CPH:DOX offentliggør hovedkonkurrence med en lang række ventede danske film

CPH:DOX offentliggør hovedkonkurrence med en lang række ventede danske film
Camilla Nielssons 'President'. (Foto: Final Cut for Real)

Om lidt over en måned – 21. april – starter Danmarks største filmfestival, CPH:DOX, og dokumentarflagskibet har nu offentliggjort en stor del af årets herligheder i form af de 64 film, der deltager i konkurrenceprogrammet.

I hovedkonkurrencen kan man finde indtil flere ventede danske film: Phie Ambos stærkt aktuelle klimafilm ’70/30′, Camilla Nielssons ‘President’ om valg i Zimbabwe, der også var udtaget til Sundance-festivalen, ‘Frihed, håb og andre synder’ om den syriske revolution (co-instrueret af dokumentarproducent Signe Byrge Sørensen) og Cecilie Debell og Maria Guldbrandsø Tórgaros ‘Skál’ om to veninders ungdomsoprør på Færøerne.

I konkurrencen Nordic:Dox Award er der også flere interessante danske eller halvdanske indslag, heriblandt ‘Raising a School Shooter’, hvor tre forældre til unge, der har begået skoleskyderier, taler ud, Cille Hannibals ‘Skyggebarn’ om et døvt og blindt barn og Pernille Rose Grønkjærs ‘Solutions’ om et banebrydende forskningseksperiment.

I Next:Wave finder man blandt andet Frigge Fris ‘Klub Kranium’ om tre unge gotiske outsidere i provinsen og Nikolaj Møllers ‘Soldaten’ om en dansk krigsveteran, mens man andetsteds i programmet bemærker ‘Kim Kanonarm og rejsen mod verdensrekorden’ om et vildt rekordforsøg i arkadespil.

Herudover er der selvfølgelig en lang række lovende internationale film – gå selv på opdagelse her – der vil få endnu flere spændende tilføjelser, når det fulde program annonceres i slutningen af marts.

47 af de 64 film i konkurrenceprogrammet er verdenspremierer, og 58 procent af filmene er instrueret af kvinder (66 procent, hvis man tager de film med, hvor der både er en mandlig og kvindelig instruktør).

Og hvordan kommer årets store danske dokumentarbegivenhed så til at udfolde sig i en virkelighed, hvor biograferne stadig er lukkede?

Festivalen planlægger at gennemføre en hybridversion, hvor der er et stort digitalt program, der bygger oven på de positive erfaringer, man gjorde sig sidste år, hvor festivalen i al hast måtte omlægge sig fuldstændigt til en ren digital version, da biograferne blev lukket få uger før festivalstart.

Men CPH:DOX håber i år også at kunne vise film i biograferne.

»Lige nu venter vi i spænding og krydser fingre for, at vi kan vise film i biograferne i slutningen af april«, siger festivaldirektør Tine Fischer i en pressemeddelelse.

»Samtidig står vi klar med en stærk og visionær digital festival, hvor vi på vores streamingplatform kommer til at give publikum mulighed for at møde filmskabere, tage aktiv del i debatter og selvfølgelig se nogle af verdens bedste dokumentarfilm. Vi glæder os til at dele det hele med et større og mere mangfoldigt publikum end nogensinde før«.

CPH:DOX 2021 løber 21. april – 2. maj.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af