Katastrofale parforhold og personlige tragedier: Komikeren Pete Davidson konfronterer sine dæmoner

Pete Davidson blev et popkulturelt fænomen for sit turbulente forhold til Ariana Grande, der blandt andet affødte myten om komikerens big dick energy. Men ’Saturday Night Live’-stjernen er mere end blot sit uheldige datingliv, som han beviser i den biografaktuelle Judd Apatow-komedie ’The King of Staten Island’. En film, der tager udgangspunkt i Davidsons dybt personlige barndomstraume.
Katastrofale parforhold og personlige tragedier: Komikeren Pete Davidson konfronterer sine dæmoner
Pete Davidson i 'The King of Staten Island'.

Lige pludselig var han her. I en alder af blot 20 år debuterede Pete Davidson i 2014 på ’Saturday Night Live’ som en af de yngste komikere nogensinde i showets stab. Og han gjorde sig bemærket fra første sketch, da han med sin karismatisk udtryksfulde mimik leverede en kontroversiel joke om, at han da »selvfølgelig« ville give en mand oralsex for en million dollars.

»En million dollars er det rene tyveri. Jeg ville endda gøre det for 3.000, hvis jeg skal være ærlig over for mig selv. Selv hvis jeg var på en båd – og det var min båd – ville jeg gøre det«, fortalte han et storgrinende publikum, som slugte den kontroversielle joke råt.

Fem måneder senere fik Davidson sit folkelige gennembrud, da han medvirkede i en ’Indiana Jones’-sketch på ’SNL’ med superstjernen Dwayne ’The Rock’ Johnson. Indslaget gik viralt, da Davidson for øjnende af en åbenlyst jaloux Kate McKinnon måtte redde ’The Rock’ fra et pileskud ved først at suge giften ud af muskelmandens brystvorte, så bagdelen og til sidst de ædlere dele i en velorkestreret 69’er.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Syv år senere har Davidson været hele sladderpressen rundt i forbindelse med sit turbulente forhold til Ariana Grande, sit hashmisbrug og sin kamp med psykisk sygdom. Alt sammen elementer, som han kanaliserer i sit store skuespillergennembrud som hovedrollen i Judd Apatows biografaktuelle stoner-komedie ’The King of Staten Island’, der trækker en rød tråd tilbage til dét barndomstraume, som har sat et altoverskyggende aftryk på komikerens karriere.

I filmen spiller Davidson sit 24-årige alter ego Scott, som dulmer sorgen over brandmandfarens død ved at kæderyge joints og fralægge sig ethvert voksenansvar, indtil han en dag bliver tvunget til at gribe til handling.

Det er en rolle, der er direkte formet over Davidsons eget liv (han er selv medmanusforfatter på filmen, som han kalder »75 procent selvbiografisk«). Men alligevel er filmrollen på mange måder en afstikker for Davidson, der viser nye, skrøbelige sider af sit talent, som hidtil primært er kommet til udtryk, når han har spillet andenviolin for de mere etablerede ‘SNL’-stjerner.

Big Dick Energy

At Davidson ikke er bange for at tage pis på sig selv og sin sårbarhed, viste han sidste år som den ene hovedrolle i den roste indiekomedie ‘Big Time Adolescence’. Her spillede han endnu en rolle, der virker som støbt over hans eget liv: Den 23-årige high school dropout Zeek tager den syv år yngre Mo under sine vinger og lærer ham at drikke alkohol og ryge hash – en copingstrategi, Davidson selv har tyet til.

Og han viste det igen i år med stand up-showet ’Pete Davidson: Alive from New York’ på Netflix, hvor hans eget privatliv også stod for skud, inklusive hans dedikerede forbrug af svampe og marijuana samt det kuldsejlede forhold til popikonet Ariana Grande.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Intet er så smertefuldt, at Davidson ikke kan lave sjov med det, og man forstår da også godt hans behov for at tage ejerskab over egen fortælling, efter han blev allemandseje i 2018, hvor hans kortlivede forlovelse med Grande var på alle tabloidmediernes forside.

De to kendisser havde kun datet omkring en måned, da Grande stolt fremviste sin 100.000 dollar-dyre vielsesring og i forelskelsens rus kom til at tweete nogle lidt for konkrete oplysninger om sin begejstring over sin forlovedes penismål.

Det skulle hun ikke have gjort. Grandes tweets pustede liv i den knap så charmerende big dick energy-term, hvor Davidson ufrivilligt blev et symbol på den overlegne selvtillid, der angiveligt følger veludrustede mænd…

Det fik internettet til at more sig en hel del med at udstille, hvilke kendispersoner, som henholdsvis havde og ikke havde BDE. Særligt ét Tweet gik viralt:

»Pete Davidson, 192 cm høj med mørke cirkler om øjnene, udstråler big dick energy. Han ser ond ud, men tilsyneladende er han en engel og viser sin kærlighed til sin kæreste offentligt«, lød det.

