Natalie Portman svarer på kritikken af hendes feministiske Oscar-kappe: »Jeg vil fortsætte med at prøve«

Natalie Portman svarer på kritikken af hendes feministiske Oscar-kappe: »Jeg vil fortsætte med at prøve«
Natalie Portman på den røde løber. (Foto: Amy Sussman/Getty Images)

Da Natalie Portman i søndags gjorde sin entré til Oscar-showet, var hun iklædt en dramatisk sort kappe ud over sin kjole. På kappen havde hun fået broderet navnene på en række kvindelige instruktører, som hun mente, Oscar-akademiet skammeligt havde overset blandt årets nominerede.

Kappen, der fremhævede navne som Lulu Wang (’The Farewell’), Greta Gerwig (’Little Women’) og Lorene Scafaria (’Hustlers’), blev mødt med mange skulderklap til Portman for hendes mod på den røde løber. Dog var det ikke alle, der faldt for indsatsen. Rose McGowan var blandt dem, der fandt hele optrinnet hyklerisk snarere end modig.

McGowan kaldte i et Facebook-opslag sin kollega for »en skuespiller, der spiller rollen som én, der bekymrer sig om det. Ligesom så mange af dem gør«. McGowan fortsatte: »Jeg finder Portmans slags aktivisme dybt stødende for os, der rent faktisk gør arbejdet. Jeg skriver ikke dette af bitterhed, jeg skriver af væmmelse«.

Natalie Portman har nu (via Variety) delt sit syn på sagen og sendt et svar til Rose McGowan. Portman erklærer sig enig i ét aspekt af kritikken, men påpeger dog også, hvordan hun selv gør sit bedste for at fremme ligestillingen i filmbranchen – også selvom hendes større filmprojekter ikke umiddelbart vidner derom.

»Jeg er enig med Ms. McGowan i, at det er upræcist at kalde mig ’modig’ for at være iklædt et stykke tøj med kvinders navne på,« lyder det fra Portman. »Modig er en betegnelse, jeg i højere grad associerer med handlinger som dem, de kvinder, der har vidnet imod Harvey Weinstein de seneste uger, har udført under et utroligt pres«.

»Det er sandt, jeg kun har lavet få film med kvinder,« fortsætter Portman. Herpå oplister hun rækken af navne på de kvindelige instruktører, hun dog har indspillet kortfilm, reklamer og musikvideoer med, såsom Marya Cohen, Mira Nair, Sofia Coppola og Anna Rose Holmer. Hun påpeger endvidere, at hun har hjulpet kvindelige instruktører med at blive hyret til projekter, som de dog blev tvunget ud af igen grundet »de arbejdsforhold, de står overfor« – eller som ganske enkelt ikke kom igennem det ofte mandsdominerede nåleøje, det kræver, før en film bliver distribueret vidt og bredt.

»Jeg vil gerne sige, jeg har prøvet, og jeg vil fortsætte med at prøve,« erklærer Natalie Portman.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af