De mest presserende spørgsmål inden sidste sæson af ‘Dark’

Dommedag kommer til Netflix 27. juni, når sæson 3 af det tyske tidsrejseepos ’Dark’ lukker kredsløbet for mord og komplicerede plottråde i byen Winden. Her er det, vi brænder for at få svar på.
De mest presserende spørgsmål inden sidste sæson af ‘Dark’
Louis Hofmann i 'Dark'.

(Spoilers for de to første sæsoner af ’Dark’)

Det hele starter med et selvmord i Baran bo Odar og Jantje Frieses mesterværk, og derefter stikker det fuldstændig af.

Teenageren Jonas Kahnwald forsøger at redde verden fra den totale undergang, som en fremtidig version af ham selv under navnet Adam prøver at orkestrere.

Tidsmaskiner gør det muligt at rejse både frem og tilbage, dog med 33 års mellemrum (medmindre man har en upgraded version, så er der ingen regler!). Det ene what the fuck-øjeblik afløser det andet, og sæson 2 slutter med det vel nok største af dem. Efter Adam har skudt og dræbt Jonas’ crush Martha, dukker endnu en Marta op. Han spørger, hvilken tid hun er fra, og så falder bomben: Hun er fra en anden verden!

Den 27. juni lander tredje og sidste sæson. Her er de mest presserende spørgsmål forud for afslutningen på den bedste originale Netflix-serie til dato.

Dietrich Hollinderbäumer i ‘Dark’.

1. Hvordan bliver Jonas til Adam?

Lige siden den mystiske dommedagsbringer viste sit maltrakterede fjæs i første afsnit af sæson 2, har det sendt kuldegysninger ned ad ryggen. Og de steg i intensitet sæsonen igennem, ikke mindst da han i sæsonens fjerde afsnit afslører over for Jonas, at han, Adam, er en ældre udgave af teenageren.

Arret henover struben fortæller da også, at de muligvis er den samme, og han ved ting, som kun den rigtige Jonas kan vide. Men hvad sker der med Jonas, så han går fra at ville redde verden til fuldstændig at udrydde al tid? Sæson 1 introducerede en voksen udgave af teenagen, der i lang tid blot var kendt som ’Den fremmede’ og stadig forsøgte at rejse i tiden for at stoppe apokalypsen. Spørgsmålet er, om Adam rent faktisk taler sandt. Teorier om, at han er en ældre version af Jonas tidligere bedste ven Bartosz, rumsterer online og ville også være den klassiske løsning.

Men indtil videre er der intet klassisk i ’Dark’, så måske svaret omkring Adam også ligger i det næste spørgsmål:

2. Hvor mange verdener er der?

Da Martha siger, at det ikke er spørgsmål om, hvornår hun er fra, men hvilken verden hun er fra, faldt kæben ned på gulvet hos denne skribent. Og efter at have nærstuderet traileren til den kommende sæson, med alt hvad der er sket in mente, er det rimelig relevant at sætte spørgsmålstegn ved, om vi kun skal forholde os til to universer.

Traileren alluderer til, at alt-Martha har Jonas-rollen i sin verden og forsøger at stoppe dommedag. Det er nærliggende at tro, at hun måske ikke er den eneste, der har leget dimensionshopper i bedste ’Rick & Morty’-stil. Er Adam måske alt-Jonas, og så er spørgsmålet igen, hvorfor vil han destruere verden? Og er der en tredje, fjerde eller uendeligt mange dimensioner?

Det sandsynlige svar er nok, at der er tale om en alternativ tidslinje, hvor livet har udfoldet sig på en anden måde, men at der stadigvæk er fixed points in time, som der ikke kan ændres ved. Tænk ’Back to the Future 2’.

Karoline Eichhorn og Leopold Hornung i ‘Dark’.

3. Hvordan bliver Elisabeth og Charlotte hinandens mor og datter?

Endnu en god mindfucker. En ung udgave af Adams tidsrejsemorder-discipel-præst Noah dukker op i bunkeren, hvor Windens politichef Charlotte har sendt sin unge datter Elisabeth ned for at være i sikkerhed. Noah og Elisabeth vokser så op og får et barn, som så på en eller anden måde ender hos tidsmaskinebyggeren H.G. Tannhaus, der opfostrer hende. Det barn er Charlotte, som bliver mor til Elisabeth, og sådan forsætter cirklen.

Er der flere af de her paradokser, og hvem er det, der bringer baby-Charlotte til Tannhaus og på den måde starter hele kæden? Er det endnu et af Adams diabolske små skaktræk for at skabe en verden uden tid, er det Noah, Elisabeth eller en helt fjerde?

Peter Benedict og Sylvester Groth i ‘Dark’.

4. Hvad er pointen med Clausens forsvundne bror?

Et af det helt store uforløste spor i anden sæson var introduktionen af politimanden Clausen og hans søgen efter sin forsvundne bror og fikseringen på Aleksander Tiedemann. Aleksander er tilsyneladende en forbryder ved navn Boris Niewald, men præcis hvor han kommer fra, er endnu uklart.

Kan broren være en af de mange, som Noah har kidnappet og udsat for tidsrejseeksperimenter på den ene eller anden måde. Eller er der også alternative verdener i spil her?

5. Hvem er trioen fra traileren?

En dreng, en midaldrende og en ældre mand figurer prominent i traileren til den afsluttende sæson. Hvem er de, og hvorfor står de i Adams kontor, mens det er indhyllet i et flammehav?

Er de en håndlangertrio, som lystrer Adam eller en helt anden? Et af de sidste øjeblikke i traileren viser dem gå op til en kvinde, mens en voiceover (Claudia?) messer »Og så begynder det hele igen«.

Hvert spørgsmål afstedkommer to nye, indtil det bliver et uoverskueligt monster.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af