Jude Laws syv bedste roller beviser, at han alle dage har været meget mere end Hollywoods pretty boy

Engelske Jude Law mestrer både den glatte gadedrengecharme og den overmåde ækle skurkagtighed i sine alsidige rollevalg, der altid kaster seværdige præstationer af sig. Forud for hans rolle i gyserserien 'The Third Day', rangerer vi her Laws mest mindeværdige fuldtræffere.
‘The Holiday’.

7. ‘The Holiday’

Alright, denne sukkersøde, om end stjernespækkede juleromance fra instruktør Nancy Meyers hører ikke til verdens bedste film – men Jude Law har sjældent været mere indtagende og sympatisk, end når han her som sød alenefar skruer hele vejen op for 1.000-watts-charmen overfor Cameron Diaz’ (som sjovt nok finder det svært at modstå).

Law spiller Graham, hvis søster Iris (Kate Winslet) henover juleferien bytter hus med Los Angeles-singlen Amanda (Diaz). Og så opstår der ellers sød musik i den nuttede, snedækkede lille engelske landsby, hvor vidt forskellige Graham og Amanda langsomt nærmer sig hinanden.

Der er smittende god kemi mellem Law og Diaz, og rollen er et ud af få rendyrkede romcom-eksempler på førstnævntes bløde side, uden fuckboy-overtoner, kynisme eller glat selvtillid. Det er afvæbnende og en vis tudescene vil smelte dit hjerte.

Kan ses på C More, Viaplay, Amazon Prime, iTunes, Blockbuster og SF Anytime.

Jude Law i ‘The Talented Mr. Ripley’.

6. ’The Talented Mr. Ripley’

Jude law fik sit store gennembrud i 1999, hvor han modtog sin første Oscar-nominering for sin præstation i Anthony Minghellas ’The Talented Mr. Ripley’. Law spiller den ekstravagante rigmandssøn Dickie Greenleaf, som Matt Damons Ripley bliver sat til at bringe hjem fra en excessiv luksusferie i Italien.

Kemien mellem Law og Damon er gnistrende i dette forviklingsdrama, der hurtigt får en dyster klangbund, da storsvindleren Ripley bliver fuldkommen besat af charmøren Greenleaf. Law spiller rollen med en dreven karisma, der er svær at blive klog på: Det ene øjeblik er han Ripleys ven, det næste affejer han ham som kedelig.

Det er hans latente ondskabsfuldhed og de små, nedladende stik til hans mindre velstillede rejsekammerat og wannabe-bedsteven, der for alvor løfter portrættet af en rig overherre, som gør nøjagtigt, hvad der passer ham – indtil han får igen med samme mønt.

‘Enemy at the Gate’.

5. ‘Enemy at the Gates’

Den fremragende krigsfilm ’Enemy at the Gates’ er gået noget i glemmebogen siden premieren i 2001, og det er ærligt talt en skam. Jude Law spiller den russiske snigskytte og enspænder Vassili, som er særdeles effen udi at dræbe tyske soldater under 2. Verdenskrig. Vassili er hele tiden to skridt foran tyskerne, men hans minut-til-minut-tilværelse kompliceres, da han og officeren Danilov (Joseph Fiennes) begge forelsker sig i den samme kvinde (Rachel Weiz). Trekantsdramaet slingrer mod et uundgåeligt opgør – samtidig med, at Vassili også får den tyske mestersnigskytte König (Ed Harris) på nakken.

Law er stærkt spillende som den unge russer, der lever fra minut til minut med døden i hælene blandt murbrokker og krigens kaos, og den indlevede præstation får uvægerligt én til at bide negle i sofaen, mens Vassilis blik bliver stadigt mere desperat. Selv kan man ikke tage øjnene fra ham, og rollen indbragte da også Law velfortjent kritikerroser.

Kan ses på Amazon Prime, Blockbuster, YouTube og SF Anytime.

Jude Law i ‘Road to Perdition’.

4. ’Road to Perdition’

Med Sam Mendes’ iskolde gangsterfilm ’Road to Perdition’ lagde Jude Law markant afstand til sit image som Hollywoods britiske pretty boy. Væk er det karakteristiske pomadeglinsende hår og den solbrune kulør, når Law indtager rollen som lejemorderen Maguire, der sætter efter Tom Hanks’ irske gangsterhåndlager i kølvandet på et bandeopgør under Depressionen i 1930’ernes USA.

