Viola Davis føler sig forrådt af ‘The Help’: »Den blev skabt ud af underliggende systemisk racisme«

Viola Davis føler sig forrådt af ‘The Help’: »Den blev skabt ud af underliggende systemisk racisme«
Emma Stone, Octavia Spencer og Viola Davis i 'The Help'.

Allerede i 2018 tog Oscar-vinderen Viola Davis afstand fra den omdiskuterede ‘The Help’, der forvansker sorte arbejderklassekvinders kamp mod racisme ved i stedet at fokusere på privilegerede hvide kvinder i 1960’ernes USA.

I et interview med Vanity Fair uddyber Davis, hvordan hun stadig føler sig forrådt af filmen, der for et nogle uger siden strøg til tops på Netflix’ top 10 i kølvandet på drabet på George Floyd.

»Der findes ingen, der ikke er godt underholdt af ‘The Help’. Men der er en del af mig, der føler, at jeg forrådte mig selv og mit folk, fordi jeg medvirkede i en film, der ikke var klar til at fortælle hele sandheden«, siger skuespilleren.

Ifølge Davis er filmen skabt ud fra en »underliggende systemisk racisme« i den forstand, at filmen egentlig ikke er interesseret i at fortælle historien om de sorte kvinder, den skildrer.

»Ikke mange historier er investreret i vores menneskelighed. De er investeret i en idé om, hvad det vil sige at være sort, men den henvender sig ofte til et hvidt publikum. Det hvide publikum kan få en akademisk lektion i, hvem vi er, hvorefter de går ud af biografsalen og diskutere, hvad det betød. De bliver ikke berørt af, hvem vi var«, fortsætter Oscar-vinderen.

»Når alt kom til alt, følte jeg, at det ikke var hushjælpens stemmer, der blev hørt. Jeg kender Aibileen. Jeg kender Minny. De er mine bedstemødre. De er min mor. Og jeg ved, at hvis man laver en film, hvor hele præmissen er, at man skal få noget at vide om, hvordan det var at arbejde for hvide mennesker og opdrage børn i 1963, så vil jeg høre, hvordan man virkelig føler omkring det. Og det hørte jeg aldrig i filmen«.

Davis forklarer desuden, at hun så sig nødsaget til at takke ja til rollen, fordi det var en af de eneste større roller, hun kunne få som sort kvinde: »Der er ikke nok muligheder (i Hollywood, red.) for, at ukendte sorte kvindelige skuespillere kan få deres gennnembrud«.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af