‘Riget Exodus’ afslører cast – se de første billeder fra Lars von Triers gyserserie

‘Riget Exodus’ afslører cast – se de første billeder fra Lars von Triers gyserserie
Den oprindelige 'Riget'. (Foto: Henrik Dithmer)

Det bliver uhyg-ge-ligt!

Optagelserne til tredje og sidste sæson af Lars von Triers kultklassiker ’Riget’ – denne gang med ’Exodus’ i enden – er undervejs i København. Og i dag kan produktionsselskaberne bag, Viaplay, DR og Zentropa, afsløre de første navne i det store cast.

Vi kan se frem til et kærligt gensyn med en række af sæson 1 og 2’s hovedpersoner, idet Ghita Nørby vender tilbage som den nu pensionerede narkoselæge Rigmor Mortensen, der må finde sig at være patient på selvsamme Riget, hvor hun engang svingede taktstokken (og som angiveligt har mistet et ben, at dømme efter billedet nedenfor).

Lars von Trier og Ghita Nørby som ‘Riget’s ikoniske nakoselæge Rigmor. (Foto: Henrik Ohsten)

Nørby får selskab af ’Riget’-kollegerne Peter Mygind som den selvoptagede medicinstuderende Mogge – som formentlig nu endelig er blevet læge – og Søren Pilmark som den kyniske reservelæge Krogshøj, også kaldet Krogen.

Nicolas Bro slutter sig til holdet som Balder (en kærlig reference til afdøde Jens Okkings ’Bulder’ i de første sæsoner), mens Bodil Jørgensen ser ud til at blive seriens ’leading lady’ som den ‘nye’ Fru Drusse, aka. søvngængeren Karen, der her forsøger at finde ud af, hvad der skete med personer, der forsvandt på Riget tilbage i 90’erne.

Optagelserne til ‘Riget Exodus’ er i fuld gang. (Foto: Christian Geisnæs)

Vanen tro har Lars von Trier ikke afsløret mange detaljer om plottet, men i en pressemeddelelse skriver produktionsselskaberne følgende:

»Stærkt påvirket af spøgelses-tv-serien ’Riget’ søger søvngængeren Karen svar på seriens uafklarede spørgsmål, for at redde hospitalet fra undergang. Karen går en aften i søvne og ender på mystisk vis foran Rigshospitalet. Porten til ’Riget’ er begyndt at åbne sig på ny«.

Nicolas Bro og Bodil Jørgensen på settet til ‘Riget: Exodus’. (Foto: Henrik Ohsten)

Betyder formuleringen, at ’Exodus’ fungerer som en slags meta-opfølger til ’Riget’, hvor handlingen i de første to sæsoner på besynderlig vis er både tv og virkelighed i Karens verden? Spørgsmålene er mange.

Selv har von Trier tidligere udtalt på kryptisk vis:

»Grænser findes i mange former: Som streger med linealer på hvide papirer (dog ofte usynlige for en tilfældigt besøgende på de faktiske geografiske lokationer).  Grænsernes streger kan udføres illustrative for ikke at sige ganske fiktive og ondskabsfulde. Med blød, rød farve, næsten usynlige og til fulde måske endda ‘stiplet’, som en slags undskyldning eller slet og ret – af skam. Men stregerne hænger der altså i ufattelige mænger og udgør tilsammen de ‘Revirer’, indbyggerne er stærke nok til at holde. Ud- og indrejse foregår ofte med vold, for den besøgende er naturligvis forventet at returnere efter sit ærinde.

På jorden er ‘Maskinen, der får alt til rulle (altså alt liv)’ betinget af de konflikter, stregerne, helt som var det en tanke, provokerer til.

Om Exodus i praksis betyder ud-rejse eller ind-rejse afhænger af vinklen, man betragter grænsen fra, men ordet beskriver simpelthen, at en større mængde individer samlet krydser en blyantsstreg.

Hvorfor?….. Der er blevet uligevægt i godt og ondt! Grænsen er nået, i hvert fald på Riget…. Men nemt og ublodigt ka’ jeg ikke bevidne, det bliver, at få verdens syv astrale låse dirket synkront op med lægeblod«.

På toppen af Riget – bogstaveligt talt. (Foto: Henrik Ohsten)

Serien om det verdslige såvel som overnaturlige liv på Rigshospitalet blev vist i 1994 og 1997, men Trier fik aldrig lavet den planlagte tredje sæson. Og selvom han har taget tilløb flere gange over årene, har det kun været lige ved og næsten, mere og mere besværliggjort af at flere af de oprindelige hovedrolleindehavere – som Ernst Hugo Järegård (den svenske læge Stig Helmer), Kirsten Rolffes (Fru Drusse med de synske evner) og Holger Juul Hansen (lægen Einar Moesgaard) – døde.

‘Riget Exodus’ bliver det endegyldigt sidste kapitel i ‘Riget’-fortællingen og får i første omgang premiere på Viaplay i 2022. Herefter vil den også blive vist på DR.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af