Hvad der følger, er en intens omgang katten-efter-musen, hvor Law får rig lejlighed til at udfolde sin martrede sociopat, der indimellem lejemorderjobs dyrker sin morbide fascination af lig som fotograf på drabelige gerningssteder. Galskaben lyser ud af øjnene på Maguire – en karakter, der er svær at ryste af sig og som giver veteranerne Hanks og Paul Newman kamp til stregen. Særligt filmens sidste scene rammer som et slag i mellemgulvet.

Kan ses på Blockbuster, SF Anytime og iTunes.

‘A.I. Artificial Intelligence’.

3. ‘A.I. Artificial Intelligence’

I Steven Spielbergs visuelt storslåede og overraskende creepy film (instruktøren overtog projektet fra afføde Stanley Kubrick) om kunstig intelligens, robotbørn og futuristiske forlystelsesparker, er det Jude Law i topform, der totalt stjæler billedet som gigolo-robotten Joe.

Da Joe frames for mordet på en klient af dennes jaloux mand, må han skære sit robotserienummer ud af eget syntetiske kød (ad) og tage flugten. Men vildfarne robotter er jaget vildt af voldselskende ’cirkusarrangører’, der ynder at flå arme og ben af deres bytte, med eller uden at slå smerteknapperne fra… I mødet med robotdrengen David (Haley Joel Osment), bliver Joe af omstændighederne uforvarende ’opgraderet’ til en nødtvungen forældreskikkelse, og Laws spil som androiden, der pludselig må tænke ud over sin egen funktion, er slet og ret brillant.

Skuespilleren udnytter til fulde sin glatte gadedrengecharme i kombination med en stigende eksistentiel forvirring og selverkendelse, der tangerer det hjerteskærende. Det er en klassepræstation, der burde have vundet Law en Oscar for Bedste birolle.

Kan ses på iTunes.

Jude Law og Natalie Portman i ‘Closer’.

2. ’Closer’

Salige Mike Nichols slog sit navn fast som en glimrende personinstruktør med klassikere som ’The Graduate’ og ’Hvem er bange for Virginia Woolf?’. Også med ’Closer’ viste han sin tæft for at få pragtpræstationer ud af Hollywoods elite.

Her spiller Law den fallerede forfatter Dan Woolf, der sætter parforholdet med den smukke amerikaner Alice (Natalie Portman) over styr for at indlede en affære med fotografen Anna (Julia Roberts). Forviklingen tager til, da dermatologen Larry (Clive Owen) tilføjes til ligningen og et firkantsdrama med affærer på kryds og tværs udspiller sig over en årrække.

Law går fra at være en sympatisk og godhjertet mand på bunden af sin karriere til at blive korrumperet af sin succes som forfatter og langsomt forvandle sig til en lumsk skørtejæger, fuld af jalousi og drevet af smålige vendettaer og magtkampe. En fortabt sjæl i storbyens tumult.

Kan ses på Viaplay, iTunes, YouTube og Blockbuster.

Jude Law i ‘The Young Pope’.

1. ’The Young Pope’

Fra midten af nullerne og 10 år frem var der langt mellem snapsene for Jude Law. Bevares, hans præstationer i ’Side Effects’ og ’Contagion’ var glimrende, men viste ikke overvældende mange nye sider af Hollywood-stjernens talent. Særligt savnede man, at Law tog større chancer og aktivt opsøge de interessante, kunstneriske samarbejder uden for mainstream-land.

Med HBO-serien ’The Young Pope’ gjorde skuespilleren endelig netop dette. Den italienske auteur Paolo Sorrentinos visioner (’Den store skønhed’) var præcis det, der skulle til for at udfordre Law og kaste ham ud på dybt vand. Og Law beviste med det samme, at han sagtens kunne holde hovedet oven vande – og mere til! – i arthouse-strømmen.

I ’The Young Pope’ spiller Law titelrollen som den unge kardinal Lenny Belardo, der bliver valgt som pave som den første amerikaner nogensinde.

Laws præstation er fuld af saftige tvetydigheder, når han dyrker Pave Pontius XIII’s indre selvmodsigelser som lige dele manipulerende og barmhjertig egocentriker. Man kan aldrig helt blive klog på den unge pave, der gør en dyd ud af at fastholde sin mystiske persona og samtidig excellerer i det politiske spil i Peters Kirkens skygger, som var det ‘House of Catholicism’.

Det er et enigmatisk og rævefrækt karrierehøjdepunkt, der foldes yderligere ud i sæson 2, ‘The New Pope’.

Kan ses på Netflix, HBO Nordic og Blockbuster.

‘The Third Day’ kan ses på HBO Nordic 15. september.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af