Nicole Kidmans 10 bedste roller slår fast, hvor ambitiøs en kunstner hun er

Når man graver ned i australske Nicole Kidmans tre årtier lange cv, er der særligt én ting, der springer i øjnene: hvor forsvindende få forglemmelige præstationer hun har leveret, uagtet filmenes overordnede kvaliteter. Kidman har siden 80’erne brilleret på tværs af genrer, men indtog først ved årtusindeskiftet sin plads blandt Hollywoods absolutte elite post skilsmissen fra Tom Cruise. I anledning af premieren på Kidman og Susanne Biers HBO-serie ’The Undoing’ rangerer vi her skuespillerens ti bedste præstationer.
Nicole Kidmans 10 bedste roller slår fast, hvor ambitiøs en kunstner hun er
Nicole Kidman i 'The Paperboy'.

Nr. 10: ’The Paperboy’

’Precious’-instruktøren Lee Daniels’ feberklamme sydstatsthriller deler vandene (i dén grad også på Soundvenue-redaktionen), men bryster sig ikke desto mindre af et fremragende A-list-cast bestående af Matthew McConaughey, Nicole Kidman, Zac Efron og John Cusack, der alle spiller, som havde de A-kassen åndende i nakken.

Kidman især er en scenestjæler af en vulgær seriemorderkæreste, der fordrejer hovedet på Efron, inden hun urinerer på ham i sengen – en gimmick, der gik nettet rundt efter filmens premiere i 2012. Kidman er ikke bleg for at genrehoppe, men i ’The Paperboy’ slipper hun immervæk tøjlerne som få gange i karrieren. Og det er uimodståeligt tacky.

Kan ses på Filmstriben, Blockbuster, Viaplay, iTunes og Google Play.

Miles Teller og Nicole Kidman i ‘Rabbit Hole’.

Nr. 9: ’Rabbit Hole’

Nicole Kidmans tredje Oscar-nominering udmundede sig ganske vist ikke i en sejr ved prisceremonien i 2011, men stjernens sorgramte præstation er ikke desto mindre magnetisk. Kidman spiller Becca, der kastes ud i frit eksistentialistisk fald, da hendes lille søn Danny bliver dræbt i en bilulykke. Becca havde forinden droppet karrieren for at blive hjemmegående mor, og i et famlende forsøg på at finde ny mening i verden, drages hun af teenageren (Miles Teller), der kørte den bil, der ramte Danny.

Det er et både hudløst ulykkeligt og til tider overraskende humoristisk portræt, og som i ’Big Little Lies’ negler skuespilleren også her den grænsesøgende kompleksitet i et dybt kontroversielt forhold.

Kan ses på Filmstriben og TV 2 Play.

Nicole Kidman og Colin Farrell i ‘The Killing of a Sacred Deer’.

Nr. 8: ’The Killing of a Sacred Deer’

Karaktererne i den græske mesterinstruktør Yorgos Lanthimos’ kølige tragedier fremstår nærmest kliniske i deres afmålte (afstumpede?) følelsesliv, og i familiedramaet ’The Killing of a Sacred Deer’ er Kidman spot-on castet som en stoisk isdronning af en mor, hvis to børn rammes af mystiske lammelser.

Hændelserne synes at være direkte tilknyttede til farens (Colin Farrell) afvisning af en pågående teenagedreng (Barry Keoghan), og ægteskabet slår revner, da situationen forværres. Enhver mor vil normalt beskytte sine børn for enhver pris, men da et ’Sophie’s Choice’-lignende dilemma tager form, går Kidman et uhyggeligt gear op i sin sirligt tilbageholdende, creepy præstation.

Kan ses på Netflix, Filmstriben, Blockbuster og iTunes.

‘Eyes Wide Shut’.

Nr. 7: ’Eyes Wide Shut’

Stanley Kubricks sidste værk – eller: filmen der endte Tom Cruise og Nicole Kidmans ægteskab – emmer af begær og slet skjult foragt, der meget vel trækker på voksende forholdsknas IRL. ’Eyes Wide Shut’ fra 1999 var Cruise og Kidmans tredje film sammen, men hvor de foregående ’Days of Thunder’ (hvor de forelskede sig på settet) og ’Far and Away’ hyldede Hollywood-romancen, er parret under Kubricks instruktion i opløsning på skærmen, om end deres kemi fortsat er gnistrende god.

