’Coming 2 America’: Hvis ’Black Panther’ var en Eddie Murphy-komedie

’Coming 2 America’: Hvis ’Black Panther’ var en Eddie Murphy-komedie
Eddie Murphy i 'Coming 2 America'. (Foto: PR)

Af en eller anden årsag har jeg set originalen mange, mange gange. Det var en af den slags film man bare så, når muligheden var der, og sådan var det. En comedy-kultklassiker fra Eddie Murphys storhedstid i 80’erne, sammen med ’48 timer’, ’Bossen og bumsen’, ’Golden Child’ og naturligvis ’Frækkere end politiet tillader’, som gjorde ham til verdensstjerne.

I forhold til, hvor hurtig Hollywood er til at udnytte muligheden for at skabe en franchise, er det sært, at det har taget 33 år at lave en opfølger.

Originalen var et eventyr om den overbeskyttede og hovedrige afrikanske Prins Akeem (Murphy), der nægter at indgå i arrangeret ægteskab. Sammen med sin tjener Semmi (Arsenio Hall) rejste han til (hvor ellers?) Queens i New York for at finde sig en dronning.

Det skulle være ægte kærlighed: »I want a woman that will arouse my intellect as well as my loins«, som Akeem sagde.

‘Coming to America’ var en fish-out-of-water-komedie om aristokratiske afrikanere i en slummet bydel. »Yes, yes, fuck you too«, svarede Prins Akeem naivt smilende, da New Yorker-naboerne vrissede af hans glade morgenhilsner. Det nuttede koncept fik modspil af sexistiske jokes – men hey, det var 80’erne – samt en lang række absurde sidekarakterer, oftest spillet af Murphy og Hall i heftig makeup.

‘Coming 2 America’. (Foto: PR)

Grundhistorien i ’Coming 2 America’ er en direkte fortsættelse af originalens koncept. Den nu magelige familiefar lever med sin Dronning Lisa fra Queens i det fiktive land Zamunda, der kunne være Wakanda bare uden Vibranium. Prins Akeem bliver snart konge, og har tre seje døtre. Men loven kræver et drengebarn som tronfølger. Derfor prøver den Idi Amin-agtige leder af nabolandet Nexdoria (host host) General Izzi (en gakket men sjov, overspillende Wesley Snipes) at tilrane sig magten ved at møve sin søn ind i et arrangeret ægteskab med Akeems ældste datter. Det viser sig imidlertid, at der faktisk findes en søn i Queens fra en uheldig aften inden mødet med Lisa. Nu må denne tronfølger hentes hjem fra Amerika.

Herfra bliver den nye Prins Lavelle (Jermaine Fowler) filmens hovedperson, og det er modigt at gå med en helt ny karakter og kærlighedshistorie i en film, som ellers bæres frem på nostalgiens vinger. I starten elsker Lavelle sin nye titel og rigmandsliv i Zamunda, men er heller ikke meget for at blive tvunget ind i et ægteskab. I stedet falder han for slottets søde frisør.

Desværre er denne kærlighedshistorie voldsomt underfortalt. Hvor Prins Akeems møde med og kurtisering af den seje Lisa fra Queens gjorde den originale film til en charmerende, romantisk komedie, skøjter ’Coming 2 America’ hen over den egentlige historie.  

Det, der er givet plads til i stedet, er en masse Black Pride-sekvenser, hvor vi ser afrikansk storhed og stolthed, og hvor sorte stjerner hylder hjemlandet. De har bl.a. inviteret Gladys Knight til at omskrive og synge ’Midnight Train to Zamunda’. Det ved jeg stadig ikke, hvad jeg skal synes om.

‘Coming 2 America’. (Foto: PR)

Hvad der også er givet plads til er det store nostalgi-udtræk af karakterer og jokes fra originalen, som skal genbesøges. Igen, nogle af de her jokes har jeg siddende på rygraden, og jeg hyggede mig med at se den sarkastiske barber Clarence (Murphy) og de andre i ’My T Barber’, jeg fnes af Randy Watson (Murphy) med SoulGlo i håret, og jeg tilbringer gerne en søndag i kirken, hvis seancen forestås af den lumre prædikant Reverend Brown (Hall).

Der er bare kun højst en håndfuld sjove scener. Resten er genbrug og et lidt krampagtigt forsøg på at give det hele et feministisk, eller i hvert fald et mindre sexistisk præg – hvilket ikke lykkes, fordi hele historien baseres på, at Prins Akeem for 30 år siden blev røget skæv og udnyttet af en vulgær kvinde (Leslie Jones, som faktisk er ganske sjov i rollen). Det ligner en joke, og det bliver behandlet som en joke. Men er det egentlig en sjov joke?

Det er lidt af en skillevej for Eddie Murphys karriere. Igen. Han har haft mindre comebacks siden storhedstiden, bl.a. med ’The Nutty Professor’ og som stemme til æslet i ’Shrek’, og senest med ’Dolemite is My Name’, som også blev instrueret af Craig Brewer – og der er endnu en film på vej, hvor den snart 60-årige komiker skal være frækkere end politiet tillader. Lad os håbe, at den bliver mindre afhængig af genbrugte jokes, for med et ordentligt manuskript er Eddie Murphy stadig både charmerende og sjov.

Det skinner desværre ikke igennem i ’Coming 2 America’.


Kort sagt:
’Coming 2 America’ foregår mest i Afrika og burde have heddet ’Coming to Zamunda’ – men det ville den selvfølgelig ikke blive bedre af.

’Coming 2 America.
Spillefilm. Instruktør: Craig Brewer. Medvirkende: Eddie Murphy, Arsenio Hall, Jermaine Fowler, Leslie Jones, Wesley Snipes Spilletid: 110 min. Premiere: Kan ses på Amazon Prime fra den 5. marts.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af