’Alfa’: Vellykket dansk krimiserie på TV 2 Zulu er befriende ambitiøs

’Alfa’: Vellykket dansk krimiserie på TV 2 Zulu er befriende ambitiøs
Andreas Jessen og Ari Alexander i Milad Avaz' 'Alfa' på TV 2 Zulu. (Foto: Emilia Staugaard)

’Alfa’ lever op til sin titel. Her kigger mænd truende andre mænd i øjnene, mænd råber ad mænd i mødelokaler, og mænd peger på mænd med pistoler, når blikkene ikke længere er nok.

De her mænd flygter ikke fra slåskampe. De søger dem.

Hovedpersonen Adam (Andreas Jessen) beder sin læge om en MR-scanning, fordi han ikke kan sove og har fysisk ubehag, men lægen afviser ønsket og fortæller ham, at han har stress.

»Du er klar til kamp. Der er bare ikke rigtig noget at kæmpe for,« siger han i en scene, der er bedre til at introducere et tema, end den er lægefagligt overbevisende.

Det næste, Adam gør, er at søge kampen.

Han er lige blevet ansat i en investeringsfond, faktisk er han den yngste analytiker i firmaets historie, men det er ikke nok. Han kan se sit liv foran sig, en langsommelig opstigning til borgerlig succes iført slips og blå skjorte, renset for uforudsigelighed og spænding.

Han ved, hvor han kan finde spændingen. Han voksede op i et univers langt fra CBS og børsmæglere, nemlig som søn af en narkoboss i Helsinge, hvor han som ung knøs så mænd blive skudt i sin egen gård.

Efter sin fars død vender han tilbage til det nordsjællandske rockermiljø, og da han gør et opsigtsvækkende fund, tænker han, at han bare lige kan gøre lynkarriere som kriminel, uden konsekvenser. Det er selvfølgelig naivt.

‘Alfa’. (Foto: Emilia Staugaard)

Adams storebror, Jakob (Sebastian Jessen), kæmper allerede kampen, bare på den anden side af loven. Snart finder han vej til en antinarkotikaenhed, ledet af en brummende Lars Mikkelsen, der – selvfølgelig – skal fælde den familie, han har lagt afstand til.

Som altid i Avaz-brødrenes værker, tidligere de to spillefilm, ’Mens vi lever’ og ’Kollision’, står vældige følelser klar til at blotte sig, fortidens mørke hjemsøger triste og rastløse skæbner i nutiden.

Det kunne let have været for meget i ’Alfa’ – som nu får premiere på TV 2 Zulu, efter den egentlig var blevet udskudt til 2021 – men det føles ikke sådan, fordi instruktør og manusforfatter Milad Avaz får anrettet fortællingen i de rigtige bidder. Serien stiller mange spørgsmål, der hensætter seeren i en pirrende uvished, og svarer langsomt på dem, uden at spændingen forsvinder.

Man mærker hele tiden fortidens vægt i mændenes blik og brøl, særligt i de to brødre Adam og Jakob – spillet af de virkelige brødre Andreas og Sebastian Jessen – hvis sammenhold som børn synes ituslået af noget i deres fælles historie.

‘Alfa’. (Foto: Emilia Staugaard)

Den vigtigste årsag til, at ’Alfa’ lykkes er, at rollelistens vifte af stjerner får skabt karakterer, man kan mærke. Knudemænd og kamphaner, der rummer store følelser under stenfacaderne og til tider giver dem frit løb i skrig og skrål, uden at det virker påklistret. Særligt brødrene Jessen imponerer i de bærende roller, men Avaz’ bedrift er, at han også skaber overbevisende biroller, fra Johannes Lassens traumebærende rockerrøvhul Lenny til Ari Alexanders Oliver, der virker for blid og skrøbelig til at være håndlanger i en narkokrig.

Skuespillerne får lov at banke løs på tangenterne, men de forankrer også dramaet i virkeligheden. Også selv om Avaz’ manuskript i passager modarbejder realismen, særligt når karaktererne igen og igen kaster sig ud i anekdoter for at underbygge en eller anden pointe over for venner og fjender.

Værst er det, da Adams chef forklarer ham, at han ikke kan tage vilde chancer på aktiemarkedet med en lang lignelse om en gammel mand og et vandfald. Sådan er der bare ingen, der taler.

Det hører også med til historien, at ’Alfa’ er bedre til at opbygge spændingen end at forløse den, og sæsonens afslutning plages af nogle actionscener, der ikke er så fede, som de gerne vil være.

Til gengæld viser Avaz til sidste indstilling en brusende og uhæmmet fortællelyst, der i sig selv er et angreb på janteloven. ’Alfa’ tør at være ambitiøs, og det er befriende, selvom om ikke alt lykkes.

Heldigvis er der meget, der gør.


Kort sagt:
Avaz-brødrenes udskudte TV 2-serie indfrier langt hen ad vejen sine enorme ambitioner takket være en smittende fortælleglæde og stærke portrætter af hårde mænd.

Anmeldelsen er baseret på hele serien.

’Alfa’. Serie. Hovedforfatter: Milad Avaz. Medvirkende: Andreas Jessen, Sebastian Jessen, Besir Zeciri, Johannes Lassen, Ari Alexander, Lars Mikkelsen, Fanny Louise Bernth, Julie Brochorst Andersen, Thomas Levin. Spilletid: Otte afsnit à 45 min. Premiere: 16. august på TV 2 Zulu og TV 2 Play
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af