Nicole Kidman spiller Alice, der har hede fantasier om en anden mand end sin husbond Bill (Cruise). Bill bliver rasende jaloux, men hans jagt efter at få sit eget fix – så han og Alice kan stå lige – tager hurtigt en mørk sexkult-drejning. Filmens eksplicitte intime scener mellem Cruise og Kidman skabte overskrifter, men det er Kidmans sitrende fremstilling af kvinden, der til sin frustration og forvirring hader den mand, hun elsker, der brænder sig fast og løfter hele værket (angiveligt til Cruises irritation back in the day).

Kan ses på Blockbuster, iTunes, SF Anytime og Google Play.

‘Bangkok Hilton’.

Nr. 6: ’Bangkok Hilton’

Helt tilbage i 1989 – præ-Cruise og Hollywood-berømmelse – spillede Nicole Kidman hovedrollen i de australske miniserie ’Bangkok Hilton’, hvis brutalitet er nok til at jage en skræk i alle Thailand-turister. Kidman er Kate, en australsk kvinde som leder efter den far, hun aldrig har kendt. Rejsen fører hende til Bangkok, hvor hun møder en karismatisk ung mand, der overtaler hende til liiige at bære et stykke bagage igennem lufthavnstolden – sjovt nok uden at fortælle, at kufferten selvfølgelig er fuld af stoffer. Og så går Kates tur ellers til det notoriske thailandske fængsel med øgenavnet ’Bangkok Hilton’.

Kidman leverer en knugende intens præstation, der får ens egen mave til at snøre sig sammen i sympati og klaustrofobi. Det er grumt og stærkt, og desperation lyser ud af øjnene på skuespilleren, hvis Kate løber panden mod muren i det bundkorrupte retssystem, der øjner muligheden for at statuere et eksempel med en opsigtsvækkende dødsdom.

Serien kan desværre ikke streames herhjemme i skrivende stund.

Alexander Skarsgård og Nicole Kidman i ‘Big Little Lies’.

Nr. 5: ’Big Little Lies’

’Big Little Lies’ er en af de mest velspillede serier fra nyere tid, og forrest i det imponerende cast (bestående af Reese Witherspoon, Laura Dern, Zoë Kravitz, Shailene Woodley og Meryl Streep) stråler Nicole Kidman som Celeste, der er låst fast i et voldeligt ægteskab. Sammen med Alexander Skarsgård som manden Perry blotter Kidman modigt alle nuancerne i afhængighedsforholdet, hvor vildt begær og brutalt misbrug flyder sammen.

Celeste frygter oprigtigt for sit liv, samtidig med at hun skammer sig over sin destruktive hunger efter Perry, og Kidman er formidabel til at formidle splittelsen, så hendes dilemma fremstår alt andet end sort-hvidt. Navnlig er scenerne, hvor hun modvilligt tager til en psykolog for at åbne op, rasende velspillede, og pingpongen med Meryl Streep (som Perrys mor) i anden sæson er et sprængfarligt studie i psykologisk krigsførelse. Meget velfortjent indbragte serien Kidman både en Emmy og en Golden Globe.

Kan ses på HBO Nordic.

‘Moulin Rouge!’.

Nr. 4: ’Moulin Rouge!’

Kender du det, når man lige har været igennem et skidt breakup og bare har brug for at skråle »Diamonds are a girl’s best friend«, mens man svinger fra en trapez i loftet iført Swarowski-besat korset og stiletter og en horde af smokingklædte mænd tilbeder én…?

I sin første film efter ’Eyes Wide Shut’s ægteskabstristesse og bruddet med Tom Cruise indtog Nicole Kidman triumferende toppen af Hollywoods A-list i landsmanden Baz Luhrmanns mesterlige mashup-musical, hvori skuespillerinden danser og synger sit hjerte ud i perfekt harmoni med Ewan McGregor – et genialt matchet par, hvis altopslugende nyforelskelse som kurtisanen Satine og forfatteren Christian fremstår smittende ægte.

