Andelen af kvindelige hovedroller i Hollywood er den højeste i over 10 år (men der er et hår i suppen)

Andelen af kvindelige hovedroller i Hollywood er den højeste i over 10 år (men der er et hår i suppen)
Brie Larson i 'Captain Marvel'.

#Oscarsosmale?

Årets Oscar-nomineringer har igen genereret en bølge af ophedet debat omkring kønsbias i Hollywood, hvor underrepræsentationen af kvinder i særligt instruktørkategorien og minoritetskvinder i skuespillerkategorierne har givet anledning til hævede øjenbryn qua frasorteringen af blandt andre Jennifer Lopez for ‘Hustlers’ og instruktør Greta Gerwig, hvis ‘Little Women’ ellers er blevet nomineret til bedste film, bedste adapterede manuskript, bedste kvindelige skuespiller og bedste kvindelige birolle (»Tror Akademiet, at filmen har instrueret sig selv?!« spurgte Slates Dana Stevens ganske on-point).

Ærgerligt, mener mange, men til gengæld er der faktisk godt ligestillingsnyt at finde udenfor Akademiets snævre røde løber.

En ny rapport fra USC Annenberg Inclusion Initiative i USA viser nemlig, at andelen af kvindelige hovedroller i 2019’s 100 bedst indtjenende film i amerikanske biografer er den højeste i 13 år. Og helt på lige fod med andelen af kvindelige hovedroller i serieland.

43 ud af de 100 film havde en kvinde eller pige i enten hovedrollen eller som den ene af flere hovedroller, mens tallet sidste år var 39. Tilbage i middelalderen – sorry, 2007 – havde blot 20 af årets 100 største film en kvinde i hovedrollen.

Repræsentationen af film med farvede hovedroller steg ligeledes fra 27 ud af 100 i 2018, til 31 i 2019. 16 af disse var minoritetskvinder – i 2007 var tallet én.

Rapporten konkluderer desuden, at Disney i 2019 stod stærkest ved box office i forhold til at generere opmærksomhed for kvinderoller og minoritetshovedroller. En af studiets mest succesfulde film det år (også på verdensplan) var som bekendt ‘Captain Marvel’ med Brie Larson.

»Resultaterne viser, at filmstudierne kaster penge efter inklusion og at box office svarer positivt tilbage. Men til trods for det voksende antal kvindedrevne film sidste år, blev blot 12 af de bedst indtjenende film instrueret af kvinder«, siger Dr. Stacy L. Smith fra USC Annenberg til The Wrap.

Samtidig retter hun en kritik mod prisuddellingernes stemmeberettigede medlemmer:

»Hollywood tager skridt hen imod at skabe flere inkluderende historier, og de historier ræsonnerer tydeligvis med publikum. Men der er også en meget tydelig diskrepans imellem, hvad der sælger billetter og hvad der får point hos prisuddelingerne, der peger på et systematisk kønsbias i institutioner som BAFTA og Oscar-akademiet. Efter endnu et år, hvor de store filmstudier øgede mængden af film med kvinder eller minoriteter i hovedrollerne, er det vigtigt at anerkende, at talent ikke er begrænset af køn eller etnicitet«, understreger Dr. Smith.

Og så skal der altså flere kvindelige instruktører med i klubben:

»I takt med at antallet af film med kvinder forsætter med at sige, er det yderst vigitigt, at kvinder også får mulighed for at fortælle historierne – også dem med mandlige hovedroller«.

Blot fem kvindelige instruktører er blevet nomineret i prisuddelingens 92 år, og kun én enkelt har vundet; Det var i 2010, da Kathyn Bigelow modtog statuetten for ‘The Hurt Locker’.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af