En ydmygelse af karat: DR lukker kæmpe dramaserie, før den overhovedet var gået i gang

Hvordan man end vender og drejer det, er det et massivt ansigtstab, at DR lukker deres annoncerede historiske storserie, skriver Soundvenues filmredaktør.
En ydmygelse af karat: DR lukker kæmpe dramaserie, før den overhovedet var gået i gang
DR's seneste store historiske satsning, '1864', bliver alligevel ikke fulgt op af en serie om Leonora Christina Ulfeldt. (Foto: DR)

KOMMENTAR. DR’s største og måske mest ambitiøse kommende dramaserie var en fortælling om Leonora Christina Ulfeldt, kongedatteren, der tilbragte små 22 år fængslet i Blåtårn.

Serien skulle have været på skærmen i 2024, men nu har DR lagt den i graven. Det skyldes, at det vil blive for svært at overholde den økonomiske ramme, og at det, som det hedder i en pressemeddelelse, »har vist sig vanskeligt at få de nødvendige erfarne kræfter til at styre en produktion i den størrelsesorden sikkert i mål«.

»Vi har truffet denne svære beslutning nu, inden vi gik i gang med at optage. Jeg forstår virkeligt godt, hvis det for nogen virker som en voldsom beslutning, ikke mindst alle de mange gode folk, der har arbejdet med serien«, udtaler DR’s dramachef Christian Rank i en pressemeddelelse.

»Men hvis projektet skal have mulighed for at overleve, er det nødvendigt med både en holdbar økonomi og de nødvendige produktionsmæssige forhold. Vi vil derfor nu se på, hvordan vi kan sikre det på sigt og forhåbentlig finder vi en god løsning«, fortsætter han og holder altså en dør på klem for, at serien kan blive en realitet i fremtiden.

Når økonomien er blevet langt mere presset, end man troede, da man satte serien i gang, skyldes det kort sagt, at alle vil lave serier i dag. Når streamingtjenester fra Netflix til Discovery og Xee producerer danske serier, er der rift om de danske filmarbejdere – fra lysmænd til produktionsledere – som der trods alt kun findes et begrænset antal af.

Forklaringen er ædruelig nok, og man kan med lidt god vilje godt kalde det rettidig omhu at undgå at kaste gode penge efter dårlige, når man bider i det sure æble og indstiller en produktion, der allerede var annonceret.

Men samtidig kan udmeldingen ikke læses som andet end et sviende ansigtstab for DR Drama.

Engang var DR’s dramaserier et samlingspunkt i befolkningen og det eneste sted, man kunne gå hen, hvis man havde ambitioner om at lave en højkvalitetsserie til den danske befolkning.

I dag er public service-stationen presset fra alle side på seriefronten i en benhård og stigende konkurrencesituation. Mens man med succes producerer et væld af korte, billige og originale serier til DR3, har DR’s flagskibsdramaserier i en årrække tabt seere og vaklet på kvaliteten. Selv deres seneste store satsning, den fremragende ‘Ulven kommer’, tabte et markant antal seere undervejs.

DR lavede oprindeligt Leonora Christina-produktionen sammen med Zentropa, der ifølge Mediawatch trak sig fra projektet sidste år, og uden den erfarne producent – og deres penge – har det tilsyneladende været for tungt at drive det videre inhouse eller med en anden spiller om bord.

Men at man ikke længere kan tiltrække de bedste medarbejdere eller gennemføre en storproduktion, man allerede har meldt ud i offentligheden, sætter en tyk streg under, at DR ikke længere er det centrum, den danske serieverden roterer omkring.

En naturlig udvikling, som DR jo langt hen ad vejen ikke har været herre over. Men stadig – hvordan man end vender og drejer det – en ydmygelse af karat for hæderkronede DR Drama.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af