil komme til at overskygge hans kreative arbejde:

»Det er alt sammen blevet amputeret på grund af, det der er sket… Mit arbejde er blevet glemt«.

Pagesix.com, der står bag interviewet, er en del af avisen tabloidavisen The New York Post, som er ejet af den kontroversielle mediemogul Rupert Murdoch.

I kølvandet på Weinsteins seneste udtalelser har foreningen The Silence Breakers svaret igen. Gruppen består af en gruppe af de første kvinder, som stod frem med anklager mod Weinstein og kickstartede MeToo-bevægelsen.

I en pressemeddelse kalder de Weinsteins træk for ’gaslighting’, et begreb fra psykologien, der beskriver, når en person, der krænker eller misbruger, overbeviser sin modpart om, at det i virkeligheden er dem, der er psykisk ustabile:

»Harvey Weinstein prøver at lave en ’gaslighting’-manøvre på samfundet igen. Han siger i et nyt interview, at han ikke ønsker at blive glemt. Det bliver han nok ikke. Han vil blive husket som gerningsmand for sine seksuelle forbrydelser og en skamløs krænker, som tog alt og fortjener intet. Han vil blive husket af de utallige kvinder, som i forenet kraft stod frem og sagde stop. Vi nægter at lade denne seksuelle krænker omskrive sit eftermæle af misbrug«.

Gruppen af kvinder, der udgør ’The Silence Breakers’, er blandt andre skuespillerne Ashley Judd og Rose McGowan.

I sidste uge indgik Weinstein forlig på 25 millioner dollars med en stor del af de kvinder, som har anklaget ham for upassende seksuel adfærd. Forliget ligger dog uden for de to anklager for seksuelt overfald på to kvinder, hvor den tidligere Miramax-chef står til fængsel på livstid, hvis han dømmes skyldig i samtlige af sagens anklagepunkter.

Douglas H. Wigdor, som er advokat for tre af Weinsteins ofre, har givet en udtalelse om interviewet, som han kalder et pr-stunt:

»Hr. Weinsteins seneste pr-stunt på aftenen for hans kriminelle retssag bidrager kun med mere motivation for at fortsætte med at rejse den tiltale, som vil afsløre, hvem han i virkeligheden er«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af