‘Industry’: Sexscenerne får Lena Dunham-produceret finansserie til at lugte mere af soap end HBO

‘Industry’: Sexscenerne får Lena Dunham-produceret finansserie til at lugte mere af soap end HBO
Harry Lawtey, Myha’la Herrold, Marisa Abela, David Jonsson og Nabhaan Rizwan i 'Industry'. (Foto: HBO Nordic)

Er der noget mere filmisk end banker, aktiekurser og finanstabeller?

Svaret er ja. Det er enormt nemt at finde arbejdspladser, der er mere velegnet til at blive skildret på film. Ikke desto mindre er det en verden, som igen og igen finder vej til film og tv, og nyeste skud på stammen er HBO-serien ‘Industry’, der følger en håndfuld nyuddannede aspiranter, der bliver ansat i midlertidige stillinger i den gigantiske investeringsbank Pierpoint. Den slags plejer at udspille sig på Wall Street – denne gang er vi i London.

Men selvom geografien er anderledes, er det meste andet i skildringen af finansindustrien velkendt. Det er en verden befolket af hårdt optegnede hierarkier, hvor de nyansatte er nederst i fødekæden, hvilket for nogles vedkommende betyder, at de må hente kaffe og frokost til deres kollegaer og bliver latterliggjort, hvis de laver fejl i bestillingen. Ord som visibility og network gentages i det uendelige, mens de nye forsøger at gøre sig bemærket hos cheferne ved at pitche idéer eller at lande en ny, stor kunde. Når de har fri, fester de, tager aggressive mængder stoffer og dyrker så meget sex som overhovedet muligt.

Hvis ovenstående plotsynopsis mest af alt lyder som en miljøbeskrivelse, er det, fordi ‘Industry’s største problem er manglen på en grundlæggende fortællemæssig fremdrift. Der mangler simpelthen et hook. Plottet er i bund og grund blot en flok unge mennesker, der skal klare sig på et nyt job. En af karaktererne har forfalsket sit eksamensbevis, og der er et dødsfald allerede i første afsnit, men ingen af disse begivenheder får særligt meget opmærksomhed. Det, der står tilbage, er karakterernes indbyrdes forhold og forviklinger.

Desværre er karaktererne simpelthen ikke interessante nok. Flere af mændene ligner hinanden både fysisk og personlighedsmæssigt, hvorfor man skal holde tungen lige i munden for at skelne mellem de enkelte slipseklædte skiderikker. Den nyansatte Yasmin (Marisa Abela), der ellers er i et fast forhold, bruger scene efter scene på at flirte voldsomt med en kollega, og hendes karakter bliver hurtigt reduceret til flirt og ikke så meget andet. Det store fokus på sex begynder hurtigt lugte af soap rettet mod teenagere frem for en markant HBO-satsning. Mere fokus på deres reelle arbejde og egentlige drive for at være i denne benhårde branche ville give serien mere kant.

Ken Leung i ‘Industry’. (Foto: HBO Nordic)

I en tid, hvor Hollywood-stjernerne flokkes til serieformatet, er det forfriskende, at ‘Industry’ stort set holder sig til ukendte skuespillere. Måske er det på foranledning af Lena Dunham, der har produceret serien og instrueret første afsnit, for hun brød netop igennem med en flok no names i ‘Girls’. I ‘Industry’ er det især Myha’la Herrold, der stråler som den amerikanske Harper, der lader til at være langt mere sympatisk end den verden, hun er trådt ind i.

Bedst er dog den lidt ældre og mere erfarne Ken Leung (‘Lost’) som Harpers chef Eric, der er ekstremt hård, men på bunden vil sine ansatte det bedste. Det er scenerne mellem Harper og Eric, der er seriens stærkeste kort, som når Harper efter flere dages panik endelig fortæller Eric om en fejl, hun har begået, og han tager det helt roligt og ender med at trøste hende. Det hjerte, der her viser sig, får forhåbentlig mere plads i seriens sidste halvdel.

‘Industry’ kan meget vel have fundet inspiration i HBO’s anden serie om pengegriske røvhuller, ‘Succession’, der er en af de absolut bedste serier i disse år. Inspirationen kan især mærkes i dialogens strøm af kølige zingers, Når Eric, der pludselig lægger mærke til Harpers næsering, siger »Hvorfor har du ring i næsen? Er du kvæg?«, skriger det simpelthen ‘Succession’. Men ‘Industry’ kan ikke følge med, når det kommer til den type sylespids dialog, som ‘Succession’ har perfektioneret.

Ja, faktisk er der ikke noget i ‘Industry’, som man ikke har set bedre i en af de mange andre gode serier, man kan se lige nu.


Kort sagt:
HBO’s nye serie om Londons finansverden er frustrerende retningsløs og skiller sig ikke ud i tiden store serieudbud.

'Industry'. Tv-serie. Hovedforfattere: Mickey Down & Konrad Kay. Medvirkende: Myha'la Herrold, Marisa Abela, Harry Lawtey, David Jonsson, Freya Mavor, Ken Leung. Spilletid: 8 afsnit af ca. 50 minutter. Premiere: Den 10. november på HBO Nordic.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af