’The Peanut Butter Falcon’: Shia LaBeouf og Down’s-skuespiller går lige i hjertet

’The Peanut Butter Falcon’: Shia LaBeouf og Down’s-skuespiller går lige i hjertet
Zack Gottsagen og Shia LaBeouf i 'The Peanut Butter Falcon'.

»Venner er den familie, du selv vælger«.

Sådan lyder det i starten af ’The Peanut Butter Falcon’, og netop denne frase bliver kendetegnende for resten af fortællingen om et spirende venskab.

Det hele begynder, da Zak (Zack Gottsagen), en ung mand med Down’s Syndrom, løber væk fra det plejehjem, han er anbragt i. Indsmurt i olie og kun iført hvide underbukser løber Zak i nattens mørke, for efter at have set det samme vhs-bånd hundredvis af gange har han kun ét ønske: at møde den berømte wrestler Salt Water Redneck (Thomas Haden Church) fra videoen og komme på hans wrestling-skole.

Et andet sted i byen følger vi den fredløse Tyler (Shia LaBeouf), der både flygter fra sin egen fortid og fra nogle hårde gutter, som han er raget uklar med. De tos flugtruter krydses. Zak dumper bogstavelig talt ned i Tylers liv, da han gemmer sig i hans båd. Med forbehold og strenge regler får Zak lov til at følge med på Tylers rute. Zaks naivitet giver ofte anledning til misforståelser, men de har dét til fælles, at de begge er på flugt. De er også begge efterladte sjæle tynget af deres tvivl om, hvordan de hører til i verden.

‘The Peanut Butter Falcon’.

Zak fortæller Tyler, at han vil være en af de onde wrestlere, hvorfor Tyler spørger, om han ikke hellere vil være en af heltene. »Jeg kan ikke være helt. Jeg har Down’s Syndrom«, svarer han, før Tyler bemærker: »Du er god indeni. Det kan du ikke ændre på«.

Zaks karakter giver ofte anledning til komiske scener, men han bliver ikke misbrugt som comic relief, og filmen forsøger heller ikke at vride sentimentale tårer ud af hans tilstand. Han er bare en lille fyr med et stort hjerte og lige så store drømme.

Kemien mellem de LaBeouf og Gottsagen er troværdig og hjerteskærende. De drikker whisky, slås, danser om et bål, finder Gud og fanger fisk. Da den bekymrede plejehjemsmedarbejder Eleanor (Dakota Johnson) opsporer dem og vil have Zak med hjem til den trygge institution, bliver duoen til en trio.

Filmen minder i historie og tone om crowdpleaseren ’Little Miss Sunshine’, hvor en syvårig pige drømmer om at deltage i en skønhedskonkurrence, hvilket sender hele familien på roadtrip.

’The Peanut Butter Falcon’ kan ikke sige sig fri for visse klicheer, men kan man se igennem fingre med dem, venter en oplevelse, der griber én om hjertet.


Kort sagt:
Tyler Nilson og Michael Schwartz trækker i smilebåndene, rammer i hjertet og efterlader eftertænksomhed med venskabshistorien ’The Peanut Butter Falcon’.

The Peanut Butter Falcon. Film. Hovedforfatter: Tyler Nilson og Michael Schwartz Medvirkende: Zack Gottsagen, Dakota Johnson, Shia LaBeouf, Thomas Haden Church, Bruce Dern, Ann Owens, Rob Thomas. Spilletid: 97 min. Premiere: Den 28 maj
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af