Christopher Nolan får (igen) kritik for at overdøve dialog med alt for høje lydeffekter

Christopher Nolan får (igen) kritik for at overdøve dialog med alt for høje lydeffekter
John David Washington i 'Tenet'. (Foto: Melinda Sue Gordon/Warner Bros. Entertainment)

Christopher Nolan har aldrig været bleg for at lade lyden strømme ud gennem biografhøjtalerne for fuld udblæsning, så man til tider dårligt kan høre, hvad der rent faktisk bliver sagt – noget han ofte har fået høvl for.

Nu er kritikken atter tilbage i forbindelse med ‘Tenet’. Blandt kritikerne er Forbes anmelder Scott Mendelsohn, som mener lyden er til reel fare for filmen.

»Jeg ved ikke, hvad Chris Nolan har imod dialog. Hvad der begyndte som en glorificeret joke med Tom Hardys maskerede monolog i ‘The Dark Knight Rises’ og en relativ irritation i ‘Interstellar’ bliver nu en klar og tilstedeværende fare i ‘Tenet’«, skriver Mendelsohn i sin anmeldelse på Forbes og fortsætter:

»Ja, film er et visuelt medie, men ‘Tenet’ er en spionthriller med rigelige mængder eksposition… Endnu engang prioriteres der i mixet musik, lydeffekter og tilsyneladende irrelevant baggrundsstøj over dialog«.

Nolan har endnu ikke kommenteret på ‘Tenet’-kritikken, men i forbindelse med ‘Interstellar’ forsvarede den britisk-amerikanske instruktør sig imod lignende kritik.

»Jeg er ikke enig i ideen om, at man kun kan opnå klarhed gennem dialog. Klarhed over historien, klarhed over følelserne. Jeg forsøger at opnå det gennem mange lag ved at bruge alle de forskellige ting, jeg har til rådighed – billede og lyd«, siger instruktøren og fortsætter:

»Jeg har altid elsket film, der tilgår lyd på en impressionistisk måde, og det er en usædvanlig tilgang for en blockbuster, men jeg føler, det er den rette tilgang for oplevelsen af denne film«, sagde han dengang til The Hollywood Reporter.

Nolan mener tilsyneladende, at man kan opnå en stor filmisk effekt ved ikke altid at kunne høre karaktererne krystalklart, da det eksempelvis kan forstærke den desorienterede følelse, karaktererne selv oplever.

Nolans overrumplende lydmix stiller desuden høje krav til biografernes lydudstyr, men Nolan har besluttet, at han ikke vil gå på kompromis med skaleringen.

»Vi tog for et par film siden beslutningen om, at vi ikke ville mixe film med henblik på underlødige biografer (uden det rette udstyr, red.). Vi mixer for veltilpassede, store biografer«, sagde han i 2017 til IndieWire.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af