Verdens førende filmfestivaler, fra Cannes til Venedig, går sammen om Youtube-festival

Verdens førende filmfestivaler, fra Cannes til Venedig, går sammen om Youtube-festival
Bong Joon-ho med sin Guldpalme for 'Parasite' under Cannes-festivalen i maj 2019. (Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images)

Cannes Film Festival er aflyst, det samme er Tribeca Film Festival i New York, mens store efterårsfilmfestivaler som Venedig og Toronto lige nu håber på at kunne afvikle årets program, om end det muligvis bliver i en mere skrabet version end normalt.

Nu går en række af verdens festivaler sammen om en digital model, der måske kan kompensere en smule for det tab, som coronapandemien har medført – og som tilmed støtter et godt formål.

Ført an af Tribeca Film Festival vil ‘We Are One: A Global Film Festival’ køre fra 29. maj til 7. juni på Youtube. Her vil man kunne se udvalg fra programmet fra 20 festivaler, heriblandt førende af slagsen som Cannes, Venedig, Berlin, Sundance, Toronto, New York, Locarno, BFI London og Karlovy Vary. Overskuddet vil gå til WHO og andre hjælpeorganisationer.

Initiativet er uden fortilfælde i filmverden og utvivlsomt en fantastisk måde at få nogle af de film ud til mennesker verden over, som nu ikke får den internationale opmærksomhed, som en festivalpremiere kan give – og som for særligt arthouse-film er et afgørende rygstød til den videre lancering.

Programmet vil indeholde både spillefilm, kortfilm, dokumentarer, musik, comedy og talks, lyder det fra arrangørerne.

Uden at være spilfordærver må man dog nok lige afstemme forventningerne til dem, der skulle forvente at få kastet de fantastiske film, der normalt fylder hovedprogrammet på eksempelvis Cannes og Venedig, direkte hjem i stuerne.

Dels arbejder efterårsfestivalerne som Venedig, Toronto og New York stadig efter at gennemføre årets versioner, og de vil således næppe sende deres nøje udvalgte film på Youtube flere måneder inden.

Dels er det i sidste ende ikke festivalerne, der afgør, hvad der kan blive vist, men derimod distributørerne og producenterne. Og det er svært at forestille sig, at folkene bag mange af de film, der normalt fylder hovedprogrammet på eksempelvis Cannes, har lyst til at sende deres titler ud som digital premiere, som folk kan se på deres mobil.

Godt nok har Netflix ændret gamet de seneste år – men alligevel. Så er det måske mere attraktivt at vente på en premiere på netop efterårsfestivalerne – eller springe helt over.

Men måske man kan være heldig at få serveret perler, der ville have indtaget en mindre prominent plads i programmet. Og det skal vi, i disse tider, også være taknemmelige for.

Det fulde program for ‘We Are One: A Global Film Festival’ forelægger tættere på launch-datoen.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af