’Kalifat’: Nervepirrende svensk terrorserie på Netflix rammer lige i mellemgulvet

4 6
’Kalifat’: Nervepirrende svensk terrorserie på Netflix rammer lige i mellemgulvet
'Kalifat'.

I efteråret 2015 lærte hele verden, hvem Islamisk Stat er. Inden for få måneder påtog den islamiske terrororganisation sig ansvaret for angreb i blandt andet Frankrig, Egypten og Syrien. Det selverklærede kalifat lokkede tusindvis af IS-sympatisører til Syrien, der meldte sig under de Stats sorte faner. Men hvad får unge mennesker, der har haft en tryg opvækst i Vesten, til på få uger at vende ryggen til det land, de er vokset op i, til at rejse tilslutte sig Islamisk Stat?

Det forsøger den svenske manuskriptforfatter Wilhelm Berhman at undersøge med dramaserien ’Kalifat’, der dykker ned i en betændt debat i det svenske samfund.

Vi følger ægteparret Pervin og Husam, der er vokset op i Sverige, men nu lever med deres nyfødte datter i hjertet af Islamisk Stats hovedkvarter i byen Raqqa i Syrien. Husam er dybt engageret i IS. Sammen med en gruppe svenske jihadister er han i fuld gang med at planlægge et blodigt terrorangreb hjemme i Sverige.

Pervin er derimod kommet i tvivl, om livet i det religiøse styre er det rigtige for familien. De bevæbnede styrker på gaderne, der skærer hovederne af enhver vantro, som ikke underkaster sig styret, får Pervin til at frygte for sin egen og datterens fremtid.

Ved et tilfælde kommer hun i besiddelse af en mobiltelefon, hvilket er syndigt, haram. Alligevel ringer hun hjem til Sverige og kommer i forbindelse med Säpo-agenten Fatima.

Bosniske Fatima er efter en mislykket mission kommet i unåde i den svenske efterretningstjeneste, men da Pervin informerer hende om et forestående terrorangreb i Stockholm, ser Fatima en mulighed for at rette op på sin karriere. Fatima overtaler Pervin til at udspionere sin mand, hvis Fatima kan skaffe Pervin og hendes datter på et fly hjem til Sverige.

Imens bliver de to folkeskoleveninder Sulle og Kemina bekendte med den charmerende vikar Ibbe. Den 15-årige Sulle foragter den svenske regering, der »hader alle muslimer«, og Ibbe øjner hurtigt et potentiale i hende. Sulles forældre ser langsomt deres datter blive mere og mere radikaliseret, og de må se til, mens hun begynder at gå med hijab og se Youtube-videoer fyldt med propaganda.

‘Kalifat’.

Der er mange klare paralleller mellem ’Kalifat’ og den amerikanske dramaserie ’Homeland’, der er i gang med sin ottende og sidste sæson i USA.

Det er umuligt ikke at se et skær af Carrie Mathison i den svenske agent Fatima, der føler sig svigtet af Säpo, selvom Fatima dog er en anelse mere psykologisk stabil.

Generelt er skuespilpræstationerne i international klasse, og Nora Riosimponerer som den unge skolepige, der er splittet mellem sin familie og sin tro.

Programchefen for SVT Drama, Anna Croneman, har beskrevet ’Kalifat’ som en af de modigste tv-serier i nyere tid. Serien fik premiere i Sverige i begyndelsen af januar – mindre end en måned inden den danske DR-serie ’Når støvet har lagt sig’– og den har da også vakt debat i hjemlandet.

Den svenske journalist og debattør med somaliske rødder Bilan Osman har kritiseret serien for at stille svenske muslimer op i to stereotype grupper: Enten er man småreligiøs med sympati for Sverige, eller også er man radikaliseret frihedskæmper.

I de otte afsnit ’Kalifat’ varer, er speederen da også trykket i bund. Af og til savner man mere baggrund for karaktererne med islamistisk baggrund. Hvordan er de blevet radikaliseret? Hvorfor er de villige til at forlade deres trygge tilværelse i Sverige?

I stedet fokuserer serien på spænding og intensitet. Man skal holde tungen lige i munden for at følge med i de mange sceneskift mellem Stockholm og Raqqa, men de mange plottråde spindes på elegant vis sammen mod den nervepirrende finale, der rammer dig lige i mellemgulvet.


Kort sagt:
Den svenske dramasatsning ’Kalifat’ om terror og radikalisering i Sverige er som et ubehageligt mareridt, der er svært at tage øjnene fra.

Anmeldt på baggrund af hele sæson 1.

Kalifat’. Serie. Hovedforfatter: Wilhelm Berhman. Medvirkende: Gizem Erdogan, Aliette Opheim, Nora Rios, Amed Bozan og Albin Grenholm. Spilletid: 8 afsnit á 44 min. Premiere: Den 18. marts på Netflix.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af