’Eurovision: The Story of Fire Saga’: Slå hjernen fra til Will Ferrell og Rachel McAdams absurde Melodi Grand Prix-duo

’Eurovision: The Story of Fire Saga’: Slå hjernen fra til Will Ferrell og Rachel McAdams absurde Melodi Grand Prix-duo
Will Ferrell og Rachel McAdams i ‘Eurovision: Fire Saga Story’. (Foto: Elizabeth Viggiano/Netflix)

Eurovision er elsket af mange og elsket at hade af endnu flere.

I år blev virkelighedens store europæiske finaleshow af grandprixet aflyst på grund af corona, men Netflix står klar med en underholdende filmerstatning i form af ‘Eurovision: The Story of Fire Saga.

Første scene foregår til grandprixfest i 1974, hvor vi møder unge Lars Erickssong, der er i sorg over sin mors død, og Sigrit Ericksdottir, der er stum. Dog kun indtil ABBA’s grandprixvinder ‘Waterloo’ får dem ud af mørket, så de kollektivt hopper og danser foran fjernsynet – til stor afsky for Lars’ formummede fiskerfar (Pierce Brosnan).

Will Ferrell og Rachel McAdams spiller Lars og Sigrit, der som midaldrende voksne udgør popduoen Fire Saga, der hårdhændet holder fast i drømmen om en dag at blive stjerner i Eurovisions festeksplosion af pyroteknisk ekstravaganza.

Selvom de i virkeligheden står og fyrer den af i et skur i hjembyen Husavik, opfører de i fantasien den storladne musikvideo til ‘Volcano Man’, et ledt folkeklore-popnummer med højtragende naturmetaforer i overflod på bedste Eurovision-manér. McAdams synger elverskønsang over for Ferrells Rene Dif-mumlende vulkanmand, og bølgerne slår for foden af et smukt bjerglandskab. Endelig ved jeg, hvordan det havde set ud, hvis ’Empire of the Sun’ havde været med i Ingmar Bergmans ‘Det syvende segl’.

Når Sigrit og Lars ikke passer deres jobs som skolelærer og parkeringsvagt i den lille islandske fiskerby, optræder de i byens vandingshul, hvor det åbenmundede lokalsamfund ikke gider høre Fire Sagas egne numre, men udelukkende den halvsjofle fællessang ‘Jaja Ding Dong’.

Om det er fordi Sigrit har bedt til bjergalferne eller en række blodige tilfældigheder, vil jeg ikke afsløre, men som titlen antyder, går Eurovision-drømmen en dag i opfyldelse.

Som med alfetroen er adskillige plotpunkter usandsynlige, men sjove. Blandt andet at det notorisk Eurovision-uefne Storbritannien er grandprixværter i Edinburgh, da Fire Saga skal dyste. Ligeledes har den amerikanske synsvinkel på islandsk kultur næppe meget at gøre med virkeligheden.

Der er fuld plade i klichéfyldte opfattelser af europæiske stereotyper. Således er den russiske deltager Alexander Lemkov (Dan Stevens) med vinderfavoritten ‘Lion of Love’ selvfølgelig intrigant og skabshomoseksuel. De islandske accenter stikker i alle retninger af New Nordic-idioti, og Pierce Brosnan, der spiller far til den 15 år yngre Ferrell, taler med overtoner af alt fra bornholmsk til walisisk.

Men uanset om man er eurovision-fan eller -fornægter, kan man godt grine med alligevel. Og ligesom til det rigtige eurovision, er det en fornøjelse i sig selv at iagttage kostumerne. Sigrit og Lars’ outfits er en pragtpræstation udi mønstret assymetrisk og flippergrimt i en sådan grad, at de må være syet ud af de mest dæmoniske rester fra Henrik Vibskovs kludepose.

Generelt indtages ‘Eurovision: The Story of Fire Saga’ bedst uden den mindste smule skepsis, mens man slår hjernen fra og nyder det åbenlyst komiske ved Ferrell og McAdams som grandprix-deltagere.

Charmen består især i de mange små grandprix-parodier. Som deltageren 21st Century Viking, der synger følsom pop, eller Sveriges generiske hiphopper Johnny John John med sangen ‘Coolin with da homies’. Nogle af de mange minutter, der bliver brugt på sangscener, ville jeg dog ønske var blevet brugt på de birollekarakterer, der får for lidt at arbejde med, blandt andet den interessante Jamie Demitriou, kendt som manden med de abnorme tænder i ‘Fleabag’.

Der er dog kun én for alvor vanvittig Eurovision-dyrkende musikscene, hvilket viser overraskende mådehold. Der får den til gengæld hele armen med et firefoldigt mashup af ABBA, Cher, Madonna og Black Eyed Peas, som fremviser et udpluk gamle Eurovision-stjerner, blandt andet Conchita Wurst, den østrigske Eurovision-vinder fra 2014.

Taget i betragtning af, at filmen om den mest pailletbesatte kulturbegivenhed i Europa har tredobbelt gevinst i Will Ferrell-lotteriet – han er både manusforfatter, producer og hovedrolleindehaver – og er instrueret af manden bag ‘Wedding Crashers’, er ‘Eurovision: The Fire Saga Story’ faktisk overraskende sober og sød.


Kort sagt:
‘Eurovision: Fire Saga Story’ vil så gerne have dig til at grine, at det nærmest bliver desperat. Men den dybtfølt kærlige komik består på grund af Ferrell og McAdams kemi.

'Eurovision: The Story of Fire Saga'. Spillefilm. Instruktion: David Dobkin. Medvirkende: Will Ferrell, Rachel McAdams, Dan Stevens, Pierce Brosnan, Jamie Demitriou, Natasia Demetriou, Melissanthi Mahut. Spilletid: 123 min. Premiere: Den 26. juni på Netflix.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af