Kidman fik sin første Oscar-nominering (tillykke med skilsmissen!), og har aldrig været mere charmerende, sjov og sexet, end når hun giver den gas på Moulin Rouge. Om end Romeo og Julie-romancen selvfølgelig styrer lukt mod Titanic. Snøft.

Kan ses på Blockbuster, iTunes, SF Anytime og Google Play.

‘Margot at the Wedding’.

Nr. 3: ’Margot at the Wedding’

Nicole Kidman bevæger sig sømløst mellem blockbuster-ekstravaganza og indie, og i Noah Baumbachs fantastisk akavede bryllupsdrama ’Margot at the Wedding’ giver skuespilleren en af sine bedste, passivt aggressive præstationer som den titulære Margot. Sammen med sin negligerede teenagesøn tager Margot til søsteren Paulines (Jennifer Jason Leigh) bryllup, men Margot er mildest talt ikke begejstret for gommen, den lade slacker Malcom (Jack Black).

Spydighederne fyger igennem luften på kryds og tværs i familien, og Baumbachs skarpe dissekering af de dysfunktionelle, intime relationer og den ætsende weltschmerz, der nærer dem, giver Kidman rig lejlighed til at perfektionere et episk resting bitch face. Uden på noget tidspunkt at gå på kompromis med menneskeligheden og sårbarheden bag den polarisende antiheltindes bidske forsvarsværk.

Kan ses på iTunes og Google Play.

‘The Hours’.

Nr. 2: ’The Hours’

Allerede året efter Kidmans første Oscar-nominering for ’Moulin Rouge!’ hjemtog hun i 2002 statuetten for Bedste kvindelige hovedrolle i instruktør Steven Daldrys melankolske ensembledrama ’The Hours’. Kidman spiller ingen ringere end forfatteren Virginia Woolf i historien om, hvordan Woolfs ikoniske roman ’Mrs. Dalloway’ (hvis plot hudfletter det umulige projekt at være en »ordentlig« kvinde under samfundets dømmende blik) influerer tre forskellige kvinders liv på tværs af årtier. Heriblandt Woolfs eget.

Iført ansigtsproteser vækker Kidman den dybt deprimerede Woolf til live i et hjerteskærende portræt, der foregår Hollywood-sentimentalitet til fordel for en stille, krybende sorgfuldhed, der langsomt fortærer forfatteren. Og vi føler med hende hele vejen til den fatale flodbred, takket være Kidmans enestående blotlæggelse af det plagede sind.

Kan ses på Viaplay, iTunes og Google Play.

‘Dogville’.

Nr. 1: ’Dogville’

Det gav genlyd både i Hollywood og den danske andedam, da Nicole Kidman trådte foran kameraet for Lars von Trier i et opsigtsvækkende projekt, der mere end noget andet i australierens karriere slår fast, hvor ambitiøs en kunstner hun er og altid har været. I ’Dogville’ bygger Trier et amerikansk lillebysamfund op på en tom scene med hvide kridtstreger på gulvet i et så ballsy filmisk greb, at man skal se det for selv at tro på den uafrystelige horror-effekt.

Kidman spiller nytilkommeren Grace, der er på flugt fra mafiaen og tilbydes ly blandt Dogvilles tilsyneladende hjertevarme indbyggere. Men der lurer en brutal afstumpethed under byens facade, der langsomt slavebinder Grace fysisk såvel som psykisk. Kidman er noget nær konstant på i filmens tre timer lange spilletid og er fuldstændig eminent i sin skildring af Graces krakelerende tro på sit eget værd og afmagt over for den ondskab, der sniger sig ind på hende fra alle sider. Og hendes udtryk, da hun slutteligt tager sin hævn over Dogvilles bødler? Det rammer som en knytnæve i maven.

Oscar-uddelingen gik i en lang bue uden om filmen, der på alle måder var for mærkelig og for voldsom for amerikanske mainstreamsmagsløg i 2003, og Kidman blev efter sigende direkte frarådet til at medvirke i von Triers opfølger, ’Manderlay’, af hensyn til Hollywood-karrieren. Synd og skam, siger vi bare, for samarbejdet med den danske auteur kulminerede i skuespillerens bedste rolle til dato.

Kan ses på Viaplay, Blockbuster og iTunes.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af