Mads Koudal om sin rolle i ’Gangs of London’: »Jeg måtte fortælle, at Leif er et lidt specielt navn i Danmark«

Den danske skuespiller og instruktør Mads Koudal spiller en våbentung lejemorder i den britiske gangsterserie ’Gangs of London’. Men hvordan fik den relativt ukendte århusianer rollen? Og hvordan var det at samarbejde med actiongeniet Gareth ’The Raid’ Evans?
Mads Koudal om sin rolle i ’Gangs of London’: »Jeg måtte fortælle, at Leif er et lidt specielt navn i Danmark«
Mads Koudal i 'Gangs of London'.

For mange er Mads Koudal nok et ukendt navn, selvom han har medvirket i et hav af både danske og internationale film og tv-serier, fra den Robert-nominerede kortfilm ’Upstairs’ til den canadiske western ’Six Reasons Why’.

Koudal, som er født og opvokset i Aarhus, fik sin første internationale rolle i starten af 00’erne kort efter at have dimitteret fra den prestigefyldte teaterskole Arts Ed i London. Filmen hed ’Footsteps’ og var et lowbudget-projekt instrueret af den walisiske instruktør Gareth Evans, der står bag de roste kampsportsfilm ’The Raid’ 1 og 2, som vi sidste år havde på listen over de 25 vigtigste film i 2010’erne.

I 2009 blev instruktøren og den nu 43-årige dansker atter forenet, da Koudal landede skurkerollen i den indonesiske kampsportsfranchise ’Merantau’. Samarbejdet blev starten på et venskab, som her knap 10 år senere har skaffet skuespilleren en rolle i Evans’ hypede gangsterserie ’Gangs of London’, som allerede har taget det engelske publikum med storm.

Mads Koudal. (Foto: Tine Hvolby)

»Gareth havde simpelthen skrevet rollen med mig i tankerne«, fortæller Koudal, da jeg fanger ham på telefonen.

’Gangs of London’ udspiller sig i London, hvor en likvidering af mafiabossen Finn Wallace udløser en brutal bandekrig mellem en række internationale bander i den britiske hovedstads underverden. I spidsen af urolighederne står ’Peaky Blinders’-stjernen Joe Cole, som spiller sønnen Sean Wallace, der kun har en ting på hjernen: hævn.

Her træder Mads Koudal ind i serien fra femte afsnit, hvor han spiller den tidligere danske jærgersoldat Leif, der sammen med sin makker Tove (spillet af landsmanden Laura Bach) og deres hold af lejemordere er en af de rivaliserende grupper, som den irske Wallace-familie kæmper imod.

Engelsk med dansk accent

»En ting, jeg måtte fortælle Gareth, var, at Leif er et lidt specielt navn i Danmark. Det er nok mere i min farfars eller oldefars generation, at folk hedder Leif, og det samme med Tove. Men Gareth syntes, det lød så sejt og lidt ala ’Life’, og det kunne jeg jo godt se«, griner han.

Det er som bekendt ikke noget nyt, at danske skuespillere får roller i store internationale tv-serier, men at se dem udfolde sig som danskere er derimod et sjældent syn. Og det er da også umuligt ikke at blive begejstret på hjemlandets vegne, når de to danske skuespillere med jævne mellemrum udveksler danske ord med hinanden.

»For Gareth var det vigtigt, at Leif på ingen måde prøvede at lyde britisk. Til at starte med ville han faktisk have, at jeg talte engelsk med ekstrem dansk accent, og der tænkte jeg straks, åh nej, ’the ice is melting at the pøules’. Jeg tror nemt, det kunne få et komedieelement, hvilket jo ikke er meningen, og det kunne Gareth godt se«.

Herhjemme har Koudal mest gjort sig bemærket med sit komiske talent i satiriske sketchshows som ’Det slører stadig’, ’FunnyHaha TV’ og ’Zapper’, men sideløbende med skuespillet har han de seneste år arbejdet som instruktør, hvor han blandt andet har lavet kortfilmen ’Mellem sten og et hårdt sted’, der har Ghita Nørby i hovedrollen, og som sidste år blev nomineret til årets bedste kortfilm ved Odense International Filmfestival.

Mads Koudal og Laura Bach i ‘Gangs of London’.

Selvom den århusianske skuespiller holder meget af at arbejde i de mere hjemlige omgivelser, ser han det som et kæmpe pivilegie at være en del af et stort internationalt projekt.

»Det der med at være væk fra Danmark gør bare, at man arbejder på en anden måde og med en anden type historiefortælling. Jeg elskede at lave denne form for fortælling, så jeg havde virkelig en konstant ja-hat på«, siger han.

På settet fik han som nævnt selskab af danske Laura Bach (’Den som dræber’), som han før har spillet sammen med i den danske lowbudget-spillefilm ’No Right Turn’ fra 2009.

»Jeg holdt virkelig af at spille sammen med Laura. Jeg nød meget, at vi havde vores fine trailer ved siden af hinanden og havde det fedt sammen. Det var dejligt indimellem at kunne tale sammen på dansk, hvis der var noget man var i tvivl om«.

En drengedrøm, der går i opfyldelse

Som dreng var Koudal »en filmnørd«, der særligt var betaget af de helt tunge actionfilm, hvilket betød, at det var en sand drengedrøm, der gik i opfyldelse, da han fik rollen i ’Gangs of London’. Dertil har han en stor passion for kampsport, og han har gennem en årrække dyrket både jiu jitsu, karate og wing tsun.

»Jeg var en af dem, der trak frinummer dengang, så jeg synes, det var enormt spændende at læse om jærgerkorpset og dansk militærkultur i det hele taget, og så var jeg så heldig, at jeg op til optagelserne fik en masse træning i våbenhåndtering og indtrængning i både England og Wales. Sådan nogle ting som jeg, da jeg var barn, var utroligt fascineret af«.

For den tidligere kampsportudøver og actionpassionerede skuespiller var det en stor fornøjelse at arbejde sammen med den perfektionistiske voldsekspert Gareth Evans, der ligesom ham selv har en brændende fascination for kampsport.

Særligt er Evans blevet beundret for sine detaljerede og taktile nærkampsekvenser, der i høj grad også er at finde i ’Gangs of London’.

Laura Bach, Gareth Evans og Mads Koudal under optagelserne til ‘Gangs of London’.

»Gareth har virkelig et øje for action. Alt, hvad man overhovedet kan lave på settet, hvor vi er, vil han gerne, og han prøver altid at formindske CGI så meget som muligt. Over årene er der virkelig mange film, der bare er blevet computereffekter oven på hinanden. Sådan er Gareth ikke«.

Og lige så dygtig som Evans er til at instruere og koregrafere actionscener, lige så prangende er hans talent for at klippe, mener danskeren.

»Hvis vi havde lavet en eller anden stor actionscene, så fik han klippet over, mens han stod under sit telt, og så klippede han det lige med det samme, og det tog ingen tid. Så kunne han lynhurtigt sige: ’Hey! Vi skal lige have den her igen’. Så han stod og præklippede det, for at de ikke skulle sidde i postproduktionen fem måneder senere og tænke ’shit man! vi har lige brug for én, der gjorde det’«.

Hvornår vi ser Koudal igen, vides endnu ikke, men i øjeblikket er han i fuld gang med at skrive på nogle filmprojekter, samtidig med at en anden sæson af ’Gangs of London’ allerede er på tale. Om han vil være at finde på rollelisten, ved han ikke endnu.

’Gangs of London’ kan ses på C More.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af