En bombe under filmverdenen: Warner sender kæmpefilm som ‘Dune’ og ‘Matrix 4’ til streaming og bio samtidig

En bombe under filmverdenen: Warner sender kæmpefilm som ‘Dune’ og ‘Matrix 4’ til streaming og bio samtidig
'Dune' kommer på HBO Max samtidig med biopremieren i USA.

I et højst opsigtsvækkende træk har Warner Bros. besluttet, at alle deres film i 2021 vil komme direkte på studiets streamingtjeneste HBO Max i en måned samtidig med biografpremieren.

Det gælder (foreløbigt) kun i USA, og efter den ene måned vil filmene fortsætte deres gang i biograferne.

Ikke desto mindre er det en bombe under filmbranchen, som vi kender den, når film som Denis Villeneuves ‘Dune’ med Timothée Chalamet, ‘Matrix 4’, Sopranos-prequelen ‘The Many Saints of Newark’ , ‘Godzilla vs. Kong’ og Lin-Manuel Miranda-musicalen ‘In the Heights’ kan ses fra sofaen på det vigtigste marked – det amerikanske – simultant med biografpremieren.

Warners første forsøg med modellen kommer allerede i år med ‘Wonder Woman: 1984’, men ingen havde alligevel set komme, at de ville gå linen ud og sende samtlige 2021-titler samme vej.

Trækket skal ses i lyset af, at HBO Max – Warners store streamingsatsning, som skal konkurrere med Netflix, Disney+ etc. – har fået en temmelig jævn start i USA. De har ikke mindst manglet nogle flagskibstitler, der kunne trække nye abonnenter til (en ventet ‘Friends’-reunion blev aflyst på grund af covid-19), og nu må man så sige, at de har taget konsekvensen.

Regnestykket er således, at man med sikkerhed mister en god portion billetindtægter fra biograferne, men at man til gengæld indhenter HBO Max-abonnenter, der på lang sigt skal udgøre en væsentlig del af Warners indtjeningsgrundlag.

HBO Max kommer til Danmark næste år, men foreløbigt tyder det altså ikke på, at de danske forbrugere får del af simultan-premiererne.

For biograferne er nyheden ikke desto mindre nedslående. I løbet af corona-tiden har de været vidner til, hvordan Hollywoods største selskaber har eksperimenteret med at omgås den vante model, hvor en film kører i biograferne og så først efter tre-seks måneder kan ses hjemmefra.

Det startede med, at Universal sendte film som ‘The Invisible Man’, ‘The Hunt’ og ‘Trolls World Tour’ direkte på video on demand i USA.

Siden har Disney også brugt de mange lukkede biografer som anledning til at lokke abonnenter mod deres streamingtjeneste Disney+ ved at sende ‘Mulan’ og snart Pixar-filmen ‘Soul’ direkte på tjenesten.

Warner melder ud, at den nye model kun gælder deres 2021-titler, ligesom både Universal og Disney har forsikret, at de stadig støtter biograferne, men at vi befinder os i en undtagelsestilstand.

Det ændrer ikke på, at ånden er ude af flasken. Studierne ved, at de skal tjene penge på streaming i fremtiden, og at krigen om at levere tjenester, der overlever i længden, står lige nu.

Tingene bliver næppe de samme i Hollywood igen, som de var før corona.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af