Det er gyseligt uretfærdigt, at ‘American Horror Story’ får så lidt kærlighed herhjemme

Det er gyseligt uretfærdigt, at ‘American Horror Story’ får så lidt kærlighed herhjemme
Evan Peters i første sæson af 'American Horror Story'.

Hollywoods uomtvisteligt mest myreflittige iværksætter, Ryan Murphy (der konstant synes at have gang i minimum fem absurd stjernespækkede produktioner), har siden 2011 betaget gyserfans med antologiserien ‘American Horror Story’: En gotisk, ultravoldelig og som oftest saftigt samfundskritisk sag med brillant casting og neglebidende uhygge, der parrer Stephen King-gru med Edgar Allen Poe-elegance. 

Fra dræberklovne med penis-næser til horrible mentalhospitaler, vanvittige Trump-støtter på morderisk færd, hjemsøgte villaer i Tim Burton’ske forstadskvarterer, hekse og 80’er-klassiske lejrskolemareridt i ‘Friday the 13th’-stil; ‘American Horror Story’ kaster alle de genretroper, man overhovedet kunne forestille sig i hovedet på sit publikum, og lykkes på imponerende vis tilfredsstillende med langt størstedelen. 

‘American Horror Story: Cult’.

En række af Murphys hofskuespillere á la Sarah Paulson (som også har hovedrollen i serieskaberens kommende ‘Gøgereden’-spinoff, ‘Ratched’), Jessica Lange (ligeledes diva extraordinaire i Murphys fremragende ‘Feud’), Lady Gaga og Dylan McDermott (‘Hollywood’s storcharmør Ernie) er blot nogle af navnene, der gerne går igen i mareridtuniverserne, hvor Murphy ditto slår et stærkt slag for LGBTQ- og racerepræsentation med transstjernen Angelica Ross og evigt watchable Zachary Quinto på speed-dial.

Nå ja, og så giver ‘American Horror Story’ da også konsekvent Hollywoods aldersdiskrimination af ældre kvindelige skuespillere fingeren, hvorfor ikonet Lange har haft selskab af blandt andre Kathy Bates, Patti LuPone (‘Hollywood’), Frances Conroy (‘Joker’), Joan Collins (!) og Angela Bassett (‘Black Panther’) i mindeværdige roller. 

Jessica Lange i ‘American Horror Story’.

Flere Murphy-titler er tilgængelige på streaming herhjemme: ‘Hollywood’, ‘American Crime Story’, ‘Glee’ og ‘The Politician’ på Netflix, ‘9-1-1-‘ på Viaplay, ‘Pose’ og ‘Feud’ på HBO Nordic. 

Men ‘American Horror Story’, der immervæk fortsat høster anmelderroser og intens fanhype i det amerikanske (seertallene steg markant under niende sæson, ‘1984’), har haft trange kår i den danske andedam.

Indtil for nylig kunne serien ses på Netflix, hvor man dog ganske vist skulle væbne sig med endeløs tålmodighed hver gang, en ny sæson blev annonceret i USA – men nu er AHS pist væk fra tjenesten. Kun på Amazon Prime kan abonnenter se sæson 1-5. Ud af ni styks, vel og mærke…

Det er sgu lidt af en, well, horror story.

Angelica Ross.

‘American Horror Story’ er et monumentalt og dybt originalt moderne gyserværk, der foruden at være forrygende underholdende og æstetisk forførende, går i dialog med aktuelle samfundsdebatter og problemstillinger med farverigt schwung og skarp satire – akkurat som de største horror-titler i genren har gjort det igennem filmhistorien. Og dermed er den også (i min ydmyge optik) oceaner mere interessant end mere generiske, om end fint effektive (bevares) serier som ‘Haunting of Hill House’.

Første AHS-sæson, ‘Murder House’, dissekerede den amerikanske kernefamilie i spektakulær opløsning med et S/M-twist, mens syvende sæson, ‘Cult’ gik direkte i flæsket på Trumps indsættelse som præsident, og introducerede førnævnte klovne med penis-næser som grotesk – og grotesk morsomt – symbol på liberale mareridt overfor politisk og moralsk korruption. Niende sæson greb kækt serielands poppede fascination af 80’er-nostalgi med en opdatering af klassisk Wes Craven-horror (der gav ‘Stranger Things’s hygge-uhygge brutalt baghjul), og sjette sæson, ‘Roanoke’ sendte en markaber folkesagns-‘hilsen’ til de første kolonister i USA.

Senere i år lander sæson 10, og som vanligt holder Ryan Murphy kortene tæt ind til kroppen, hvad angår plot og setting. Stensikkert er det dog, at det ikke bliver kedeligt, som castingen af Macaulay freaking Culkin og denne lille teaser på bagmandens Instagram antyder:

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
View this post on Instagram

Things are beginning to wash up on shore…

A post shared by Ryan Murphy (@mrrpmurphy) on

Hvornår får vi sæsonen at se i Danmark? Og hvad med de fire foregående, der slet ikke er at finde? Uvisheden giver kuldegysninger.

Kæreste danske streamingtjenester, vil I ikke nok være så skræmmende gavmilde at række en gyserfan en hånd i nøden og give ‘American Horror Story’ den kærlighed, den fortjener?

‘American Horror Story’ sæson 1-5 kan ses på Amazon Prime. Sæson 10 får amerikansk premiere til oktober.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af