Tom Hardys fem bedste roller demonstrerer en fysisk udstråling uden sidestykke

Tom Hardy er aktuel som aldrende gangsterboss i den streamingaktuelle ’Capone’. Ud fra anmeldelserne er det ikke en rolle, der vil gå over i historien som hans mest mindeværdige, men så kan man jo dykke ned i den 42-årige englænders bagkatalog af eksplosive præstationer. Vi kigger nærmere på de fem bedste.
Tom Hardys fem bedste roller demonstrerer en fysisk udstråling uden sidestykke
Tom Hardy i ‘Mad Max: Fury Road’.

5. ‘Mad Max: Fury Road’

Der har været skrevet meget om de turbulente optagelser til George Millers actionmesterværk, hvor Tom Hardy og Charlize Theron efter eget udsagn stødte seriøst sammen. Theron udtalte for nylig, at hun nok undervurderede, hvor stort pres kollegaen var under for at leve op til den originale Mad Max, Mel Gibson.

Og selvom det måske i højere grad er Theron og hele filmens æstetik, der er de mest uforglemmelige højdepunkter, bør man ikke glemme, at Tom Hardy leverer en særdeles solid præstation i svære omgivelser, hvor skuespillerne havde meget svært ved at forstå, hvad Millers vision egentlig var der i den namibiske ørken. For så vidt én af Hardys mere straight roller, men han viser, at han uden problemer kan være en leading man i en stor mainstreamfilm.

Kan ses på Viaplay og Blockbuster.

4. ‘Peaky Blinders’

Nogle gange har man bare brug for at se Tom Hardy give den fuld pedal, og det får han lov til i Steve Knights britiske gangsterserie ’Peaky Blinders’. Han træder ind på scenen med høj hat og stok i starten af anden sæson som den jødiske gangsterleder Alfie Salomon og har siden dukket op med jævne mellemrum – og man glæder sig, til det hver gang det sker.

Hardy er i sit es i en rolle, der netop kendetegnes ved det miks af brutalitet og intelligens, som englænderen formidler bedre end nogen anden nulevende skuespiller. Alfie er en smooth talker, en elegant og dristig forretningsmand, men man er heller ikke et sekund i tvivl om, at han kan eksplodere, hvornår det skal være. På den måde træder han frem som en værdig modstander/allieret til Tommy Shelby, som man aldrig helt ved, hvor man har. Hardy holder sig ikke tilbage og skaber underholdende friktion i samtlige scener, han medvirker i.

Kan ses på C More og Netflix

Tom Hardy i ‘Locke’.

3. ‘Locke’

Når den intense fysikalitet er Tom Hardys primære våben, strider det på sin vis mod al fornuft at caste ham til en film, hvor han sidder i en bil den fulde spilletid. Men det er ikke desto mindre, hvad han gør i Steve Knights ’Locke’ fra 2013, der i realtid følger den succesfulde byggeleder Ivan Locke, som i bil på vej mod London får et opkald, der sætter hans tilværelse ud af balance. Filmen består af telefonoptagelser, hvor Ivan mere og mere desperat forsøger at holde sammen på sit liv – og Hardy viser, at han også sagtens kan fængsle med sit ansigt og sin karakterfulde stemme alene. ’Locke’ serverer en af englænderens mest underspillede præstationer.

Kan ses på Filmstriben, Viaplay og Blockbuster.

2. ‘Bronson’

Det kan gå begge veje med Tom Hardys hang til excesser, men i Nicolas Winding Refns excentriske film er Hardy lige tilpas vanvittig i rollen som den mere end utilpasset vanvittige straffefange Michael Peterson, der bærer til-/kunstnernavnet Charles Bronson. For ja, Peterson laver kunst i fængslet, og Refn tilslører provokerende grænsen mellem galsindig vold og ekspressiv performance i (selv)portrættet af manden, der blev kaldt Englands farligste fange.

Hardy er mere underholdende end nogensinde, hans evne udi det eksplosive krydres med en skæv humor, som netop er det, der mangler i de tilfælde, hvor skuespillerens hang til ekstremer går galt. ’Bronson’ tager tykt pis på biopic-genren, samtidig med at den med grænseoverskridende empati sætter os ind i Petersons verdensbillede, og det er selvfølgelig ikke mindst Tom Hardys fortjeneste, at man føler, man når ind til den lille dreng bag den bryske facade.

Kan ses på TV 2 Play og SF Anytime

1. ‘Warrior’

I ingen anden film er Tom Hardys fysiske udstråling og latente sårbarhed blevet forenet så stærkt som i Gavin O’Connors MMA-film fra 2011. Hardy spiller marinesoldaten Tommy, der opdager et naturtalent for den brutale kampsport, hvor han på få sekunder nedlægger selv de mest hærdede modstandere. Hans far (Nick Nolte), hvis alkoholisme tvang Tommy til at forlade hjemmet som barn, træner ham op til en turnering med en stor pengesum på spil – en turnering, hvor Tommys mere renskurede bror, skolelæreren og familiefaren Brendan, også stiller op.

De intense kampscener flettes elegant sammen med det sårbare familiedrama, der sætter temaer som maskulinitet og tilgivelse flot i spil. Og man kan slet ikke tage øjnene fra Hardys aggressive, rå præstation som den fåmælte Tommy, der lader udfoldelserne i ringen tale for sig selv. En af de vildeste kropsbårne magtdemonstrationer på film nogensinde. Og når han bryder sammen uden for ringen, er det også for seeren en følelsesmæssig mavepuster.

Kan ses på Viaplay og Blockbuster

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af