Pete Davidson og Ariana Grande til 2018 MTV Video Music Awards. (Foto: Nicholas Hunt/Getty Images)

Mange mænd ville måske have affundet sig fint med sådan et image, men offentlighedens glansbillede af Davidson holdt ikke længe. I en »altfortærende sorg« over ekskæresten Mac Millers død gjorde Grande det forbi med Davidson, blot seks måneder efter, at internettets yndlingsromance var begyndt.

Kort tid efter bruddet datede Davidson skuespilleren Kate Beckinsale i et par måneder, hvorefter korte forhold til Margaret Qualley (’Once Upon a Time in Hollywood’) og Cindy Crawfords 19-årige datter Kaia Gerber fulgte.

De flygtige romantiske relationer i kombination med skuespillerens excentriske personlighed fik tabloidmedierne til at tegne et billede af Davidson som en hvileløs eksistens med tilknytningsproblemer – en parodi på BDE. Davidson har altid været den første til at le af sig selv, men da internet-trolls begyndte at sammenkoble eskapaderne med komikerens psykiske sygdom, fik han nok og slettede sine sociale medier:

»Jeg kan ikke lide, hvordan internettet er et sted, hvor alle kan skide på dig og finde på hvad som helst. Jeg har kæmpet rigtig hårdt for at få min hjerne til at nå hertil. Jeg kan ikke bare gå online ligesom alle andre, fordi det bare er en fuckfest. Og nu vil jeg gerne kunne nyde mit liv«, sagde han i 2018 til Variety.

Et liv med psykisk sygdom

Davidsons sygdomsforløb er da også en kompliceret størrelse. I teenageårene blev han diagnosticeret med den kroniske tarmsygdom Crohns, og smerterne sendte ham ud i et større hashmisbrug.

Det kom han i behandling for, men da Davidson var stoffri, fandt han ud af, at hans nedture ikke kun skyldtes det intensive forbrug af marijuana, men også personlighedsforstyrrelsen Borderline – en forstyrrelse, som ofte viser sig ved markante humørsvingninger og impulsiv, destruktiv adfærd.

Dette kom blandt andet til udtryk, da Davidson i et Instagram-post antydede, at han overvejede selvmord i kølvandet på det stærkt mediedækkede brud med Grande:

»Jeg har virkelig ikke lyst til at være på denne her jord mere. Jeg gør det bedste, jeg kan, for at blive her for jer, men jeg ved faktisk ikke, hvor meget længere, jeg kan holde ud«, skrev Davidson, hvilket fik Grande til at opsøge ham med sin fulde støtte:

»Jeg er nedenunder, og jeg går ingen steder, hvis du har brug for nogen eller noget. Jeg ved, at du har alle dem, du har brug for, og at det er ikke mig, men jeg er her også«, skrev hun i et nu slettet tweet.

Pete Davidson i ‘The King of Staten Island’.

Det er ikke første gang, Davidson har overvejet at tage sit eget liv. Faktisk har han døjet med angst og depression, siden han var helt lille, hvilket nær gjorde en ende på hans liv:

»Jeg har været ind og ud ad sygehuse, siden jeg var ni. Jeg prøvede at drukne mig selv i en pool, da jeg gik i fjerde eller femte klasse«, fortalte han til Variety.

En traumatisk begivenhed kickstartede det hele: Davidson var syv år gammel, da World Trade Center kollapsede i 2001 og tog livet af hans far, Scott (som Davidsons karakter i ’The King of Staten Island’ er opkaldt efter), der i en heroisk brandmandsaktion forsøgte at evakuere de indespærrede.

At miste sin far som syvårig er naturligvis en personlig tragedie uden sidestykke, men episoden betød også, at Davidson allerede fra barnsben lærte en fundamental livslektie.

»Hvis min far ikke døde, ville jeg ikke være komiker i dag. Jeg ville være håndværker i Staten Island eller basketballtræner. Jeg lærte, hvad døden var, og det er ikke rigtigt meningen, at du skal lære om det før high school, når en af af dine venner falder i søvn i en garage eller whatever«, udtalte Davidson til Variety.

»At lære, hvordan alt bare kan blive taget fra dig i en tidlig alder, gav mig en følelse af ’Fuck it. Whatever, dude’. Jeg er i stand til at lave stand up og lave pis, fordi det værste, der nogensinde kan ske for mig, er sket«.

Og efter omsider at have konfronteret sine dæmoner i den selvterapeutiske ‘The King of Staten Island’, lader Davidson så småt til at være klar til at forlade sin persona og tage andre roller på sig: Næste år er han aktuel i James Gunns ‘Suicide Squad’-remake, hvor han spiller Blackguard.

’The King of Staten Island’ kan ses i biograferne.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af