Stort filmmedie mente ikke, at Carey Mulligan var lækker nok til at spille voldtægtsoffer

Stort filmmedie mente ikke, at Carey Mulligan var lækker nok til at spille voldtægtsoffer
Carey Mulligan i 'Promising Young Woman'. (Foto: PR)

Carey Mulligan er ikke helt hot nok til at spille en kvinde, der narrer voldtægtsmænd til at følge efter sig, hvorpå hun hævner sig på dem.

Men Margot Robbie, til gengæld, hun havde straks været troværdig i rollen.

Sådan lød det i det toneangivende amerikanske medie Varietys anmeldelse af Mulligans film ‘Promising Young Woman’, da den fik premiere på Sundance-filmfestivalen sidste år.

Og dén »analyse« af hovedrollens lækkerhed skuffede Mulligan, fortalte hun, da New York Times spurgte ind til den tonedøve anmeldelse af værket, der immervæk lige præcis handler om mænds nedladende objektificering af kvinder:

»Jeg havde det sådan, ‘Virkelig? Vil du skrive noget så overfladisk om lige den her film? Nu? I 2020? Jeg kunne simpelthen ikke tro det«, fortalte Mulligan til New York Times.

Anmeldelsen var skrevet af freelancejournalisten Dennis Harvey, og selvom resten af teksten var overvejende positiv overfor filmen, gav Variety Mulligan ret i kritikken. Hvorfor en disclaimer blev tilføjet til toppen af anmeldelsen:

»Variety undskylder dybt til Carey Mulligan og fortryder det ufølsomme sprog og insinueringer i vores anmeldelse af ‘Promising Young Woman’, der nedgjorde hendes modige præstation«.

Carey Mulligan i ‘Promising Young Woman’. (Foto: PR)

Da Mulligan for nylig medvirkede i selvsamme Varietys interviewserie ‘Actors on Actors’ (hvori en række skuespillere sætter sig ned og diskuterer deres fag og branchen), spurgte kollegaen Zendaya ind til anmeldelsen. Til det svarede Mulligan blandt andet:

»Jeg føler, at det er vigtigt, at kritik er konstruktivt … Og jeg synes ikke, at det gælder for en skuespillers udseende eller din egen (skribentens, red.) personlige præference for, hvordan en skuespiller ser ud eller ikke ser ud, sådan som jeg følte, at artiklen fremsatte det.

Det var skuffende for mig, fordi filmen tydeligvis tackler problematikker omkring vores opfattelse af og forudindtagende holdninger til andre mennesker.

Generelt synes jeg, at der er sket det, at vi har idealiseret kvinder på skærmen i så lang tid, at vi er begyndt at glemme, hvordan kvinder i virkeligheden ser ud. Da jeg arbejdede med instruktør Steve McQueen på ‘Shame’, sagde han, ‘Det vi gør som historiefortællere er, at holde et spejl op’. Og jeg tror ikke, at det er gavnligt for hverken kvinder eller nogen andre, hvis de ikke kan se dem selv på skærmen, og vi ikke fortæller autentiske historier.

Når man brokker sig over, hvor attraktiv jeg er i en given rolle, sårer det ikke mit ego personligt, men det gør mig nervøs, at en kvindes udseende bliver kritiseret i så stort et medie, og at det accepteres som en helt fornuftig kritik.

Jeg synes, at det er vigtigt, at fremhæve den slags ting, for nok kan de virke små og ligegyldige – og folk omkring mig dengang sagde ‘Åh, get over it. Whatever. Det er en god anmeldelse’ – men det ramte mig, fordi det er den slags hverdagsting, der hober sig op. Det betyder, at vi redigerer kvinders udseende på skærmen, og at vi vil have dem til at se ud på en bestemt måde … Vi have dem til at se perfekte ud. Vi vil redigere den måde, de arbejder på, den måde, de bevæger sig på og den måde, de tænker og opfører sig.

Vi bliver nødt til at se rigtige kvinder portrætteret i al deres kompleksitet. Og derfor følte jeg, at det (anmeldelsen, red) var en lille ting, det var gavnligt at fremhæve«.

Til det kommenterede Zendaya:

»Det var smukt sagt«.

‘Promising Young Woman’ er instrueret af Emerald Fennell, som også stod bag anden sæson af ‘Killing Eve’ (og som spiller Camilla Parker Bowles i ‘The Crown’, bemærkes). Filmen er produceret af Margot Robbie.

Den danske premiere er endnu ikke fastsat. Se traileren her:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af